Hlavní obsah

Vyprat boty v pračce? Víme, které to přežijí

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Stačí nenadálý déšť, ale i prašné prostředí nebo tlačenice v davu a vaše boty to pěkně schytají. Je možné je hodit do pračky? Povíme vám, kdy se toho nemusíte bát, a kdy to rozhodně nezkoušet!

Článek

Jestli k vyprání bot potřebujete doporučení jejich výrobce, tak vám rovnou říkáme, že ho nedostanete. Vyprat je bude jen vaše rozhodnutí a následky si ponesete také vy. Měli byste to tedy riskovat? A jak postupovat, abyste si je nezničili?

Textil možná, kůži nikdy

Rozhodující, zda boty skončí v pračce nebo ne, je materiál, z něhož jsou vyrobeny. „Praní nestandardních částí oděvů nebo bot je vždy sázka do loterie a za výrobce pracích prostředků ho nelze doporučit. Osobně bych byl ochoten vyprat nanejvýš plátěné tenisky, a v tom případě bych použil prací gel, který se dobře rozpouští a zároveň dokáže odstranit celou škálu skvrn,“ říká Petr Bezányi zastupující značku Persil.

Plátěnky či textilní tenisky (poradíme vám pár skvělých kousků do 500 Kč) by praní zvládnout mohly, ale do pračky nepatří boty kožené, semišové nebo goratexové, zničili byste je. Kůži a semiš můžete omýt maximálně speciálním mýdlem. Pronikání nečistot do kůže zabrání impregnace. Boty ze syntetických materiálů, například i eko-kůži, stačí otřít vlhkým hadrem a přeleštit. Opatrně na goratexové boty s membránou, o jejich ošetřování se vždy poraďte, nesmíte na ně použít přípravky, které obsahují oleje nebo vosky.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Boty perte v sáčku, nebo je můžete dát do starého povlaku na polštářFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Praní bot v pračce

Do pračky dávejte jen látkové boty. A to jen ty, které mají v pořádku lepení podrážky. Jestli už se odtrhává a je opotřebené, mohlo by je praní dodělat. Než boty do pračky dáte, měli byste udělat pár věcí:

  • Vyndejte vložky z bot - ty perte vždy ručně, můžete použít i kartáček a prací prášek. Měly by schnout volně, ne přímo na topení nebo za vyšších teplot. Jestliže ani vyprání nedokázalo vložky z bot zbavit zápachu, vložte je do sáčku, nasypejte k nim sáček jedlé sody, důkladně protřepejte a nechejte uzavřené do druhého dne. Soda by měla zápach absorbovat.
  • Vyndejte tkaničky - v bubnu pračky by se mohly z bot vyvléknout, ale hlavně by se vypraly nerovnoměrně. Tkaničky lze prát s běžným prádlem, jen je nezapomeňte smotat a svázat na uzlík nebo dát do pracího sáčku.
  • Očistěte hrubou špínu a mastnotu - na odstranění bahna či kamínků použijte vodu s mýdlem a hadříkem otřete případnou mastnotu – s tou by si pračka nemusela poradit, ale pomůže s dočištěním případných skvrn, které po ní zbudou.
  • Vyčistěte podrážku - jako nová bude podrážka, když ji vyčistíte zubní pastou, která ji nepoškrábe, ale je dost účinná.
  • Dejte boty do polštáře - aby se v bubnu pračky boty neotloukly (a nedělaly velký hluk), vložte je do sáčku na praní, ale klidně i do staršího povlaku na polštáře, nebo k nim přidejte starší ručníky, vždy ale takové, které nepustí barvu ani chloupky.
  • Perte opatrně - „Pokud nemá pračka speciální program na boty, zvolte program s nízkou teplotou a nízkými otáčkami, tedy například univerzální s teplotou 30 °C, aby se předešlo otřesům v bubnu,“ radí Martina Křižáková ze společnosti Candy Hoover ČR. Snižte také počet otáček na minimum a vypněte ždímání.
  • Vyberte vhodný přípravek - ideálně snadno rozpustný gel. „Vyzkoušejte přípravky s nanotechnologií. Díky nano formuli dochází k čištění vlákna po celé jeho délce, nečistoty jsou rozpouštěny, vytahovány na povrch a následně likvidovány. Aktivní čisticí látka s regenerační ochranou vláken se umí postarat o všechny druhy tkanin i materiálů,“ radí Aleš Urbánek z online drogerie Ageo.
  • Sušte pomalu - boty nepatří do sušičky (výjimkou jsou sušičky s programem na boty, které mívají i speciální držák bot ve dveřích) ani na prudké teplo, ale ani pověsit za jazyk na šňůru – mohly by se zkroutit a zdeformovat. Sušte je pomalu a vycpané novinami, které budete měnit.

Vyprání bot dobře zvažte!

Jak jsme ale řekli, výrobci bot jejich praní nefandí. „Když vyperete obuv, i tu z textilu, rozmáčí se ztužovací dílce v obuvi, šité spoje a nitě, naruší se lepené spoje a v neposlední řadě vyperete i speciální ochrannou úpravu. Možná to po vyprání vypadá, že obuv prokoukla, ale při dalším užívání už nedrží tvar, rychleji se zašpiní a bohužel se rapidně zkrátí její životnost. Nicméně existují na trhu výjimky, kdy výrobce vysloveně uvádí, že danou obuv je možno prát v pračce, a následně je sušit v sušičce,“ říká František Vondrák za značku Baťa.

Jaké zkušenosti máte s praním bot vy? Napište, zda jste to někdy zkoušeli a jak to dopadlo. A jestli chcete ušetřit za impregnaci, vyrobte si domácí sprej, který dokonale ochrání vaše boty před deštěm! 

Reklama

Načítám