Hlavní obsah

Ušetřete při praní! Vyrobte si doma prášek, gel i aviváž

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přidáváte k prášku na praní ještě aviváž a prostředek na odvápnění pračky? Víte, kolik to stojí a jak to škodí přírodě, ale myslíte si, že to prostě jinak nejde. Přesvědčíme vás o opaku.

Článek

Nemusíte být zrovna posedlí ekologií, ale přece jen vám životní prostředí není lhostejné. Můžete mu „ulevit“ doma vyrobenými přípravky na praní. Jsou levné a šetrné nejen k přírodě, nýbrž i k pokožce, která bývá kvůli průmyslově vyráběným prostředkům náchylná ke vzniku různých vyrážek a ekzémů.

Zapomeňte na chemii

Hlavní surovinou pro výrobu domácích pracích prostředků je obyčejné neparfemované mýdlo, například jádrové (s jelenem), olivové nebo kokosové. Vyhýbejte se těm, která obsahují jakékoli chemické příměsi, jako jsou třeba vůně, u kterých nemůžete vyloučit alergickou kožní reakci. Smiřte se s tím, že jej musíte bohužel nastrouhat na jemném struhadle, což je velkou zkouškou trpělivosti. Ideální je pořídit si jedno struhadlo pouze na mýdlo.

Foto: chartphoto, Shutterstock.com

Při dávkování pracího prášku berte v úvahu tvrdost vody i to, jak moc je pračka naplněná a prádlo zašpiněnéFoto: chartphoto, Shutterstock.com

Druhou ingrediencí je obyčejná krystalická nebo prášková soda na praní. Ta má především za úkol změkčit tvrdou vodu. Pokud vám hodně záleží na bělicím účinku, pak musíte do směsi přidat perkarbonát sodný (PUER), který je navzdory svému „chemickému“ názvu velmi šetrný k životnímu prostředí. Při kontaktu s vodou se postupně rozkládá na obyčejnou sodu, peroxid vodíku a kyslík, přičemž dochází k požadovanému vybělení prádla.

Účinkuje však až při teplotách vyšších než 60 °C. Pokud potřebujete prát při nižších teplotách, musíte toto „bělidlo“ aktivovat pomocí tetraacetylethylendiaminu (TAED), který s ním smísíte v poměru 1 : 20. Všechny potřebné ingredience nakoupíte v drogeriích nebo na internetu.

Na barevné kousky platí soda

Budete potřebovat: 100 g olivového mýdla, 1 kg práškové sody na praní

Postup: Levný prášek na praní získáte tak, že nastrouhané olivové mýdlo smícháte s práškovou sodou. Hotový přípravek uchovávejte v uzavíratelné dóze v suchém prostředí, nejlépe mimo dosah dětí. Na jedno praní stačí tři polévkové lžíce směsi.

Účinná kombinace na bílé prádlo

Budete potřebovat: 30 g mýdla s jelenem, 800 g práškové sody na praní, 150 g perkarbonátu sodného, 7 g aktivátoru TAED

Postup: Mýdlo nastrouhejte najemno a postupně k němu přimíchejte ostatní suroviny. „Technickou vůni“ mýdla většinou odstraní to, když prádlo usušíte venku na čerstvém vzduchu.

Zářivé bělosti docílíte ještě jinak. Vyzkoušejte další tipy na bělení povlečení i záclon.

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Suroviny na výrobu gelu na praní pořídíte v každé drogerii, navíc za hubičkuFoto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Gel nezanechává stopy

Budete potřebovat: 1 mýdlo s jelenem, 300 g krystalické sody na praní, 10 litrů vařicí vody

Postup: Mýdlo nastrouhejte na jemném struhadle a za stálého míchání ho rozpusťte v 1 litru vařicí vody. Postupně přidávejte sodu a nadále míchejte, dokud se vše zcela nerozpustí. Pak postupně svařujte a přilévejte do směsi zbývající vodu. Vzniklý gel nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak musí ještě nejméně jeden den „zrát“. Teprve potom se můžete pustit do praní. Gel uchovávejte v uzavřené plastové nádobě; vydrží minimálně tři týdny. Na jedno praní spotřebujete přibližně půl litru.

Chcete-li, aby prádlo příjemně vonělo, přidejte do uvedených směsí 10 až 20 kapek éterického oleje (do gelu teprve až vychladne).

Bez aviváže to nejde

Ekologicky nezávadný avivážní prostředek si rovněž můžete vyrobit sami. Je to snadné, navíc potřebné ingredience máte pravděpodobně vždy po ruce.

Budete potřebovat: 3 šálky bílého octa, 3 šálky jedlé sody, 5 šálků vody

Postup: Všechny přísady smíchejte ve kbelíku nebo velkém hrnci. Zkontrolujte, zda se i soda naprosto rozpustila. Vzniklý roztok nalejte do PET láhve s uzávěrem a používejte jej jako běžnou aviváž. Na poslední máchací cyklus přidejte do pračky asi půl šálku přípravku.

Tak to vidíte, že se při praní můžete klidně obejít i bez drahých chemických přípravků...

Načítám