Hlavní obsah

Věty, které znamenají absolutní konec vztahu

Foto: Thinkstock

Existují věty, které vám sdělí smutnou pravdu o vašem vztahu, a to, že není jiná cesta, než že se musíte rozejítFoto: Thinkstock

Reklama

Ve vztahu občas zazní leccos, ale jsou věty, které opravdu znamenají konec. Jakmile jsou vyřčeny, začínají se jen odpočítávat minuty do vašeho rozchodu. Které to jsou? A je někdy ještě přece jen šance?

Článek

Málokdo dokáže své emoce vždy a za všech okolností udržet na uzdě. Proto jsou chvíle, kdy svému partnerovi, byť ho milujete, řeknete něco, co ho zabolí. Nebo on vám. Ale jsou věty, přes které vážně nejede vlak a představují skutečný konec vašeho vztahu.

„Záleží primárně na okamžiku, kdy je taková věta vyřčena. Pokud je vyslovena v afektu, během hádky, nemusí to ještě fakticky znamenat konec,“ říká kouč partnerských vztahů a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. V takovém případě je potřeba probrat vše v klidu a bez emocí. „Pokud je ale osudová věta vyřčena po dlouhodobém přemýšlení jednoho z partnerů, který se rozhodl ve vztahu nepokračovat, zpravidla vztah končí," tvrdí kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková.

Jinak je to prý jen u lidí, kteří mají děti, které působí tak trochu jako tmel. Sice to může pár přimět ke společnému životu i bez lásky, což je samozřejmě ta horší varianta, ale také je to může donutit na vztahu doopravdy zamakat a dát ho dohromady. Jakmile u vás doma ale zazní následující věty, je to dost zlé.

Foto: Thinkstock

V afektu je možné říct leccos, ale pokud některou z vět uslyšíte v klidu a po určité době rozmýšlení, je to problémFoto: Thinkstock

Už tě nemiluji

Bez lásky to nejde! Dva lidé spolu nemohou žít jen ze zvyku, z lítosti, z pohodlnosti a podobně. Bez vzájemných citů se prostě žádný vztah neobejde. A pokud vám partner zcela v klidu a jasně uvažující oznámí, že vás již nemiluje (případně, že miluje někoho jiného), je to velký problém. Vzkřísit znovu lásku je v podstatě nemožné.

Celé to byl omyl

Tohle opravdu nechcete slyšet. Dozvědět se, že váš dosavadní společný život, vše, co jste spolu zažili a vybudovali, byl pro něj jen omyl, vážně bolí. A dost těžko se z tohohle dá vybruslit. I kdyby to nemyslel úplně vážně, vy s pocitem, že jste jen jakési pomýlení, životní chyba, budete žít navždy.

Jsem s tebou jen kvůli dětem

Tohle je smutná realita mnoha vztahů. Spousta lidí spolu zůstává jen kvůli dětem, kterým chtějí dopřát iluzi spokojené rodiny. Jenže to nefunguje, děti mají dokonalé detektory na to, jak to mezi rodiči doopravdy je a jakoukoli přetvářku poznají.

Výsledkem je nespokojenost na obou stranách. Rodiče žijí nenaplněné životy a děti se tak nějak plácají mezi nimi. Když tedy ve vašem vztahu zazní tahle věta, je opravdu čas na to se rozejít.

Foto: Thinkstock

Bohužel ne všechny vztahy končí šťastněFoto: Thinkstock

Nejsem s tebou šťastný

Lidé jsou spolu kvůli lásce, která je naplňuje štěstím a spokojeností. Když vztah funguje, štěstí je to, co prožíváte. Pokud šťastní nejste, vztah míří ke svému konci. Pokud se vám podaří najít příčinu vaší či partnerovi nespokojenosti, jistá šance na opravu tu je.

Ale pokud je některý z vás vztahem natolik otráven, že už ani ten důvod hledat nechce (nehodlá do vás investovat další čas a energii), jste bez šance.

Zničil(a) jsi mi život

Tohle je opravdu vážné. Neznamená to jen rozchod, informaci o tom, že váš partner není spokojený a chce odejít, ale i to, že ze své nespokojenosti viní vás. Je přesvědčen, že bez vás by mu bylo líp, ba co víc, kdyby vás nikdy nepoznal, byl by šťastný.

Ať už jsou jeho pocity oprávněné nebo ne, přes tohle opravdu nejede vlak. Jak by s vámi někdo, kdo je přesvědčen o tom, že jste důvodem jeho zkázy, mohl žít? A jak byste vy mohli být s někým, kdo je přesvědčen o tom, že bez vás by byl jeho život lepší?

Řekl vám někdy někdo některou z těchto vět? A jak to dopadlo?

Reklama

Související témata:

Načítám