Hlavní obsah

Nízké sebevědomí vám zkazí život!

Foto: Isifa

Nízké sebevědomí velmi komplikuje život!Foto: Isifa

Reklama

Nikoho nezajímám, jsem nula. Jsem hubená, tlustá, málo vtipná, taková a maková. Lidé s nízkým sebevědomím žijí v neustálém stresu, a bohužel především u žen je to velmi častý jev. Málokterá je sama se sebou spokojená. Jak nízké sebevědomí komplikuje život? Jaký vliv má na lásku, na vztahy, ale třeba i pracovní úspěchy? Jak se naučit mít rád sám sebe? Čtěte dál!

Článek

Na dobu do svých 25 let nevzpomíná dnes dvaatřicetiletá Kateřina vůbec ráda. Neměla téměř žádné kamarády, o vztahu s mužem ani nemluvě. „V podstatě jsem jen brečela nad tím, že nemám kamarády ani kluka a že mám obrovský zadek a podobně,“ vypráví Kateřina. Jednoduše žila s tím, že má velký a odporný zadek, tudíž neexistuje chlap, kterému by se mohla líbit. Kdykoli se na ni nějaký muž podíval, pozval ji třeba na drink nebo do kina, odmítla. „Ani na vteřinu mě nenapadlo, že by o mě měl vážně zájem. Byla jsem přesvědčená, že si ze mě dělá legraci nebo že se vsadil s kamarády,“ říká Kateřina, která se ale ve svých pětadvaceti letech rozhodla svůj život změnit.

Zašla za psychoterapeutkou a ta z ní během jednoho roku udělala jinou ženu. „Moc mi pomohla. Úplně mi přeprogramovala mozek a mně došlo, že i s velkým zadkem mám právo na lásku a spokojený život není žádné sci-fi,“ zakončuje Kateřina a chlubí se tím, že se bude letos vdávat.

Ale Kateřina rozhodně není sama, větší či menší trable tohoto rázu má mnoho žen…

Život plný problémů

Nemusí to být ani takový extrém jako u Kateřiny, přesto dovedou problémy se sebevědomím život pořádně zkomplikovat. „V prvé řadě bude nejspíš problém najít vhodného partnera, protože nízké sebevědomí znamená nereálnou představu o sobě samé. To, jaká jsem, hodnotím jako špatné, a trvám na tom, že bych měla být jiná,“ vysvětluje psycholožka Katarína Lomská Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti. Takto „postižená“ žena má tak vlastně zmatek sama v sobě, v tom, jaká je, či není, tudíž není pořádně schopná vyhodnotit, jaký muž se k ní hodí.

I když se ale nějaký vztah podaří navázat, výhra to není. Hrozí totiž následující rizika.

  • Žena bude k partnerovi nezdravě vzhlížet a rozplývat se nad tím, jak je dokonalý
  • Bude žít v neustálém stresu z toho, jak jemu vše jde, a jí se naopak nic nedaří
  • Žena může začít partnera shazovat stejným způsobem, jako shazuje sama sebe

Ale nejde jen o vztahy; nízké sebevědomí dokáže hodně uškodit i na poli přátelství a práce. „Pramení z toho například takové ty jízlivé nepřející vtípky,“ uvádí Katarína Lomská Filasová. A lidé, kteří je vypouštějí z úst, moc oblíbení nejsou…

Foto: Thinkstock

Bez sebevědomí se jen tak neseznámíteFoto: Thinkstock

Nízké sebevědomí, jak jsem k němu přišla?

Problémy se sebevědomím se mohou týkat nejrůznějších oblastí od vzhledu, přes intelekt až po zábavnost.

Jak se to ale stane? Jak můžeme o sebevědomí přijít? „Jakmile něco označíte za nízké, tak to znamená, že to musíte s něčím porovnávat. Ženy s nízkým sebevědomím mají ve skutečnosti problém s nereálně vysokým očekáváním, které na sebe kladou. Vytvoří si různé představy o tom, jak by měla vypadat jejich prsa, kolik vtipů by měly vyprodukovat během večírku, a pak s touto svojí představou srovnají svůj reálný výkon a nízké sebevědomí je na světě,“ popisuje Katarína Lomská Filasová.

Prapůvod samozřejmě může být v rodině a způsobu výchovy. „Když rodiče často svým dětem říkají, co všechno by měly umět, přidají k tomu trochu citového vydírání, problém je na světě. Ale nemá smysl je obviňovat, oni to dělali s nejlepšími úmysly,“ říká Katarína Lomská Filasová. Pointa je stejně v tom, zda se problému dokážeme postavit.

Mějte se zase rády

Nejdůležitějším krokem je si uvědomit, že máme problém. A že je potřeba pokusit se zvednout zadupané sebevědomí ze země.

  • Vypátrejte všechny požadavky, které na sebe kladete. Můžete je zapsat, v písemné formě budou patrnější.
  • Začněte se ptát, proč taková chcete být. Co vám to přinese? V čem konkrétně to váš život zlepší? Zjistíte tak, že mnohé požadavky jsou zbytečné a že jde o nesmyslné mýty, protože například pět shozených kilogramů vám partnera a kupu dětí rozhodně nezajistí.
  • Vyčleňte požadavky, které vám skutečně mohou v něčem prospět, a zhodnoťte, zda k nim přistupujete reálně. Neumíte zaparkovat auto, a když se vám to napodruhé nepovede, nadáváte si, jak jste neschopná? Naučit se parkovat je reálný požadavek, ale nereálná je představa, že to budete umět hned.
  • Pokud jsou vaše problémy velké a máte pocit, že na ně samy nestačíte, nestyďte se zajít za odborníkem. Může vám hodně pomoci.

A co vy? Máte se rádi, nebo také někdy bojujete s pocitem méněcennosti? Jak s ním bojujete? Zkuste si udělat test Jaká je vaše životní role?, a uvidíte, jak jste na tom. A zapojte se do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám