Hlavní obsah

Čistička vzduchu? Zelenec je lepší!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rostliny jsou přirozenými čističkami vzduchuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Zatímco v létě máme okna dokořán, nyní šetříme teplem a větráme jen minimálně. To se ale podepisuje na kvalitě vzduchu, který doma dýcháme. Proto slaví žně prodejci čističek vzduchu. My ale známe lepší a levnější řešení. Rostliny filodendron či zelenec!

Článek

Svůj domov považujeme za místo bezpečné a zdravé. Bohužel se zde ale mohou vyskytovat stovky toxických látek. Uvolňují se z nábytku, nátěrových hmot, izolací, lepidel a rozpouštědel... vždyť jen z obyčejného lakovaného nábytku se do vzduchu dostává formaldehyd a xylen. Svou roli hrají i čisticí prostředky, kosmetika a samozřejmě nedostatek přirozeného větrání.

Čističky pomohou, ale...

Čističky vzduchu jsou na první dojem skvělým řešením. Prestižní vědecký časopis Journal of the Air Management však uveřejnil výzkum, podle kterého při provozu vypouštějí do místnosti ozon. Třebaže se uvolňuje v malém množství, v nevětraném interiéru se hromadí. Následky nejsou zanedbatelné - nevratně poškozuje lidské plíce a snižuje imunitu. Pro astmatiky a alergiky, kterým jsou čističky zvláště doporučovány, je pak naprostou pohromou! Na ozon totiž čističky běžně testovány nejsou, a proto mohly být schváleny jako neškodné. Při jejich výběru proto buďme opatrní.

Naopak váhat není třeba, pokud jde o čističky zelené - jsou zcela bezpečné, levné, a jejich provoz je navíc zcela ekologický!

Foto: archiv autorky

Filodendron s okrasnými listyFoto: archiv autorky

Zelené řešení

Rostliny jsou opravdu fantastickými čističkami. Odebírají ze vzduchu oxid uhličitý, ale rády využijí i jiné sloučeniny obsahující uhlík. A mezi ně patří i mnohé toxické látky. Rostliny je pohltí a využijí, do ovzduší se proto již nevrátí. Rostliny však dovedou ve svých tělech navždy uložit a tím pádem zneškodnit i další nebezpečné sloučeniny. Například formaldehyd, těkavou nebezpečnou látku, dovede ze vzduchu vychytat filodendron, scindapsus i fíkus. Výkonnost posledně jmenovaného druhu byla podrobně měřena - formaldehyd polyká rychlostí 12 mikrogramů za hodinu, což je již opravdu znát.

Stejnou schopnost má i nenáročný zelenec. A dokáže i mnohem více! Poradí si s hustým tabákovým kouřem či zplodinami z plynových vařičů, které mnohým jiným rostlinám škodí. Formaldehyd i xylen ze vzduchu odstraňuje také popínavý břečťan nebo sansevieria, známá pod poťouchlým přízviskem tchynin jazyk. Na formaldehyd a benzen je zase přebornice dracéna.

Co objeví NASA?

Stopy těžkých kovů, například rtuti či olova, zlikvidují křehké krásky, od nichž bychom to ani nečekali. Kvetoucí růže, kamélie či azalky... a pravděpodobně i další květiny, které ještě nebyly testovány. Podobné pokusy probíhají na univerzitách a dokonce i ve výzkumném středisku NASA. Zjistili zde, že některé pokojové rostliny dokáží kosmonautům na vesmírných výzkumných stanicích zajistit zdravější prostředí.

Naprosto všechny druhy rostlin filtrují vzduch, obohacují jej kyslíkem a vlhkostí. Odpařování vlhkosti listy je geniální v tom, že do prostoru, kde je již vzdušné vlhkosti dostatek, odpařují méně a naopak. Není proto divu, že rostliny pomáhají při takzvaném syndromu nemocných budov, obtížích a onemocněních spojených nejčastěji s prostředím kanceláří.

Foto: edenkert.huFilodendron je nenáročná a vděčná rostlinaA jako bonus - osvěžovače vzduchu

Rostliny dovedou do vzduchu přidávat více než kyslík a vlhkost. Nepřetržitě uvolňují silice, které vzduch osvěžují, dezinfikují a působí blahodárně na náš dýchací systém i psychiku. Jedničkou je eukalyptus, známý svými skvělými účinky při alergiích, astmatu i nachlazení. Aby byl jeho účinek výrazný, měli bychom pěstovat alespoň dva vzrostlejší keře na jednu místnost. Vonné silice uvolňují rovněž všechny aromatické byliny, které jsou s oblibou pěstovány na okenních parapetech - rozmarýna, oregáno, yzop, saturejka, tymián, majoránka, levandule... Poslouží nejen jako zdravé koření pro gurmány, ale i jako přírodní a nadmíru příjemné osvěžovače vzduchu.

Zajít do květinářství pro zelenou čističku vzduchu se zkrátka vyplatí. Její cena je v porovnání se službou, kterou nám prokáže, zanedbatelná. A pokud jí věnujeme trochu péče, bude sama růst, rozmnožovat se a ještě krásně vypadat! Není to úžasné?

Reklama

Související témata:

Načítám