Hlavní obsah

Přírodní prostředky na očistu varné desky: sůl, jedlá soda, citron a ocet

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smaltované povrchy pomalu začínají být minulostí. V současné době vládnou kuchyním nerezové nebo sklokeramické sporáky. Umíte o ně pečovat tak, aby nejen dobře sloužily, ale stále vypadaly jako nové?

Článek

Není sporu o tom, že dnes už do každé moderní kuchyně patří varná deska. Nevíte, která je pro vás nejvhodnější a co všechno umí? Ve speciálu o varných deskách vám s výběrem poradíme.

Nejčastěji jsou vyrobené z nerezu nebo ze sklokeramiky. Oba materiály vypadají skvěle, ale nádherný lesk jim většinou vydrží jen do prvního použití. Za jejich znečištění většinou můžou „přehmaty“ při vaření a za „chyby na kráse“ příliš razantní následné čištění. V případě nerezového povrchu při použití nevhodné škrabky hrozí nebezpečí mechanického poškození. Sklokeramika je ještě háklivější, takže je nejlepší používat pouze speciální přípravky. Pokud přesto chcete vyzkoušet přírodní ingredience osvědčené při běžném úklidu v domácnosti, neustále mějte na paměti, že hrubou silou varné desce ublížíte.

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Foto: JPC-PROD, Shutterstock.com

Citlivé zacházení zajistí sodovka

Tajemství chemických čisticích prostředků spočívá v tom, že vytvářejí kyselé, nebo zásadité prostředí různé intenzity. To je nutný předpoklad rozkladu připečených bílkovin, tuků a cukrů, které se dobrovolně nerozpustí. Druhým trikem při boji s nečistotami je iontové působení přípravku, které vyvolá bobtnání připečených potravin, mechanicky naruší jejich strukturu a usnadní odstranění nánosu. Nic se však nemá přehánět, protože při amatérských pokusech přece jen může dojít k narušení struktury materiálu varné desky.

Nejšetrnějším řešením je řídká pasta z kuchyňské soli a sodovky. Naneste ji na zasažená místa a nechte působit alespoň půl hodiny. Pak nečistoty setřete vlhkou utěrkou z mikrovlákna nebo flanelovým hadříkem. Pokud nános nepovolí, můžete použít umělohmotnou škrabku. Ideální je ta, která se dodává jako příslušenství ke sporáku.

Se špínou zatočí citron nebo ocet

Zdá se vám, že první způsob nebyl příliš účinný? Bohužel se stává, že velmi opatrné postupy se občas míjejí účinkem. Nevadí, vyzkoušejte „něco ostřejšího“. Místo sodovky použijte citronovou šťávu. Smícháním se solí vytvořte hustou pastu a potřete s ní postižená místa. Nechte ji působit minimálně pět minut a pak ji setřete vlhkým hadříkem. Pokud to stále není ono, můžete postup zopakovat, nebo ještě přitvrdit. Sůl prostě smíchejte s pár kapkami octa.

Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Foto: Gamzova Olga, Shutterstock.com

Osvědčená jedlá soda

Když to nejde nakyselo, zkuste to obráceně. Varnou desku posypte práškovou jedlou sodou a pořádně ji setřete vlhkým hadrem. Sodu můžete nanést také na vlhkou houbičku a krouživými pohyby plochu vyčistit. Potom nechte povrch důkladně oschnout a na závěr ho omyjte hadříkem namočeným v teplé vodě. Nakonec jej přeleštěte suchou utěrkou z mikrovlákna. Jedlou sodu můžete nahradit vinným kamenem. Jedná se o draselnou sůl kyseliny vinné, která se přidává například do bezlepkového pečiva.

Stále není varná deska čistá podle vašich představ? Střídejte kyselý a zásaditý postup. Po každém z nich nezapomeňte uvolněnou nečistotu opatrně setřít.

Když to nejde po dobrém…

Pořád vás na varné desce rozčilují nevzhledné zahnědlé šmouhy a mapy? Natáhněte si gumové rukavice a postižená místa opatrně potírejte chomáčem obvazové vaty namočeným do kyseliny solné (chlorovodíkové), kterou koupíte v drogerii. Postupujte s rozvahou a dbejte na to, aby se chemikálie nedostala mimo varnou desku nebo vám nepotřísnila pokožku. Po 30 minutách můžete zahájit mechanické odstraňování pomocí hadříku či umělohmotné špachtle. Na závěr varnou desku namokro otřete.

Potřebujete vyčistit prosklená skleněná dvířka u kuchyňské linky? Jak se v našem článku dozvíte, na to jsou nejlepší ocet, černý čaj a francovka. A vaše kuchyň bude zase jako nová.

Reklama

Načítám