Hlavní obsah

6 důvodů, proč čerstvě vyprané prádlo nevoní! Kde děláte chybu vy?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je přirozené očekávat, že čerstvě vyprané prádlo bude nejen čisté, ale i voňavé. Jenže co když jeho odér připomíná spíš zatuchlinu než rozkvetlou zahrádku? Víme, v čem je problém a jak ho odstranit.

Článek

To, že prádlo zapáchá už při vyndávání z pračky, může mít hned několik příčin: špatné dávkování pracího přípravku nebo jeho nevhodný výběr, nedostatečně udržovaná pračka a časté praní na nízké teploty. No a samozřejmě to, že prádlo zapomenete včas vyndat a necháte ho v bubnu vlhké několik hodin. Jak docílit toho, aby vaše prádlo vždycky jen vonělo? Našli jsme pro vás hned několik tipů.

Nezapomínejte

Když prádlo muselo na pověšení čekat hodiny, vonět nebude – někdy se nepříjemný odér objeví až po uschnutí. „Pokud zůstane vyprané prádlo nehybně na dně bubnu pračky bez přístupu vzduchu, začne být v řádu hodin cítit zatuchlinou. Aby se to nestávalo, mají nové pračky technologii a vyprané prádlo provzdušňují obousměrnými pohyby bubnu a pravidelným vstřikováním páry ze speciálních trysek jej udržují svěží, a to až po dobu šesti hodin po skončení pracího cyklu. Funkci lze zvolit na začátku nebo kdykoliv v průběhu praní, když víte, že nestihnete být u pračky přesně v momentě, kdy dopere,“ říká Pavel Trka, specialista značky Whirlpool.

Pokud vaše pračka takovou funkci nemá, musíte si hlídat chvíli, kdy dopere (většina praček již má funkci odloženého startu praní) a prádlo co nejdřív vyndat a pověsit. Rozhodně by nemělo čekat hodiny nebo přes noc!

Věnujte pozornost přípravku na praní

Sáhněte si do svědomí – dodržujete doporučené dávkování pracího přípravku? Nebo máte tendenci prostě ho do zásobníku nalít či nasypat jen tak od oka? Výsledkem bývá „předávkování“. Nevěřte tomu, že prádlo bude lépe vyprané – příliš mnoho pracího přípravku mu spíše škodí: nestačí se vypláchnout a vymáchat a pak zůstává ve vláknech oblečení i v pračce.

Dbejte i na to, abyste pro různé materiály používali odpovídající přípravky – nevhodný prací prášek a gel dokážou látku nejen zničit či poškodit, ale mohou způsobit také zápach. Stává se to například u funkčních materiálů – ty potřebují takové prací prostředky, které z nich i při nízké teplotě odstraní bakterie. Když se tak nestane, budou i čerstvě vyprané nelibě vonět, stejně jako následně pračka.

Foto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Pračku udržujte v čistotě, stejně jako zásobník na prací prostředky. Jednou za měsíc použijte prací prášek, i když jste zvyklí na gelFoto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Dopřejte pračce vyvářku

Moderní materiály a moderní prací prostředky už nepotřebují vyvářku – dnes se většinou pere na teploty do padesáti stupňů, maximálně na šedesátku v případě povlečení nebo ručníků. Prádlu takové teploty vyhovují, ale pračka a všechna její zákoutí, trubky a filtry ocení, když je alespoň občas pročistíte dostatečným množstvím (tedy žádné eko programy) skutečně horké vody. Jinak se v nich mohou usazovat zbytky pracích prostředků a ty se pak v teplém vlhku stávají živnou půdou všelijakým bakteriím a plísním, které způsobují zápach.

Některé přístroje už mají čisticí program. Jestli to není případ právě vaší pračky, nevadí. Dopřejte jí tuto očistnou kúru: do bubnu vložte starý ručník (ne všechny snesou praní zcela naprázdno, to zjistíte v návodu), zvolte teplotu na 90 stupňů, do zásobníku nasypte prášek (ne gel), místo aviváže nalijte ocet a spusťte. Moc se vám do toho nechce? Pak využijte čistič praček. „Na trhu jsou speciální přípravky, které stačí použít jednou za měsíc až dva. Odstraní z pračky vodní kámen i nečistoty a osvěží její vnitřek. Jejich pravidelné používání nedovolí vzniknout zápachu, ale také prodlouží životnost pračky,“ říká Petr Bezányi, zastupující značku K2r.

O pračku se starejte

Občas vyprat na vyšší teplotu je prospěšné, ale nemusí to stačit. Zvýšenou pozornost věnujte těm částem pračky, kde se nečistoty rády usazují: je to především okolí gumového těsnění dvířek, zásobník na prací prostředky a filtr, ve kterém se zachytávají vlasy, chlupy a drobnosti z prádla. Všechna tato místa se vyplatí pravidelně vyčistit – jak na to, najdete v návodu od výrobce. Rozhodně se nepouštějte do experimentů a nepoužívejte na odstranění usazenin ani ostré předměty, ani příliš agresivní přípravky, například dezinfekční, které by mohly například poškodit gumu. Stačí vlhký hadřík, kterým gumu utřete a odstraníte případné nečistoty. Pokud to nezabralo, kápněte na něj gelový prací přípravek.

Pračku nepřeplňujte

Důvodem zápachu může být i to, že jste do bubnu dali tolik prádla, že se nemohlo ani dobře vyprat, ani propláchnout vodou. Nad prádlem by mělo v bubnu zůstat minimálně takové místo, abyste do něj vložili ruku alespoň na šířku dlaně.

Foto: Ilya Platonov, Shutterstock.com

Nepřecpávejte pračku, prádlo pak nemá možnost se dostatečně propláchnout a může zapáchatFoto: Ilya Platonov, Shutterstock.com

Chvíle pro odborníka

Jestliže jste si jisti, že neděláte žádnou z výše uvedených chyb, a prádlo stále nevoní, zavolejte opraváře. Může se totiž stát, že čerpadlo pračky nepracuje správně a špinavá voda se vrací do prádla – to se pak máchá znovu ve špíně, a proto může páchnout i po vyprání.

Měli jste také podobné problémy? Napište nám, co pomohlo!

Reklama

Načítám