Hlavní obsah

Zabiják jemného oblečení: Příliš vysoká teplota při praní i žehlení!

Foto: Braun

Foto: Braun

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horké letní dny přímo volají po lehkém oblečení z kvalitních jemných materiálů. Díky takovým kouskům v šatníku se budete cítit výjimečná i ve třicetistupňových vedrech. Aby vám ale sloužily co nejdéle, musíte se o ně správně starat.

Článek

Mezi takzvané citlivé materiály patří hlavně satén, hedvábí – zvláště to přírodní, které se získává z kukel nočního motýla bource morušového, krajkovina, různé druhy viskózy, ale i některé bio materiály, třeba dnes velmi žádané látky z bambusu. Oděvy z těchto materiálů mají své nesporné výhody, které oceníte zvláště v létě. Zpravidla jsou lehounké, vzdušné, dobře se nosí, jsou příjemné na dotek a nebude vám v nich takové horko.

Aby si oblečení z takových materiálů zachovalo své skvělé vlastnosti, musíte mu věnovat správnou péči, a to především co se praní a žehlení týká. Agresivními pracími prostředky nebo nevhodně horkou žehličkou byste totiž mohli látku spálit nebo na ní udělat fleky. Náležitá péče ovšem není tak náročná, jak by se na první pohled mohlo zdát. S kvalitními pomocníky to lehce zvládnete i bez velkého přemýšlení – stačí dodržet pár základních pravidel.

Vlažná voda a chladnější žehlička

Oblečení z citlivých materiálů perte ve vlažné vodě a raději ručně, ideálně použijte speciální prací prostředek nebo jemný šampon. Po vyprání nic neždímejte, lepší je každý kousek opatrně vysušit ve froté ručníku a nechat vyschnout mimo dosah slunce – mohlo by narušit strukturu či pozměnit barvu prádla.

Jestli potřebujete žehličku, tak buďte obzvláště opatrní! Zatímco klasickou bavlnu můžete žehlit na vysokou teplotou, u choulostivých materiálů nikoli. „Při jejich žehlení je potřeba hlídat hlavně dvě věci: teplotu a možnost pomačkání. Ideální teplota, kterou můžete žehlit všechny materiály, aniž by došlo k spálení nebo poškození teplotou, je 130° C. Pořídíte-li si žehličku pracující automaticky s touto teplotou, odpadne vám starost o nastavování teploty, třídění prádla podle různých látek a materiálů, i zkoušení žehlicí plochy, jestli už je teplota akorát, abyste si oděvy nezničili,“ vysvětluje Veronika Kuřinová, brand manažerka značky Braun.

Foto: archiv

Žehlička Braun TexStyle 9 s iCare v sobě spojuje výhody žehlení bez nastavování teploty a speciálního tvaru žehlicí plochy BackGlide, díky kterému se prádlo nemačká, cena 3490 KčFoto: archiv

Foto: archiv

ETA Digi Viento je inovativní a chytrá česká žehlička s OLED displejem umožňujícím jednoduché nastavení jednoho z osmi programů pro optimální žehlení různých druhů prádla, cena 2599 KčFoto: archiv

Cedulky nejsou pro kočku

Péče o jednotlivé látky se může lehce lišit, a proto vždy prostudujte visačky a štítky a zjistěte, z jakých materiálů byl daný kousek oblečení vyroben a jaký je doporučený postup čištění, sušení a žehlení. Nikdy nezapomínejte, že to, co může nejvíc poničit váš oblíbený kousek oblečení, je příliš vysoká teplota – ať už při praní, nebo při žehlení! A to i u látek, u kterých by vás to možná hned nenapadlo.

„Trička z bambusové viskózy mohou na první pohled připomínat klasická bavlněná trička, nešetrné praní a žehlení však může zničit výjimečné vlastnosti materiálu, ze kterého jsou vyráběna,“ vysvětluje Dana Jermanová z portálu Bambutik. „Naše zákazníky na nutnost šetrné údržby bambusového oblečení vždy upozorňujeme. Je nutné s ním zacházet stejně jako s citlivými materiály, tedy prát do 40° C, nepoužívat sušičku a žehlit případně jen na nízkou teplotu,“ dodává Dana Jermanová.

Foto: archiv

S žehličkou Tefal Ultragliss 4 Protect můžete žehlit úplně jednoduše, bez nastavování správné teploty a bez rizika připálení oblečení, cena 1899 KčFoto: archiv

Foto: archiv firmy

S napařovací žehličkou Philips PerfectCare Azur můžete bezpečně vyžehlit jakýkoli oděv – od džín přes hedvábí a lněné látky až po kašmír – bez přenastavování teploty, cena 3399 KčFoto: archiv firmy

Pozor na ostré hrany

Nejen teplota, ale i pomačkání způsobené ostrými hranami žehlicí plochy může vaše jemné kousky, které by neměly chybět v žádném letním šatníku, poničit. „Pro citlivé materiály je důležitý i tvar žehlicí plochy, s žehličkou, která má žehlicí plochu s hranami zaoblenými nahoru, se vyvarujete zadrhávání a pomačkání materiálu, a to i pokud budete žehlit dozadu či přes kapsy, knoflíky, zipy,“ dodává Veronika Kuřinová.

Foto: archiv

Napařovací žehlička Bosch TDI 902836A s programem AntiShine, který chrání tmavé a citlivé látky, cena 3090 KčFoto: archiv

Foto: archiv

Inteligentní parní stanice Imetec 9136 IntelliVapor ECO s technologií IntelliVapor přináší perfektní kombinaci páry a teploty pro všechny typy textilií, cena 5199 KčFoto: archiv

Teď už víte, na co si dát při péči o citlivé letní oblečení pozor, tak honem vyrazte do obchodů ukořistit další skvělé kousky v rámci letních slev.

Reklama

Související témata:

Načítám