Hlavní obsah

Vydrží váš vztah? Čeká vás úspěch? Odhalí to vánoční věštby!

Foto: Thinkstock

Vánoce jsou magický čas. Můžete prý zjistit, co vás čeká!Foto: Thinkstock

Reklama

Vánoce i silvestrovská noc jsou magickými okamžiky, kdy je snadnější rozhrnout oponu budoucnosti a nahlédnout za ni. Co si pro vás chystá příští rok a jak to vlastně zjistit? Rybí šupiny, oříšky i vosk vám napoví.

Článek

Vánoční i novoroční věštby a kouzelné tradice mají kořeny hluboko v historii. I proto jsou některé pro současnost nepoužitelné – jen malý zlomek lidí dnes zajímá, jaká bude přesně úroda. Jiné věštby ale mohou napovědět mnohé o tom, kam se bude váš život v následujícím roce ubírat. Co stojí za zkoušku?

Věštba z ořechových skořápek

Všichni to znáte: stačí vzít skořápky od vlašských ořechů, do nich umístit svíčky a pustit je na vodu – která dopluje nejdále bez toho, aby svíčka zhasla, zaručuje svému majiteli nejdelší život. Jde to ale i jinak. Bez svíček a komplexněji.

Když se ořechová lodička drží u břehu, znamená to, že váš rok bude podobný tomu předchozímu, dlouhá plavba naznačuje změny. Pokud se loďka točí v kruhu, znamená to nerozhodnost, dlouhé váhání. Potopení loďky věstí, že něco bude mařit vaše snahy a úsilí. To, se kterými skořápkami se ta vaše srazí a popluje, naznačí ledasco o vzájemných vztazích s majitelem této loďky.

Foto: Thinkstock

Ořechové skořápky jako loďky patrně znáte, ale opravdu jste si tuto tradiční věštbu doma vyzkoušeli?Foto: Thinkstock

Štěstí pod talířem

Před štědrovečerní večeří schovejte pod jeden z talířů minci nebo rybí šupinu, bez toho, abyste plánovali zasedací pořádek. Kdo si k talíři sedne a šupinu najde, nebude mít v následujícím roce nouzi o peníze.

Magický vosk

Tradičně se na Vánoce leje do vody olovo, aby se vyčetla budoucnost z tvarů, které vytvoří. Ale kdo doma olovo vlastně má? Stejného efektu lze docílit s voskem ze svíčky. Sežeňte si nějakou kvalitní, nejlépe z pravého včelího vosku, tu pak zapalte a nechte dostatečně roztavit. Vosk pak nalejte do studené vody a čekejte, v jakém tvaru zatuhne. Nechte promlouvat své podvědomí, to vám řekne, jak voskové symboly vnímat a vykládat.

Věštba svíčky

Svíčky jsou mocnou věšteckou pomůckou, ani během Vánoc či Silvestru se bez nich neobejdete. Tuto věštbu můžete provádět v oba dny, stačí si zvolit, kdy máte po ruce zrovna svíčku. Zapalte ji a chvíli se soustřeďte na svou otázku, co vám přinese nový rok. Pak svíčku zfoukněte a bedlivě pozorujte obrazce, které tvoří její kouř, hledejte znaky a znamení všeho druhu.

Kromě toho se také zaměřte na to, kterým směrem kouř stoupá. Pokud rovnou nahoru, naznačuje to pevné zdraví do dalšího roku. Když míří směrem k posteli, ukazuje to na nějakou chorobu či úraz. Kouř utíkající ke dveřím je předzvěstí stěhování.

Foto: Thinkstock

Kouř svíčky prozradí také mnohé z vaší budoucnosti...Foto: Thinkstock

Červánky, déšť i sníh

Mnoho věšteb je propojeno s přírodními jevy, zvláště ty novoroční. Jedna z nich je přímo spojena s počasím během silvestrovské noci na přelomu dvou roků. Kdyby náhodou začalo chumelit, je to dobrá zpráva, padající vločky s sebou přináší hojnost a úspěch na celý rok. Stejně se dá vykládat i déšť či drobné mrholení, nenechte si tedy jimi závěr roku pokazit.

Nepříliš pozitivním znamením jsou červánky. Pokud vydržíte slavit do ranních hodin, počkejte si, jak se vyloupne slunce. Čím červenější a výraznější červánky, tím více komplikací a problémů další rok přinese. Naopak noční jasná a hvězdnatá obloha věští úspěšný a poklidný rok. Silný vítr je pak poslem velkých změn.

Který den?

To, jaký bude následující rok po stránce počasí, se dozvíte i z toho, na který den připadá první leden, Nový rok. Letos to je čtvrtek, což znamená, že zima bude i nadále mírná a poměrně teplá, na jaře bude pořádně foukat, léto bude horké a suché, zažijeme si tropy, a na podzim přijde hojnost úrody, mnoho vína i dalšího ovoce.

Znáte nějaké další věštby, které se provádí ve vaší rodině?

Reklama

Související témata:

Načítám