Hlavní obsah

Vyděláváte víc než váš manžel? Tohle vás ve vztahu čeká!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Muž je živitel, žena ochránkyně rodinného tepla. On vydělává, ona pečuje. Tohle je tradiční rozdělení rolí, ale v dnešní době už rozhodně neplatí stoprocentně. A je to samozřejmě v pořádku. Ale přece jen, co když je žena tou, co nosí domů víc peněz? Na co by si takový pár měl dát pozor?

Článek

Ženy už dávno nejsou těmi, co sedí doma, pečují o děti, uklízí a vaří, aby muž, který přijde z práce, měl vše krásně nachystané. Už dávno neplatí, že muž je živitel, ten, na němž je veškeré finanční zabezpečení rodiny.

I ženy budují kariéry a jejich výplatní pásky tomu mnohdy odpovídají. Samozřejmě díky bohu za ty dary. Ale přece jen, společnost není tak pružná, řada lidí zastává spíš to tradiční rozdělení rolí na čistě ženské a čistě mužské. I proto se pak páry, kde žena vydělává víc než její muž, mohou potýkat s určitými problémy.

Staré rány se otevírají

Odborníci se shodují, že pokud jde o partnery, kteří oba disponují zdravým sebevědomím, a vztah jim po všech stránkách klape, nemůže je tahle situace ohrozit. „Pokud je partnerství v harmonii, partneři se vzájemně podporují a respektují, nemusí s nimi situace, kdy žena nosí domů víc peněz, udělat vůbec nic,“ potvrzuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

V opačném případě se ale mohou otevřít staré rány, u muže se může projevit nízké sebevědomí, a to i když jste měly pocit, že tohle mu vůbec nehrozí. Sebeúcta se totiž formuje už v dětství. A pokud je jí málo, v dospělosti si lidé vytváří určité kompenzační modely, kterými si sebevědomí doplňují. Mohou mít různou podobu. „Může to být právě snaha vydělávat co nejvíc peněz, mít drahá luxusní auta, jezdit na úchvatné dovolené, mít několik milenek,“ vyjmenovává Aleš Kalina.

Pokud si tedy váš partner dodával sebevědomí tím, že byl finančně úspěšný, a vy mu teď tuhle jeho kompenzační techniku „seberete“, vlastně tím aktivujete jeho mindrák. „Jeho hodnota je v jeho očích rázem menší, nezpracované bolesti z minulosti vyběhnou na povrch,“ tvrdí Aleš Kalina.

Výsledek? „Přepne se mu vnímání jeho vlastního mužství, začne se z něj stávat bačkora. A proto bude cítit touhu si tu svoji mužskou sílu někde doplnit, a doma to už asi nebude. Může se zaměřit na nějaký sport, hledat adrenalin, ale také si hledat milenky, chodit za prostitutkami a podobně,“ varuje Aleš Kalina.

Snad ještě horší možností je pak utápění mindráku například v alkoholu, případně se může projevit i agresivita, a to samozřejmě mířená proti partnerce, protože ta za jeho nepříjemné pocity přece může.

Chybují i ženy

Jenže mnohdy není problém jen na straně muže, i ženy se s kariérním postupem a větší finanční výkonností začínají měnit. I ona může mít staré rány (nízké sebevědomí, které nyní najednou narostlo, frustraci z dob, kdy její muž byl tou „hlavou rodiny“ a podobně).

A najednou si svůj úspěch začne možná až trochu nezdravě užívat, a to na úkor svého partnera. „Může mít tendenci na muže přehazovat některé své dosavadní povinnosti ohledně domácnosti, dětí, společného soužití, což je v pořádku, ale má to své hranice,“ říká Lenka Černá. Stává se i to, že žena nabude dojmu, že když vydělává víc, má větší právo rozhodovat o tom, za co se jaké peníze utratí.

Jenže tím vším se narušuje rovnováha mezi partnery, kteří by si vždy (ať už kdokoli z páru vydělává cokoli) měli být rovni. A pokud to tak není, je to útok na sebevědomí toho „slabšího“ a vše končí v podstatě tak, jak bylo popsáno v části o mužském sebevědomí.

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Pokud je váš vztah harmonický a oba máte dostatek sebevědomí, je jedno, kdo z vás dvou vydělává vícFoto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Jak vypadá prevence?

Když už problémy propuknou naplno, bývá dost těžké vztah opravit. Základem je tedy v tomto případě prevence. A ta stojí především na otevřené komunikaci, vzájemné toleranci a respektu, a také na citlivosti a empatii:

  • Komunikace - Partneři by spolu měli mluvit o tom, jak se cítí, co s nimi daná situace dělá. Mluvit je ale nutné i o ryze praktických záležitostech. Jak větší pracovní zatížení (kteréhokoli z nich) změní jejich soužití. Jak si rozdělí povinnosti ohledně domácnosti či dětí, kolik času budou trávit spolu, jak ten čas bude vypadat a podobně.
  • Empatie - Když už spolu ti dva mluví, měli by se snažit vzájemně si porozumět, dokázat se vcítit do pocitů protějšku. Pochopit, proč ho daná věc trápí a jiná mu dělá radost. Nepřistupujte k sobě s předsudky, opravdu poslouchejte, co partner říká, nic si nedomýšlejte. Říkejte si pravdu, buďte k sobě upřímní. Lhát, cokoli zatajovat, to k ničemu nevede.
  • Respekt - Láska se pozná podle toho, že vám záleží na štěstí toho druhého, že máte radost z jeho radosti. Respektujete jeho touhy a přání, jste ochotní slevit ze svých představ, aby ty jeho mohly být alespoň zčásti splněny. Vše je prostě o vašich schopnostech vytvářet dohody. Takže i když váš partner třeba nechápe, proč vás tak moc baví vaše práce, měl by to respektovat, protože mu dělá radost vaše uspokojení. A samozřejmě naopak. Možná nerozumíte, co je tak úžasného na sbírání pivních tácků, ale pokud je on ze své sbírky nadšený, proč ne.

Jak to máte s penězi u vás doma? Kdo vydělává víc?

Reklama

Načítám