Hlavní obsah

Vyhněte se nálepce „oběť módy"!

Foto: Thinkstock

Obětí jste, když se móda a trendy stane pro vás tím nejdůležitějšímFoto: Thinkstock

Reklama

Zatímco vy sháníte kabát na zimu, ony už pátrají po kouscích na léto. O jejich znalosti módních trendů není pochyb – jsou do nich oblečeny od hlavy až k patě. Na nákupech tráví každou volnou chvilku a nekoupí si nic, co nebylo posvěceno módní biblí Vogue. S oběťmi módy jste se určitě setkala i vy. Jak se nestát jednou z nich?

Článek

S termínem „fashion victim“ neboli oběť módy přišel jako první návrhář Oscar de la Renta. Pojmenoval tak sortu lidí, která se bezhlavě honí za stále novými a novými trendy a stávají se tak otroky módy. A otroci jsou to doslova, módní průmysl totiž chrlí žhavé novinky doslova vražedným tempem, se kterým je téměř nemožné udržet krok. „Oběti módy se vyznačují ještě jedním znakem - rádi ukazují značky. Nápisy přes prsa a okázalá loga, to je jejich!" říká stylistka Lenka Machková.

Tito módní nadšenci neberou módu jako zábavu a koníček, pro ně je životním údělem. Nikdy by nevyšli v ničem, co není zrovna IN. Slepě kopírují, co jim módní znalci předkládají. Móda je přitom hra a trendy jsou jen něčím, co by vás mělo inspirovat, ukázat vám novou cestu. Smutné je, že zatímco tito lidé zasvětí svůj veškerý volný čas tomu, aby byli v kurzu, módní experti je vidí spíše jako jedince s přeplácanými outfity bez fantazie a vynášejí do nebe ženy typu Kate Moss, které mají osobitý, „časuvzdorný“ styl.

Objevte SVŮJ styl

A stejně byste měla postupovat i vy. Nebo se vám ještě nestalo, že byste si koupila věc, která se vám líbila na módních stránkách, i když jste si sama pro sebe řekla, že to není úplně váš styl? Skoncujte s tím. Vytvořte si vlastní způsob oblékání a možná se stanete právě vy inspirací pro vaše okolí. Pozor! Tím nechceme říct, že byste neměla se svým šatníkem experimentovat. Můžete. Ale podle vaší režie. Originálně na to jdou i české bloggerky. Jejich outfity můžete obdivovat ve článku Móda českých bloggerek. Znáte ji?

Nebojte se zrcadel

Zní to jako samozřejmost, ale kolikrát jste na ulici potkala ženu, doslova narvanou v nelichotivém, byť trendy oblečku? Na krutá zrcadla v kabinkách módních obchodů si stěžujeme snad všechny, ale zkuste opravdu využít těch, kde se vidíte nejen zepředu a ze stran, ale i zezadu a pořádně se prostudujte. Občas je drsné vidět veškeré vaše nedostatky krásně nasvícené, ale měla byste si být vědoma svých slabších (ale i silnějších!) stránek. Lidé, kteří vědí, co jejich postavě sluší a nesluší, mají z poloviny vyhráno.

To, že o trendech víte, neznamená, že se jimi musíte řídit

Setkáváme se s tím často i v našich diskusích. Některé z vás píšou, proč vám diktujeme, co máte nosit. To, že je něco trendy, neznamená, že nemůžete nosit nic jiného – naopak! Trendy oblečení od hlavy až k patě spíš poukazuje na nedostatek fantazie. Můžete se podívat na to, co se nosí, a vybrat si z toho něco, co koresponduje s vaším stylem. Stačí jen drobnost. Třeba to, že se vám zalíbí nový styl vázání tenkých pásků. A je jedno, že to zopakujete s tím svým stoletým.

Foto: archiv

Takhle by mohl vypadat outfit módní obětiFoto: archiv

Netrpte pro módu

Říká se, že pro módu se musí trpět. Když si vyjdete jednou za čas v jehlách nebo šíleně nepohodlných šatech, je to v pořádku, ale nosit takové oblečení denně? Ne, móda vám to může i pěkně zavařit. Co všechno si můžete vykoledovat si přečtete v článku Móda vám může i ublížit! Nevěříte!. A tak nesrovnávejte své modely s těmi z přehlídkových mol a raději se podívejte, co nosí modelky, když na mole nejsou. Oblékat se dá stylově i pohodlně.

Buďte chytré, při nákupech plánujte

Jediné, co je u trendů jisté, je to, že zase rychle odejdou. Jejich pořízení se vám proto příliš nevyplatí. Pokud nakupujete jen trendy kousky, nemůžete se divit, že příští sezonu „nemáte co na sebe“. To, co jste nakoupila, je už totiž passé. Právě proto jsou módní oběti často na mizině. Za to, aby byly „trendy“,obětují poslední korunu. Držte se svého rozpočtu, a pokud zrovna nemáte na rozhazování, kupujte jen opravdu to, co se vám hodí a o čem víte, že unosíte.

Jak na to? Zkrátka, než zamíříte s úžasnou kabelkou k pokladně, rozmyslete si, jestli se vám hodí k šatníku a s čím ji budete nebo nebudete moci nosit. To samé platí i pro ostatní oblečení, není nic horšího, než když si koupíte super kousek a doma zjistíte, že k němu nemáte co nosit a budete si muset k němu přikoupit tyhle kalhoty, tamten pásek… Ve výsledku pak budete pořád jen nakupovat a nakupovat a nakupovat.

Reklama

Související témata:

Načítám