Hlavní obsah

Vybíráme první dětské botičky

Foto: Thinkstock

Dětské botičky vybírejte pečlivěFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ležícího miminka je zničehonic škvrně, které začíná chodit. K ladnosti a jistotě má sice tahle chůze daleko, ale boty už si zaslouží. Je tedy potřeba vzít toho malého turistu do obchodu a pořídit mu správnou a kvalitní obuv. Jak by ale taková správná dětská bota měla vypadat? Jak poznat, že dítě nikde netlačí? Stačí si osvojit pár pravidel a výběr bude snadný.

Článek

S koupí prvních opravdových botiček byste neměly moc otálet. Capáčkům či měkkým botičkám odzvoní ve chvíli, kdy se vaše ratolest dokáže postavit. Nyní batole potřebuje skutečné pevné boty, které udrží při zatížení kolmé postavení paty k podlaze. Rozhodně nečekejte na okamžik, kdy vaše dítě začne chodit. To už je pozdě!

Pozor na deformace

Dětské boty je potřeba vybírat skutečně zodpovědně, protože právě s prvními krůčky začíná proces celoživotního vývoje nohy. Když budete při výběru chybovat, dítě může mít následky na celý život. Statistiky jsou neúprosné. Přestože 99 procent miminek se rodí se zdravými nožičkami, vlivem špatné obuvi dochází k deformacím až u 67 procent dětí! Na boty z tržnic či po sourozencích proto rovnou zapomeňte!

Foto: archiv autorky

Na capáčky zapomeňte ve chvíli, kdy se dítě postavíFoto: archiv autorky

Šetřete snad na čemkoli, ale na botičkách rozhodně ne. Děti mají totiž měkké a pružné kosti, které jsou schopné se rychle deformovat. Velkou pozornost je potřeba věnovat tvaru boty, materiálu a samozřejmě také velikosti.

Co se týče tvaru, dávejte určitě přednost prostorným kulatým špičkám, které nechávají palec v přirozené poloze. Rozhodně se vyhýbejte špičatým tvarům, které deformují prsty. U těch nejmenších dětí pak trvejte na tom, aby obuv byla kotníčková. Zajišťuje dítěti větší oporu v oblasti kotníků, což je v období prvních a vratkých krůčků důležité. A lepší než boty nazouvací jsou šněrovací, na suchý zip či na sponu. Díky tomu můžete utáhnout botku podle potřeb dítěte.

Ideální je přírodní materiál, useň či textil, které jsou dostatečně měkké a schopné se přizpůsobit anatomickému tvaru nožky. Nejohebnější musí být v oblasti prstních kloubů, kde se při chůzi noha ohýbá. A jakkoli se to může zdát neuvěřitelné, dětské nohy se hodně potí, a to především na plosce nohy. Proto by každé dětské boty měly být vybaveny stélkou nebo vkládací vložkou ze savého materiálu (opět useň či textil).

Foto: archiv autorky

Dětem se líbí chodit i v tátových pantoflíchFoto: archiv autorky

O velikosti rozhodujte vy

Při volbě velikosti pak určitě myslete na to, že děti mají snížený práh citlivosti vůči tlaku a bolesti, a tak nejsou samy schopny posoudit, zda jim obuv skutečně padne a nikde netlačí.

Proto ani větším dětem nevěřte, když vám tvrdí, že jim jsou boty skvěle. O správné velikosti musíte rozhodnout vy!

Nikdy nekupujte botu, která je „tak akorát“. Naopak přičítejte k délce nožičky 10 až 15 milimetrů navíc. To je prostor, který slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů za chůze a také jako rezerva pro růst nohou. Ty v dětském věku rostou velmi rychle, v průměru o 15 až 18 milimetrů za rok. Navíc velmi často rostou skokově, proto se doporučuje kontrolovat velikost botek zhruba jednou za měsíc. Obecné pravidlo zní, že dětem do tří let se mění velikost dvakrát až třikrát do roka.

Reklama

Související témata:

Načítám