Hlavní obsah

Zdraví nebezpečné prádlo! Na kolik stupňů a v čem prát?

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Máte dobrý pocit čistoty, když naskládáte špinavé prádlo do pračky, po hodině jej vytáhnete a ono pověšené na šňůrách krásné provoní váš byt? Tak se šeredně mýlíte. Běžné praní na nízkou teplotu bacily totiž nezabije, a často je jen roznese na čisté prádlo.

Článek

To, že je pračka inkubátorem fekálních bakterií, zjistili mikrobiologové už před lety. Při praní se totiž dostává do prací vody obrovské množství bakterií, které se mohou usadit v celém bubnu pračky. Ze spodního prádla se mohou dostat do pračky bakterie E. coli, viru hepatitidy typu A, rotaviru či salmonely, z ručníků, triček a dalšího prádla zase kožní bakterie typu Staphylococcus.

Obyčejné prací prostředky je nezničí. „Na trhu jsou však dnes už kvalitní prací přípravky, které odstraní nejen odolné skvrny, ale pomáhají odstraňovat bakterie a navíc prádlo zanechají příjemně voňavé. Díky modernímu složení bez chloru se nemusíte obávat, že by se vaše oblečení zničilo nebo by při nošení dráždilo pokožku,“ doporučuje Marek Jedinák, senior brand marketing manager společnosti Unilever. A věřte, že kvalitní prostředky jsou základem hygieny, neboť často vás před bakteriemi nezachrání ani horká voda. Zejména ty bakterie a viry, které způsobují respirační onemocnění nebo například střevní chřipku, umí přežít i vysoké teploty praní. Natož vlažnou vodu.

„Většina mikroorganismů – bakterií, virů, kvasinek a plísní – je usmrcena při teplotě nad 70 °C po dobu 10 minut,“ říká MUDr. Věra Melicharčíková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a sterilizaci.

Co tedy dělat a jak správně prát, aby vaše prádlo bylo nejen voňavé a čisté na pohled, ale i bez bakterií? Nebojte se, není to složité. Stačí dodržet pět následujících kroků.

1. Vybírejte dobře prací prostředky

Většina žen asi vybírá prací prostředek hlavně podle vůně, eventuálně podle toho, zda je označen jako hypoalergenní, ale důležité je se i dívat na to, zda zahubí právě nebezpečné bakterie. Možnost máte dvojí, buď přidávat k běžnému pracímu prostředku další speciální dezinfekční přípravek, a nebo pořídit takový prací prášek či gel, který dezinfekční složky rovnou obsahuje. Informaci o tom zpravidla naleznete na obalu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Prací prostředek SAVO Bez chloru si poradí i s odolnými skvrnami a navíc pomáhá odstraňovat bakterie. Je bez chloru a je vhodný na jakýkoliv druh prádla kromě hedvábí a vlny. Varianta Color zachovává zářivé barvy oblečení. Cena 179 Kč. Sanytol dezinfekční přípravek na prádlo ničí při všech teplotách bakterie, plísně, zbytky pracího prášku a vodního kamene a zanechává pocit svěžesti. Určený pro bílé i barevné textilie, neobsahuje chlor. Cena 95 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Deox Additivo Antiodore zvyšuje účinnost pracího prostředku, hygienizuje prané prádlo a napomáhá odstranit bakterie. Zvyšuje odolnost prádla vůči usazování nepříjemných pachů, jako je pach potu a kouře. Cena 80 Kč. Vanish Oxi Action Extra Hygiene je tekutý odstraňovač skvrn, který odstraní nejrůznější typy skvrn. Oceníte ho zejména při odstraňování skvrn od potu, kde je potřeba pro dokonalou čistotu odstranit i bakterie. Zničí 99,9 % bakterií. Cena 340 KčFoto: Archiv firem

2. Prádlo nemocného perte zvlášť

Nejvíce bacilů se vždy nachází na hodně zašpiněném prádle nebo na prádle nemocných. Pokud tedy perete prádlo nemocného člověka s prádlem ostatních zdravých členů domácnosti, můžete nákazu ještě roznést. Prádlo nemocného tedy perte odděleně, ideálně na teploty vyšší než 70 stupňů, zvláště v případě pyžama, ručníků a ložního prádla. A použít byste měli právě speciální dezinfekční prostředky, ideálně takové, které zahubí bacily i při nízkých teplotách nebo dokonce při ručním praní.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Disinfekto Bucato je doplněk k pracímu přípravku s hygienizujícím účinkem, který pomáhá odstraňovat bakterie a choroboplodné zárodky. Je vhodný na všechny typy prádla, do pračky i na ruční praní, je účinný již od 30 °C. Cena 60 Kč. SAVO Čistič pračky je tekutý čisticí přípravek, který vyčistí jak zásobník na prací prostředky, tak buben pračky i odpadní trubici. Cena 79 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Calgon Hygiene Plus Gel kombinuje boj proti vodnímu kameni a antibakteriální složky, které eliminují 99,9 % bakterií ve vaší pračce. Cena 280 Kč. Dr. Beckmann čisticí prostředek do pračky s aktivním uhlím odstraňuje mikroorganismy, vápenaté usazeniny i pachy. Cena 75 KčFoto: Archiv firem

3. Pravidelně dezinfikujte i pračku

Nezapomínejte, že škodlivé mikroby se navíc usazují i v pračce samotné a mohou se tak roznést na prádlo z dalšího praní. Čas od času tedy pračku vyčistěte dezinfekčním prostředkem k tomu určeným. Ten nalijte nebo nasypte do nádoby na prací prášek a spusťte dlouhý prací program na vysokou teplotu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Frosch Eko Hygienický čistič pračky citron účinně vyčistí a odstraní vodní kámen z vaší pračky i ze špatně dostupných částí a pohlcuje nepříjemné pachy. Cena 149 Kč. Lanza Tekutý čistič pračky čistí a odstraňuje veškeré nečistoty a zbytky pracího prášku uvnitř pračky. Pračku osvěží, zbaví zápachu a provoní ji velmi příjemnou vůní. Cena 96 KčFoto: Archiv firem

4. Dbejte na pořádné sušení

Součástí kvalitního praní je i kvalitní sušení. Vlhko a teplo představuje pro bakterie ideální prostředí a na vlhkém, jen vyždímaném prádlu se mohou zbytkové bakterie rychle šířit. Ideální je prádlo nechat uschnout rychle na přímém slunci. Ultrafialové záření, které sluneční světlo obsahuje, má totiž dezinfekční účinky. Pokud možnost sluníčka nemáte, využijte sušičku. Ta je pro zahubení bakterií účinná jen při nastavení na vysokou teplotu, ekologické a energeticky úsporné programy, které suší při nízkých teplotách, mikroby nezabijí. Ale prádlo usuší rychle a opravdu dobře a bakterie se tedy nebudou mít kde množit.

Foto: granata68, Shutterstock.com

Sušení na sluníčku má dezinfekční účinkyFoto: granata68, Shutterstock.com

5. Pamatujte, že žehlení zabíjí

Pocit, že žehlení zabíjí, má asi leckterá žena, zvláště pokud její partner nosí denně čistou košili. Žádná žena asi na žehlení prádla ještě nezemřela, ale v souvislosti s čistotou prádla je žehlení opravdu je ničivé. Naštěstí jen pro viry a bakterie, horká pára je zničí dokonale. Pamatujte ale na to, že horkou páru nemůžete použít na všechny materiály, protože některé vaše oblíbené kousky by asi takový proces nepřežily.

A jak perete vy?

Reklama

Související témata:

Načítám