Hlavní obsah

Víkendové tipy: Kde si vyrobit dárečky a co číst?

Foto: Barbora Mráčková

Foto: Barbora Mráčková

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend vyloženě nabádá zůstat někde v teple. Počasí má být takové, že by ani psa nevyhnal. A i když na některých náměstích už rostou adventní trhy, na slavnostní zahájení si budete muset ještě týden počkat. Ale svařák vám tam už asi připraví.

Článek

Tenhle víkend je jak dělaný k tomu, vyřešit si všechny resty před adventem. A jestli nic takového nemáte, vezměte si do ruky knihu a začtěte se nebo vyrazte za kulturou. Počasí totiž venkovním radovánkám příliš přát nebude.

V sobotu má být po většinu dne zataženo, místy s mlhami a v odpoledních a večerních hodinách se přidá občas i déšť. V noci se budou teploty pohybovat kolem jednoho až pěti stupňů, někde ale mohou klesnout až pod bod mrazu. Přes den teploměr ukáže nejvíc tři až sedm stupňů. A nedělní počasí nebude o moc lepší. Déšť a mrholení zůstanou, stejně jako noční teploty kolem pěti až jednoho stupně nad nulou. Během dne můžete očekávat, že se rtuť teploměru bude pohybovat mezi čtyřmi a maximálně osmi stupni.

Foto: Mapy.cz

Foto: Mapy.cz

Osvěžte si  paměť

Jak to asi vypadalo v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se skrývali parašutisté, kteří spáchali atentát na Heydricha? Jaký strach šel z prostor nechvalně známé vyšetřovny StB v Bartolomějské ulici nebo jaké to bylo v útrobách vlaku, který odvážel lidi do koncentračních táborů?

Pomocí videomappingu se do těchto nepříliš optimistických míst dostanete na výstavě „Paměť národa“, která vznikla s podporou nadace Post Bellum. To je však pouze jedna část expozice. V druhé vás čeká na videu zachycené vyprávění pamětníků, kteří zažili hrůzy dvacátého století. Výstava je umístěna velice symbolicky v Praze na Letné, v místech bývalého Stalinova pomníku. Končí 9. prosince, tak si to nenechte ujít!

Foto: Barbora Mráčková

Pomocí videomappingu se na výstavě Paměť národa dostanete třeba i do krypty, kde se ukrývali parašutisté po atentátu na HeydrichaFoto: Barbora Mráčková

Nevídaná Muchova díla

Za dějinami, viděnými z jiného úhlu pohledu, se můžete vydat i do Brna na Výstaviště. Až do konce prosince je zde vystavena část Muchovy Slovanské epopeje. Obrazy, na nichž jsou zachyceny důležité chvíle slovanských národů v průběhu věků, se do Brna dostaly po osmaosmdesáti letech. To ale není všechno, výstava nabízí i jinou tvorbu Alfonse Muchy – a odtud také pochází její název Dva světy. Kromě epopeje uvidíte velice obsáhlou expozici plakátů, kalendářů nebo nejrůznějších reklam. Od poslední výstavy v roce 2013 v Praze se sbírka ještě rozrostla, a nyní proto máte šanci spatřit i exponáty, které jsou k vidění vůbec poprvé.

Foto: mucha.brno.cz

V Brně na Výstavišti je expozice Muchových děl a jsou mezi nimi i dosud nevystavované kousky Foto: mucha.brno.cz

Připravte se na advent

Už pomalu chystáte vánoční výzdobu a chtěli byste si pořídit nové dekorace? Udělejte si výlet do Vlašimi. V sobotu se tu od devíti hodin koná v Kulturním domě Blaník Podblanický kreativní jarmark. Budou tu připraveni prodejci s nejrůznějšími rukodělnými výrobky a ukázkami řemesel. Kromě výzdoby zde určitě pořídíte i malé dárečky pro své blízké. Čeká vás doprovodný program a vstupné je dobrovolné. Zatímco tento jarmark je považován za předvánoční, na mnoha místech republiky o víkendu zahájí provoz i klasické adventní trhy. Jen na rozsvícení stromečku si musíte ještě počkat.

Design Market ve Zlíně

Inspiraci na vánoční dárky můžete nasát na Design Marketu, který se koná ve Zlíně na zámku. Nejenže si zde můžete zakoupit produkty českých designérů, ale ledacos si i sami vyzkoušíte. Mezi výtvarné techniky, do jejichž tajů se možná ponoříte, patří například linoryt nebo malování na textil či sklo. Ve velkém zámeckém sále pak budete moci nahlédnout pod ruce samotným výrobcům a třeba se od nich přiučíte nějaký trik. Zlín Design Market se koná v sobotu i v neděli.

Foto: Zlín Design

Na Design Marketu si můžete pořídit produkty českých výrobců a také si sami něco vyrobitFoto: Zlín Design

Vzpomínky na rok 1968

Jestli i vy vnímáte sílu letošního osmičkového roku, zalezte si o víkendu pod deku a začtěte se do nové knihy „Pražské jaro“ od Simona Mawera (autora bestselleru „Skleněný pokoj“, který je inspirován osudy Vily Tugendhat). Možná budete překvapeni, jak reálně dokáže Angličan popsat události léta roku 1968 v Československu. Pohled na ně se vám dostane hned dvojí optikou: přátel, kteří jsou zrovna na cestě stopem po Evropě a rozhodnou se navštívit Československo v nesprávnou dobu, a anglického diplomata žijícího v Praze, který se tu seznámí s českou studentkou. To vše na pozadí velkých dějinných událostí, které naši zemi ovlivní na dalších dvacet let.

Foto: Kniha Zlín

„Pražské jaro“ je nová kniha Simona Mawera, autora bestselleru „Skleněný pokoj“Foto: Kniha Zlín

Už víte, kam o víkendu? Rozhodněte se podle počasí

Reklama

Načítám