Hlavní obsah

4 zlozvyky, kterými si ničíte sebevědomí

Foto: Thinkstock

Zdravá sebedůvěra je základem šťastného životaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nízké sebevědomí vám může zničit život. Má neblahý vliv na vaši práci, partnerské vztahy i na váš psychický a fyzický stav. Přesto řada žen šlape sama po sobě! Nedělejte to, neničte si sebevědomí!

Článek

Na stav vašeho sebevědomí má samozřejmě vliv spousta věcí, v prvé řadě prostředí, ve kterém jste vyrůstaly, a styl výchovy, který na vás rodiče uplatňovali. Teď už jste ale dospělé a nesete odpovědnost samy za sebe. Tak si své sebevědomí neničte, ale naopak posilujte! Vyvarujte se čtyř nejhorších „zlozvyků“, kvůli nimž to jde s vaší sebedůvěrou opravdu z kopce.

Nesrovnávejte se s ostatními

Dělali to vaši rodiče? Pořád vám předhazovali Marušku od sousedů, co nosí samé jedničky? Udělali chybu, a vy se z ní poučte! Přestaňte se neustále s někým srovnávat a hodnotit samy sebe podle kamarádky, kolegyně, sestry nebo nějaké filmové hvězdy. „Když tohle děláte, nežijete vlastní život, ale život někoho jiného. Děláte to, co byste podle ostatních měly dělat, neposloucháte vlastní tužby,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Nejenže se snažíte neustále někomu vyrovnat, vlastně ho napodobujete, a to je dost dřina. Zároveň se zahlcujete závistí, tedy dost negativní emocí, která vám otráví celý život.

Foto: Thinkstock

Bohužel si řada žen ničí sebevědomí sama a zcela zbytečněFoto: Thinkstock

Nevzdávejte se!

Já na ten pohovor nepůjdu, nemá to cenu, stejně mě nevezmou. To rande je bez šance, co by na mně asi tak viděl. Vzdávat cokoli dopředu je skutečný zabiják sebevědomí. Jak se můžete radovat z jakéhokoli úspěchu, posílit vlastní sebedůvěru, když se nikdy o nic nepokusíte a rovnou své šance smetete se stolu?

Navíc tenhle zlozvyk nemá špatný vliv jen na vaše sebevědomí, ale i na vaše vztahy s okolím. „Takové chování začne po čase obtěžovat i okolí dané ženy, třeba jejího partnera či kamarádky, které nebude bavit ji neustále přesvědčovat o opaku,“ tvrdí psychoterapeutka Lucie Horníková.

Lenost zabíjí!

Je to jednoduché. Kdo je líný a nic nedělá, také nic nevydělá! Lenost vaše sebevědomí doslova zadupává do země!

Je vcelku normální, že ne ve všem jste dokonalé. Možná vás trápí pár kilo nadváhy nebo máte nedostatky ve vzdělání, případně neovládáte žádné sporty, které u jiných obdivujete. Jenže když budete sedět doma na gauči a nad těmito „nedostatky“ ronit slzy, nic se nezmění. Zvedněte se a začněte něco dělat! I ve čtyřiceti se můžete naučit lyžovat, i v padesáti můžete vyrazit na kurz angličtiny či shodit pár kil!

Foto: Thinkstock

Lenost je jeden ze zabijáků sebedůvěry. Kdo na sobě nepracuje, nemůže si pak sebe vážitFoto: Thinkstock

Nebuďte závislé!

Zdravě sebevědomí lidé bývají zpravidla soběstační. Závislost na komkoli (na partnerovi, kamarádce, rodičích…) vaší sebedůvěře rozhodně neprospěje. Jestliže bez partnera nejste schopné rozhodnout ani to, co bude k večeři, případně si bez kamarádky netroufáte vyrazit na nákup nových bot, měly byste s tím začít hned něco dělat.

Být soběstačná neznamená být opuštěná! Hledejte si rovnocenné partnery, ne berličky, o něž se neustále opíráte.

Poznáváte se v něčem?

Reklama

Načítám