Hlavní obsah

Jak správně sušit doma prádlo, aby vás nepřekvapilo vlhko a plísně?

Foto: Syda-Productions, shutterstock.com

Musíte sušit prádlo v bytě? Pak se vyvarujte zásadních chyb!Foto: Syda-Productions, shutterstock.com

Reklama

Je pro vás zima dobou, kdy musíte sušit prádlo doma? Pak se vám může hodit pár tipů na to, jak to dělat správně, aby vám neplesnivělo, ale ani nenavlhal byt. Tady jsou!

Článek

Je pro vás symbolem zimy otlučený palec z toho, jak neustále zakopáváte o sušák plný prádla, který pořád stěhujete po bytě? Patří k tomu i boj s plísní, která vzniká v rozích místnosti a kolem oken? Pak se vám bude hodit pár tipů, které tyto trable odstraní.

Ždímejte na maximum

Perte jen tolik prádla, které se pohodlně vejde na sušák tak, aby mezi ním byly mezery. Nastavte počet otáček ždímání na maximum, které praný materiál snese. Před věšením prádlo dobře protřepajte a na sušák rozprostřete bez záhybů. Ne při ždímání, ale většinou až při sušení pomačkaného prádla, se vytvoří sklady, které je pracné rozžehlit.

Umístěte sušák správně

Je jasné, že sušák většinou v bytě překáží. I proto se ho snažíte přisunout co nejblíž topení, zdi… prostě dát tak, aby se kolem něj dalo chodit. Tak to je špatně. Aby prádlo dobře a rychle proschlo, potřebuje ze všech stran proudění vzduchu. Čím je blíž ke zdi nebo nábytku, tím vyšší je riziko, že právě ty začnou plesnivět.

Přijde vám logické sušit prádlo u topení? Bohužel to není ideální, protože vypařovaná voda jen podpoří rosení oken a kondenzaci vody kolem nich, tedy opět vznik plísní. Prádlo navíc schne nerovnoměrně a na straně u topení může být až přeschlé.

Foto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Pro sušení doma je dobré vyždímat prádlo na maximumFoto: Andrey_Popov, shutterstock.com

Větrejte, větrejte

Rozhodně nedávejte sušák nikam, kde nemůžete pořádně vyvětrat, tedy zcela nevhodné jsou malé koupelny bez oken. Tam bývá vlhkost vzduchu tak vysoká, že prádlo může místo uschnutí plesnivět a nepříjemně zapáchat.

I v zimě byste měli každý den krátce, ale intenzivně větrat – dvojnásob v případě, že v bytě sušíte prádlo. Musíte docílit výměny vlhkého vzduchu v místnosti za sušší venkovní vzduch. Současně byste neměli moc „utahovat“ nebo na noc zcela vypínat topení a nechávat prochladnout stěny, to ani sušení, ani prevenci plísní nesvědčí.

Odvlhčujte!

S množstvím odpařené vody si poradíte i díky vhodně rozmístěným odvlhčovačům – stačí ty tabletové či se sáčkem – jsou malé, skladné a účinné. Jsou i cenově dostupné a v létě budou sloužit třeba v koupelně, což dělá investici do nich ještě výhodnější.

Foto: Monkey_Business, shutterstock.com

Základní pravidlo při sušení prádla doma je jasné: větrat, větrat a zase větrat!Foto: Monkey_Business, shutterstock.com

A co sušička?

Zvažte možnost, že si pořídíte sušičku. „Už se při sušení nebudete ohlížet na počasí venku, ale sušička z prádla odstraní žmolky, chlupy domácích mazlíčků i vlasy, prádlo načechrá tak, že nemusíte tolik žehlit,“ vyjmenovává Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.

I v malých bytech se dá postavit sušička na pračku nebo si lze pořídit kombinovaný přístroj, tedy pračku se sušičkou. „Za úsporu místa zaplatíte větší spotřebou vody, a protože má pračka větší kapacitu než sušička, nejde sušit jednu várku najednou,“ upozorňuje Iva Pavlousková.

Plísně nenechávejte růst

Zvýšená vlhkost vzduchu je jednou z podmínek vzniku plísní. Už ve chvíli, kdy se objeví první tmavé tečky na zdi, měli byste plíseň odstranit – a rozhodně ne za sucha, to jen rozvíříte její spory.

Vezměte si na to vlhký hadřík, který jste namočili do vody s protiplísňovým přípravkem. Nebo můžete plíseň takovým přípravkem postříkat a potom setřít. „Nepodceňujte boj s plísněmi, mohou způsobit dýchací obtíže, podráždění očí, záněty spojivek, bolest hlavy, ekzémy a kožní obtíže,“ varuje Tereza Jehličková, technická specialistka značky Savo.

Sušíte prádlo doma? Napište nám!

Reklama

Načítám