Hlavní obsah

Vypěstujte si vlastní houby. Hlívě stačí sláma, žampiony potřebují hnůj

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Foto: Alliance; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme národ houbařů a asi v každé rodině se najde aspoň jeden náruživý „sběrač darů lesa“. Pokud houby milujete natolik, že je chcete mít čerstvé k dispozici po celý rok, můžete si je vypěstovat doma.

Článek

I když si v průběhu houbařské sezony běžné děláte zásoby hub v mrazáku nebo je třeba nasušíte, čerstvé suroviny jsou přece jen lepší a chutnější. Navíc některé druhy, které si sami snadno vypěstujete, byste v lesích hledali jen těžko. Mezi ně patří především hlíva, žampiony nebo šii-take. Bohužel na ty „nej“, jako jsou hříbky, si budete muset počkat a vydat se s patřičným vybavením do lesa, protože v domácích podmínkách nebo na zahradě se vypěstovat nedají.

Kompletní sady pro začátečníky

I když nemáte s pěstováním hub žádné zkušenosti, určitě to zvládnete. Stačí koupit takzvané houbové zahrádky neboli pytle s již připraveným substrátem, který budete podle přiloženého návodů pouze zalévat. Můžete si taky pořídit „houby do krabice“, tedy asi dvoukilový kvádr substrátu s podhoubím, který je uzavřený v plastovém obalu.

Kvádr vyndejte z obalu, dejte ho na dostatečně prosvětlené místo s teplotou kolem 22 °C a se vzdušnou vlhkostí 90 %, tedy třeba do akvária. Udržujte vlhkost a pak už jen sklízejte úrodu. Jedna sada vynese i tři a více kilogramů hub, cena houbových zahrádek je přitom více než příznivá, pohybuje od sta do dvou set korun. Vybrat si můžete z mnoha různých druhů, mezi nejoblíbenější patří hlíva ústřičná a žampion bílý.

Foto: Geo-grafika; Shutterstock.com

Foto: Geo-grafika; Shutterstock.com

Vlastní substrát pro nadšence

Pokud si chcete připsat větší zásluhy než jen zalévání koupené sady, můžete houby vypěstovat ze sadby či sadbových kolíčků. Nejsnadněji vám to půjde s hlívou ústřičnou. Potřebujete velký polyetylenový pytel, nejlépe pšeničnou slámu a sadbu nebo sadbové kolíčky hlívy ústřičné. Slámu nasekejte, nasypte do pytle a zalejte horkou vodou, zhruba o teplotě 75 °C. Pytel uzavřete a nechte 12 hodin uležet. Pak uřízněte spodní rohy, aby mohla vytéct nevsáknutá voda, a uložte jej na 24 hodin do tepla; teplota uvnitř pytle by měla být lehce přes 40 °C.

Následně substrát promíchejte s nadrobenou sadbou. Pytel zavažte a uložte do tmavší místnosti s teplotou v rozmezí 20 až 29 °C. Po dvou až třech týdnech by měl být obsah prorostlý podhoubím, tedy celý bílý. Na tři dny dejte pytel na studené místo s teplotou pod 12 °C a začnou se tvořit zárodky. Poté jej umístěte opět do dobře větrané a tmavší místnosti nebo na stinné místo na zahradě. Nezapomeňte pytel rosit rozprašovačem. Vyřežte v něm asi 15 děr, kterými budou postupně trsy hlívy prorůstat.

Foto: dturphoto; Shutterstock.com

Foto: dturphoto; Shutterstock.com

Hodí se i pařez

Sadbu hlívy můžete nasadit i do pařezu nebo menších kmenů listnatých stromů. Do pařezu navrtejte díry, do nichž sadbu nasypete, a díry překryjete roubovací páskou nebo voskem. Vršek pařezu se sadbou posypte a přikryjte například prkýnkem. Celý pařez přikryjte plachtou a udržujte kolem něj vlhkost.

Co houba, to jiné nároky

Výroba substrátu pro pěstování žampionů je trochu složitější. Potřebují koňský hnůj, který je třeba smísit s rašelinou, sádrou a formalinem. Také shii-take mají speciální požadavky. Kupte si tedy raději předem připravený substrát, určený právě pro konkrétní druh houby, který chcete pěstovat. Další postup je velmi podobný jako u hlívy. A na závěr vás už čeká třeba vyzkoušet houbové recepty, jaké možná vůbec neznáte.

Zkuste to, není to složité. Je docela možné, že vám vlastní vypěstované žampiony, hlíva nebo shii-take zachutnají mnohem víc než ty kupované v supermarketu.

Reklama

Načítám