Hlavní obsah

Vyberte si účes podle tvaru obličeje!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vhodný účes korunuje vaši krásuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Plánujete nějakou změnu na svém vzhledu? Nudí vás váš vlastní účes? Pak je ten pravý čas poohlédnout se po něčem novém, jiném a lepším. Aby vám nový sestřih co nejlépe seděl, měly byste vybírat především dle tvaru obličeje. Poradíme, jak na to!

Článek

Některá má obličej kulatý s baculatými tvářičkami, jiná podlouhlý oválný s vysokým čelem a jiná třeba zase hranatý „do čtverce". A to je právě ten důvod, proč ne každému může kterýkoli účes slušet. Pří výběru účesu byste se měly tedy řídit nejen tím, jaký účes se vám líbí obecně, ale také a především tím, jaký tvar obličeje máte.

Kulatý obličej

Je-li vaše tvář kulatá, s výraznějšími a baculatějšími tvářemi, pak rozhodně nepočítejte s nadýchaným účesem. I na kudrnaté nebo hodně zvlněné vlasy můžete zapomenout. Ty by totiž jenom podtrhly kulatost vaší tváře a vy byste v nich mohla působit i poněkud silnějším dojmem. A to přece nechcete. Vám lze doporučit třeba krátký sestřih s ofinou a holým krkem. Ten totiž dokáže váš obličej opticky protáhnout.

„Pokud jste mladá a nebojíte se trochu extravagance, můžete zkusit i dredy. Ke kulatým obličejům se totiž takový účes hodí víc než k jakékoli jiné tváři. Slušet vám budou i tehdy, stáhnete si je třeba dozadu do culíku nebo pokud je upravíte nahoře na hlavě šátkem," navrhuje Martina Jirásková, profesionální kadeřnice. A dodává, že špatné není ani klasické mikádo, při němž máte zcela vyholený zátylek a dlouhé vlasy držíte ve přední části účesu poctivě vyžehlené.

Příklad: Lucie Vondráčková

Foto: fanklub.lucievondrackova.cz

Lucii Vondráčkové sluší střapaté účesyFoto: fanklub.lucievondrackova.cz

Hranatý obličej „do čtverce"

Pro ženy s obličejem ve tvaru čtverce jsou ideální všechny nesouměrné účesy. „Je nutné, abyste se v případě, že máte hranatý obličej, vyhnuly jakékoli symetrii. Proto je vhodně i pěšinku česat na straně. A pokud se rozhodnete pro kratší nebo polodlouhý sestřih, bude vždy pěkné, pokud na jedné straně necháte vlasy o trochu delší než na druhé. Působí to takovým sportovním a mladým dojmem a zároveň dokonale zamaskuje hranatost vaší tváře," radí Jirásková.

Obecně lze tedy říci, že vhodným účesem může být i mikádo nebo sestříhané mikádo, kde máte pěšinku česanou „na patku" a vlasy na jedné straně jsou o trochu delší než na straně druhé. Zakázané nejsou v tomto případě ani lokny a kudrnaté vlasy. Vždy je ale nutné pamatovat alespoň na to, aby se účes nedělil na dvě zcela stejné půlky.

Pro tento typ obličeje jsou nevhodné dlouhé vlasy sčesané dozadu do culíku nebo do drdolu. Vyvarovat byste se měla i husté rovné ofince. A pochopitelně také všem geometricky symetrickým prvkům.

Příklad: Mahulena Bočanová

Foto: katerina-kristelova.xf.cz

Kateřina Kristelová může mít krátké i dlouhé vlasyFoto: katerina-kristelova.xf.cz

Oválný štíhlý obličej

Můžete-li se pyšnit protáhlým oválným obličejem a výraznými lícními kostmi, pak jste šťastná žena. Vám totiž bude slušet téměř jakýkoli účes! Ne nadarmo modelingové agentury dávají stále častěji přednost dívkám s plochým kulatým obličejem. Vizážista i kadeřník si s nimi totiž pak může dělat doslova co chce. Tyto ženy mohou nosit především bez obav culíky, ofinky, dlouhé vlasy rovné i vlnité. A když se rozhodnou pro sportovní sestřih, ničemu také neuškodí.

Příklad: Petra Paroubková, Zuzana Belohorcová

Trojúhelníkovitý obličej

A posledním typem obličeje jsou takzvaná srdíčka, neboli trojúhelníkovité tvary obličeje. Tito lidé mají větší, ale symetrické, čelo a směrem k bradě se jejich tvář zužuje. Pro ženy s tímto tvarem obličeje je ideální vrstevnatý sestříhaný účes, případně i ofinka. I zde platí, že jim sluší dlouhé i kratší vlasy.

Příklad: Kateřina Kristelová

Reklama

Související témata:

Načítám