Hlavní obsah

Voňavé prádlo bez praní? I s tím pomůže pára!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Také se vám nechce prát halenky a košile, které jste na sobě měli jen chvilku? Chtělo by to jen jim nějak vrátit to, co má jen čisté prádlo – svěžest a „vzduch“. No a právě s tím vám pomůže pára!

Článek

Žehlení s párou už je klasikou. Proč byste do prádla měli pustit páru ale už při samotném praní nebo sušení v sušičce? Má to spoustu výhod, které oceníte třeba po nemoci, nebo když chvátáte.

Pára v pračce a sušičce

Proč při procesu praní využívat páru? Je to výhodné hned z mnoha důvodů. Prvním je ten, že dost věcí nemusíte tak často prát – stačí je jen „prohnat“ párou, která z nich vyžene pachy, tkaninu osvěží, provoní a budou krásně nadýchané. „Programy s párou z oděvů odstraní také bakterie a alergeny a dodají jim vlastnosti čerstvě vypraného prádla, aniž by musely projít celým pracím cyklem – jsou tedy velmi šetrné,“ uvádí Zuzana Suchánková, produktová manažerka značky Electrolux. To je ideální pro košile či halenky, které jste měli na sobě pár hodin, nebo již vyprané kousky, které ležely dlouho ve skříni a působí jaksi „zatuchle“.

Parní program ale využijete třeba i v době chřipkové epidemie nebo nějaké infekce v rodině, kvůli které raději ručníky a ložní prádlo dáváte na vyvářku, abyste je dezinfikovali. Právě vyvářku ale pára spolehlivě nahradí a postará se o likvidaci bakterií i alergenů také, navíc daleko šetrněji pro prádlo.

Podobné vlastnosti má pára i při sušení prádla v sušičce. Kondenzační sušičky s parní funkcí pracují s kombinací páry a horkého vzduchu. Buben sušičky se neotáčí, to nahradí právě horká pára, která proniká prádlem a načechrává ho. Právě proto je to ideální pomocník pro ty, kteří opravdu neradi žehlí – prádlo z takové sušičky není pomačkané, navíc je svěží a měkké na dotyk.

Pračky a sušičky prádla s parním programem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vybrali jsme pro představu tři pračky, které mají i parní funkci pro dezinfekci, osvěžení, navonění a snadnější žehlení. Candy Bianca BWM 1610PH7/1-S, A+++, na 8 kg prádla, 9 programů, funkce zoom – praní do hodiny, 13 990 Kč. Gorenje WaveActive WS168LNST, A+++, na 10 kg prádla, 14 programů, 16 990 Kč. AEG ProSteam L7FEE48SC, A+++, na 8 kg, úsporný motor ÖkoInventor, 10 programů, 12 990 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sušení prádla s pomocí páry nabízí třeba tyto tři přístroje. Pračka se sušičkou LG F104J8JH2WD, třída A, na 10,5 kg prádla na praní a 7 kg na sušení, 1400 otáček, 14 programů praní a 8 sušení, 21 990 Kč. Sušička Bosch WTW85540EU, A++, na 9 kg prádla, 4 parní programy, 22 990 Kč. Sušička Whirlpool FreshCare+ FT M22 9XWSY EU, A++, na 9 kg prádla, 6. smysl, samočisticí filtr, 10 let záruka na motor, 15 490 KčFoto: Archiv firem

Žehlení plnou parou

Čím méně máte žehlení v oblibě, tím víc páry do něj pusťte. Dostatečným parním výkonem je podle odborníků alespoň 30 g páry za minutu tlakem alespoň 4 bary. Právě intenzita páry je tím, co umí žehlení ulehčit, a hlavně zkrátit na snesitelnou dobu – mnohdy už ani nemusíte instalovat žehlicí prkno. Praktické je i to, že se díky moderním parním generátorům nemusíte starat ani o to, jestli a na kolik stupňů lze právě tenhle kousek oblečení žehlit, protože zvládnou všechno jedním tahem a bez rizika spálení.

K běžnému žehlení postačí obyčejná žehlička – i ta bez páry. Napařovací žehlička už je stupínek výš a pára z ní prádlo zjemní, nemusíte se u toho tak namáhat a umožní i žehlení ve svislé poloze. Žehlíte-li častěji, náročnější oděvy nebo máte prádla opravdu hodně, oceníte žehličku s parním generátorem, díky které žehlení zkrátíte v porovnání s klasickou žehličkou i o polovinu. A právě díky velkému tlaku páry můžete své oblečení jen osvěžit, bez toho, že byste ho museli prát – pára ho provzdušní a zbaví pachů. Mluvíme samozřejmě o jinak čistém oblečení.

Jak vybrat žehličku?

Podle čeho vybírat žehličku? „Záleží hlavně na tom, jak často žehlíte a jaký typ oblečení u vás převažuje. Ať už si vyberete žehličku s párou nebo s parním generátorem, práce s nimi vám musí být příjemná. Oceníte nejen jednoduché ovládání, ale i bezpečnost či některé funkce navíc, které prodlouží životnost spotřebiče,“ říká Jan Lacina, produktový manažer Philco pro malé spotřebiče.

Žehličky: Tyhle druhy najdete na trhu

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Tefal IXEO (QT1020) i s žehlicím prknem Smart Vertical Board, nastavitelným do 3 pozic, parní výkon až 35 g/min, odnímatelná nádržka 1 l, 1600 W, 7499 Kč. Silvercrest SDGS 1630 A1, žehlení přímo na ramínku, teleskopiská tyč, odnímatelná nádržka 2,5 l, 1630 W, parní výkon 30 g/min., prodává Lidl za 1790 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Parní centrum Hoover Iron vision, 2400 W, 2l nádrž, tlak 6 bar, keramická žehlicí plocha, odvápnění, 2990 Kč. Žehlička s parním generátorem Philco PHSS 4516, generátor 1350 W, žehlička 800 W, tlak 4,5 bar, nádrž 1,6 l, keramická žehlicí plocha, 2200 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Napařovač oděvů Tristar ST-8916, 1200 W, vertikální i horizontální napařování, nahřátí za 35 s, stálý výstup páry 20 g/min, vyjímatelná nádržka na vodu 260 ml, kartáč na odstranění žmolků, v Alze za 799 Kč. Napařovač oděvů ETA Victoria, 1200 W, 50ml nádržka vydrží až na 18 minut páry, funkce proti usazování vodního kamene, 999 KčFoto: Archiv firem

Jak využíváte páru v domácnosti vy?

Reklama

Načítám