Hlavní obsah

Aviváž a sušička nejsou kamarádi. Pozor také na sušení krajek, flitrů, bot nebo funkčního oblečení

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Je sušička už dlouho vaší skvělou pomocnicí, která vám ulehčuje celý ten očistný prací koloběh? Ale vážně ji plníte jen tím, co do ní opravdu patří? Možná budete překvapeni, čím vším jí škodíte.

Článek

Jako majitelé sušičky máte i vy za sebou jistě alespoň jedno nepříjemné překvapení – ať už jste zničili památeční svetr nebo mikinu, bez které váš puberťák nedá ani ránu. Často je na vině, že ignorujete doporučení od výrobce, ale třeba i to, že vás předem nenapadne, že by mohl vůbec nějaký problém při sušení vzniknout. Takže vás chceme dopředu varovat.

Do sušičky bez aviváže

Při praní prádla, které pak dáte do sušičky, nemusíte používat aviváž, protože i tak se nadýchá a změkčí. Pokud si bez aviváže nedovedete praní představit, pak rozhodně dodržujte dávkování doporučené výrobcem. Bohužel mnoho lidí má tendenci dávkovat změkčující přípravky ve větší míře, než je potřeba, což může způsobit zanášení sušičky.

Některé návody k obsluze sušičky dokonce aviváž zcela zakazují – ucpává totiž velmi jemné otvory ve filtru textilních vláken. Zhoršuje se tak cirkulace vzduchu, sušička ve výsledku hůř suší, a dokonce se i ničí.

Foto: Vladeep, Shutterstock.com

Když už na aviváži trváte, šetřete s jejím množstvím v případě, že prádlo po vyprání poputuje do sušičkyFoto: Vladeep, Shutterstock.com

Co do sušičky nepatří

Máme pro vás výčet toho, co byste do sušičky neměli dát vůbec, nebo s maximální opatrností.

  • Povlečení nebo oblečení, které má plastové zipy či patenty – ty se mohou teplem zvlnit, popraskat, nebo je už nezavřete.
  • Stejný problém mohou nadělat umělé nitě, které se teplem mohou srazit a oblečení zdeformovat. Podobně reaguje i všitý molitan nebo jiný pěnový materiál – bývá pod nášivkami, prošitými kusy koženky a podobně.
  • Oblečení s kamínky a dalšími aplikacemi můžete ze sušičky vyndat bez nich, jen se zbytky lepidla. Flitry se mohou zdeformovat, ztratit lesk nebo se sloupat.
  • Pozor na gumu a plast – ty mohou být v polštářích či peřinách, psím pelíšku a podobně. Rizikem je i oblečení pogumované a nepromokavé. Gumičky jsou ale i v prádle – v kalhotkách, podprsenkách, plavkách. Gumové mohou být potisky na tričku. Stahovací prádlo a elastické oblečení ztratí své schopnosti.
  • V sušičce se mohou zdeformovat punčochové kalhoty a punčochy – mohou změnit tvar, srazit se, zamotat nebo se na nich zdeformují očka.
  • Do sušičky nepatří neoprenové výrobky nebo funkční prádlo vyrobené pro různé druhy aktivit. Vlastnosti, pro které jste si je pořídili – schopnost udržet nebo odvádět teplo, ochlazovat či působit antibakteriálně - sušička minimalizuje, nebo se zcela zničí. U funkčních tkanin záleží na doporučení výrobce i na tom, zda má sušička pro tento druh textilu speciální program zohledňující jeho potřeby.
  • I když jste zvyklí prát boty – například plátěné tenisky a podobně, rozhodně je nedávejte do sušičky. Může se jim odlepit podrážka, mohou se srazit a deformovat.
  • Vyhněte se i příliš objemnému prádlu, přes které ani nemůže cirkulovat vzduch v sušičce. Naopak velmi drobné kousky raději dejte do pracího sáčku, aby se nezamotaly do ostatních a neomezovaly jejich pohyb v sušičce – navíc se takto propletené kusy zbytečně mačkají.
Foto: SViktoria, Shutterstock.com

Pokud se budete držet doporučení, stane se sušička vaším nepostradatelným pomocníkemFoto: SViktoria, Shutterstock.com

Jak sušit bezpečně?

„Moderní sušičky už si poradí i s hedvábím a funkčními tkaninami nebo mají program na sušení vlny při nízkých teplotách. Stále ale platí, že dobrý výsledek je kombinací dodržování pokynů výrobce a kvalitní sušičky,“ říká Pavel Trka z firmy Whirlpool.

Zásadní je i zvolit správný program. „Doporučuji prádlo na sušení roztřídit, abyste sušili kusy s podobným složením a podle toho vybrali ideální program, což se nepodaří, když tam vedle sebe dáte svetr a kapesník,“ říká René Kubaník z Electroluxu.

Reklama

Načítám