Hlavní obsah

Rozkvetlé Vánoce: Jak si zajistit živé dekorace i u vás doma

Foto: Galina Grebenyuk, Shutterstock.com

Foto: Galina Grebenyuk, Shutterstock.com

Reklama

Vánoce máme sice spojené se zimou a sněhem, ale komu by se občas nezastesklo po jaru. A tak se obklopujeme alespoň živými květy. Poradíme vám, co můžete udělat zrovna teď, aby to i u vás kvetlo právě o Vánocích.

Článek

Zdá se vám život řezaných vánočních květin ve váze příliš krátký? Připravte si na svátky rozkvetlé cibuloviny v květináčích – vydrží i několik týdnů. Důležité je, abyste se do pěstování pustili už teď, jinak se může snadno stát, že rostliny nevykvetou včas a svátky se bez pestrobarevných živých dekorací budou muset obejít.

Co je to rychlení květů

Jak už název napovídá, cílem rychlení je, aby rostliny vykvetly dříve, než je to pro ně běžné (tedy na jaře). Aby se to povedlo, je třeba rychlení věnovat určité úsilí. Spočívá nejen v zasazení cibulí do vhodných nádob se substrátem, důležité je také hlídat nízkou teplotu i sporé osvětlení a včas pak květináče přemístit do tepla a na světlo.

Foto: Alexandru Moruz, Shutterstock.com

Drobné krokusy sázejte po více kusech, ať vytvoří krásné trsyFoto: Alexandru Moruz, Shutterstock.com

Proč rychlit

Zdá se vám námaha vynaložená na rychlení zbytečná? Říkáte si, že je jednodušší si před Vánocemi koupit už rozkvetlé rostliny v květináčích? To máte určitě pravdu, ale má to jeden háček. Květiny mohou být namrzlé už z přepravy a převozem domů v sychravém chladném počasí jim také neprospějete. Proto se často stává, že se z jejich květů moc dlouho netěšíte a rostlina brzy uvadá.

U doma rychlených cibulovin stačí, když si s nimi dáte trochu práce. Odmění se vám krásnými květy, které vydrží až do ledna.

Co a jak dlouho rychlit

Nejčastěji se rychlí cibule narcisů, tulipánů, krokusů a hyacintů, které potřebují až deset týdnů. O něco kratší doba (šest týdnů) stačí kosatcům. Každopádně to znamená, že byste se do toho měli pustit co nejdříve.

Foto: S.O.E, Shutterstock.com

Vánoční stůl mohou ozdobit i vlastnoručně rychlené narciskyFoto: S.O.E, Shutterstock.com

Kde vzít cibule

Máte-li zahradu, můžete použít cibule, které jste na jaře zasadili do záhonu. Jen dejte pozor, abyste k rychlení nepoužili stejné cibule dva roky po sobě. Raději jim dejte alespoň rok pauzu – kvetením mimo vegetační období mohou být příliš vyčerpané.

Cibule k rychlení lze samozřejmě také koupit. V tomto případě však raději nesázejte na e-shopy a dojděte si je vybrat osobně do zahradnictví nebo hobbymarketů. Ideální k rychlení jsou tzv. preparované cibuloviny – jsou dodatečně tepelně ošetřeny, čímž se zajišťuje, aby poupata skutečně včas rozkvetla. Každopádně kupujte zásadně jen zdravé a pokud možno co největší cibulky.

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Budete-li mít v místnosti chladněji, vydrží hyacinty kvést déleFoto: marcin jucha, Shutterstock.com

Jak sázet

K rychlení použijte čistý mělký květináč a naplňte ho písčitou půdou nebo speciálním substrátem. Cibulku do něj zasaďte tak, aby byla v hlíně do dvou třetin a třetina zůstala nezakrytá. Musí mít kolem sebe dost místa. Když zvolíte velký miskovitý květináč nebo truhlík, můžete zasadit i několik cibulek najednou a vytvořit tak zajímavé vánoční aranžmá.

Po zasazení a během rychlení rostlinku průběžně zalévejte, ale pouze tak, aby byla zemina mírně vlhká. Vodu nikdy nelijte přímo na cibulku.

Kam umístit květináče

Každý druh si žádá své, ale obecně se dá říci, že osázené nádoby je třeba uložit do tmavé a chladné místnosti, jako jsou garáž či sklep. Zvláště hyacinty a krokusy rychlené z nepreparovaných cibulí by měly být zpočátku ve tmě. Narcisům, tulipánům a kosatcům nepřímé světlo nevadí.

Když začnou rašit pupeny, přemístěte rostliny na světlé, ale nikoli slunečné stanoviště. Jestli zatím nechcete, aby rozkvetly, protože je do Vánoc ještě dost času, stále je uchovávejte při nízké teplotě (kolem 10 stupňů). Když se blíží čas žádoucího kvetení, začněte (zhruba poslední týden) teplotu postupně zvyšovat.

Platí, že dokud je rostlina na světle a v chladu, tak se rozkvétání brzdí. Když je naopak na teplém, ale temném místě, roste do výšky, ale nerozkvétá. Nikdy rostliny, ani kvetoucí, nedávejte přímo k topení – horký vzduch jim škodí.

Tak co říkáte? Pustíte se do toho?

Reklama

Související témata:

Načítám