Hlavní obsah

S čím vším vám doma pomůže obyčejný prášek do pečiva aneb Vychytávky za pár korun

Foto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Foto: Alexander Ruiz Acevedo, Shutterstock.com

Reklama

V dnešní době je při úklidu v domácnosti k dispozici celá škála specializovaných přípravků plných „chemie“. Jestli od nich chcete někdy trochu odlehčit, zkuste vyměnit lahve agresivních čističů za něco tak jednoduchého, jako je kypřicí prášek do pečiva. Výsledek vás mile překvapí.

Článek

Kypřicí prášek do pečiva – hovorově zvaný prdopeč – máte jistě doma. Víte, že s tímhle nenápadným bílým pomocníkem můžete kouzlit nejen při pečení, ale i při praní a úklidu? Uvidíte, že udělá stejnou práci jako drahé chemické prostředky, a ještě navíc ho můžete svěřit bez obav do rukou i dětem a zapojit je do domácích prací.

Nadýchne moučník, odstraní skvrny

Prášek do pečiva se skládá z jedlé sody (hydrogenuhličitan sodný E500), kyselých látek (například dihydrogendifosforečnan sodný E450) a z plnidla (škrob nebo mouka). Nadlehčuje a kypří těsto a vláčný a lehký moučník si bez něj jen těžko představíte. Reakcí sody s kyselou složkou se do těsta uvolňují bublinky oxidu uhličitého a tak vzniká onen kýžený nadýchaný efekt. A protože prášek do pečiva obsahuje jak sodu, tak kyselou složku, má nejen kypřicí, ale právě i čisticí účinky.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Bez špetky prášku do pečiva se obejde jen málokterý moučníkFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Výkonný čistič nádobí

V souvislosti s vařením jej však oceníte i jinak. Prášek do pečiva je skvělý čisticí prostředek, který můžete použít třeba na smaltované nádobí, připálené hrnce či hrnečky se skvrnami od čaje. Pomůže odstranit špínu z těžko dostupných míst, jako jsou například pítka dětských či cyklistických lahví. Účinné složky aktivuje horká voda, takže nádobí, které potřebujete vyčistit, stačí prdopečem posypat, postříkat či zalít horkou vodou a nechat působit 10 až 30 minut. Z prášku a horké vody si také můžete připravit kašičku, kterou následně použijete stejně jako běžný čisticí prostředek.

Jestli se vám podařilo něco připálit a nechcete trávit čas ani energii pracným drhnutím, nasypte do připáleného hrnce jeden prášek do pečiva, natočte do něj horkou vodu a nechte odmočit. Připálenou vrstvu pak snadno a bez dřiny setřete.

Likviduje pach a pročistí odpad

S pomocí prdopeče spolehlivě zlikvidujete zápach v chladničce – vysypte ho na misku, vložte dovnitř a nechte „pracovat“. Také vás zbaví usazenin v rychlovarných konvicích, lahvích i hrnečcích a dobrou službu udělá i při čištění pračky: jeden balíček nasypte do zásobníku na prací prášek a spusťte prací cyklus.

Směs prášku a horké vody oceníte i při likvidaci plísní – připravte si ji do rozprašovače, nastříkejte na postižená místa, nechte 15 minut působit a pak setřete. (Pozor, tahle tekutina se chová podobně jako burčák, takže uzávěr nikdy plně nedotahujte.) Zbytek směsi pak vylijte třeba do odpadu, protože i tam udělá dobrou službu. Ano, prášek do pečiva zalitý horkou vodou si poradí i s nepříjemným zápachem, a přidáte-li k horké vodě i ocet, protáhne to i ucpaný odpad.

Koupelna jako nová

Pomocí kašičky z kypřicího prášku a trochy vody lehce vyčistíte i spáry mezi dlaždičkami. Klidně zapojte děti: dejte jim do ruky starý zubní kartáček a mohou řádit a čistit najednou, navíc bez obav, že by se dostaly do kontaktu s nebezpečnými chemikáliemi. Máte-li na smaltovaném umyvadle usazeniny, navlhčete je, posypte prdopečem a nechte působit přes noc. Ráno ho lehce smyjete a uvidíte, že umyvadlo bude jako nové.

Vypere i vybělí

Prášek do pečiva přidaný do klasického pracího prostředku pomůže vybělit prádlo. Skvěle se hodí na záclony: když do kyblíku s teplou vodou nasypete pět kypřicích prášků a do této směsi záclony namočíte na 15 až 60 minut (podle míry zašpinění), zlikvidujete i zažloutlý nádech od cigaretového kouře. Díky prášku do pečiva odstraníte těžce vypratelné skvrny od trávy, borůvek, čaje či kávy, a dokonce i mastné fleky: stačí, když nečistotu potřete kypřicím práškem s trochou teplé vody a necháte 15 minut působit. Směs pak z prádla normálně vyperete nebo vymácháte.

Tak co, zkusíte to?

Reklama

Související témata:

Načítám