Hlavní obsah

Volumetrika potravin: Nový styl hubnutí

Foto: thinkstock

Stačí sáhnout po správném jídle a můžete si bez obav ,nacpat' břichoFoto: thinkstock

Reklama

Konec vašemu hladu! Je tu nová metoda, jak zatočit s kily navíc. Smete ze stolu všechny ty mini porce a dovolí vám dát si konečně pořádný nášup bez jakýchkoli výčitek! I s velkými porcemi totiž budete hubnout!

Článek

O jaký že zázrak jde? Téhle novince se říká volumetrika potravin a využívá množství energetické hustoty jídla. Co to znamená? „Jídlo má vysokou kalorickou hustotu, pokud při nízké hmotnosti obsahuje vysoké množství energie. Čím nižší kalorickou hustotu potravina má, tím méně energie obsahuje,“ vysvětluje nutriční expertka Iva Veselá z Holmes Place.

Méně kalorií rovná se větší porce

Je to sice trochu o počítání, ale abyste z toho neměli hned zamotanou hlavu, uvedeme příklad: čerstvé ovoce je z velké části tvořeno vodou, tudíž je jeho energetická hodnota na 100 g nižší než u ovoce sušeného. Čerstvé fíky tělu dodají 185 kJ na 100 gramů, zatímco jejich sušení kolegové více než čtyřikrát tolik (960 kJ). Představte si proto vedle sebe dvě stejně kalorické hromádky: čerstvého ovoce budete mít 4x více než toho sušeného!

Podobný efekt můžete praktikovat třeba i u extrudovaného pečiva nebo pufovaných výrobků, jako je rýžový chlebíček. „Sto gramů rýže představuje docela malou porci, již je člověk schopen sníst na posezení bez větších obtíží," říká Iva Veselá. Zatímco stejné množství rýžových chlebíčků, což je zhruba deset, budete do sebe soukat s problémy. Nebo ne?

Foto: thinkstock

Sladké nahradit ovocem je dobrá volba i pro dětiFoto: thinkstock

Jak obelstít sami sebe

Zvětšit množství za cenu uhlídání potřebných kalorií je princip volumetrické diety! „Pochopitelně psychologie pomáhá dobře – při pohledu na velké porce nemá klient pocit, že při změně stravovacího režimu trpí. Což je základ úspěchu,“ říká trenér a nutriční poradce Radek Mirovský z Health & Fitness clubu Olgy Šípkové. Uznejte sami, že větší hromada jídla se vám bude líbit víc...

Foto: thinkstock

I při přípravě jídla se bavte! Nedělejte si z toho pokaždé jen povinnostFoto: thinkstock

Mějte pod kontrolou

„Využití volumetriky potravin je opravdu dobrá metoda, kterou lze využít nejen při redukčních režimech, ale také v každodenním jídelníčku," doplňuje výživová poradkyně. Podle ní strava tak může mít velký objem a přitom nízkou kalorickou hodnotu. Upozorňuje však na riziko: „Spočívá v extrému tohoto stravování, kdy může dojít k podvýživě – člověk má pocit, že sní mnoho jídla, ale přitom přijme málo kalorií."

Co vám ještě může pomoci?

„Doporučenými potravinami s velkým objemem a vysokým obsahem vody, přitom však s minimem kalorií, jsou kupříkladu meloun, salátová okurka, ananas, ledový salát, paprika nebo dýně,“ radí Veselá. Zelenina je vhodná na večeři, i pokud večeříte později, ovoce pak při krátké pauze na jídlo během dne. Mezi další vaše favority mohou patřit: šunka, cottage sýr, krůtí maso, tuňák ve vlastní šťávě, nízkotučný tvaroh či sýr, brokolice, rajčata, fazole, zákysy, čočka a další.

A jak to máte s jídlem vy? Sáhnete raději po něčem dobrém v malém množství, nebo raději méně kalorickém, ale pořádné porci?

Reklama

Načítám