Hlavní obsah

Výraz obličeje, podle kterého muži poznají flirt

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Foto: Zoriana Zaitseva, Shutterstock.com

Reklama

Chcete ho sbalit? Pak vám stačí jeden výraz obličeje, který muže nenechá na pochybách, že o něj máte zájem. A široký úsměv to rozhodně není! Co pány láká na ženách víc než krásná tvář?

Článek

Možná kroutíte boky, usmíváte se a zároveň svému vyhlédnutému objektu co nejčastěji vstupujete do zorného pole. Líbí se vám, tak proč nezahájit sváděcí taktiku, že? Všechno tohle ale strčí do kapsy něco úplně jiného. Vědci odhalili, který koketní výraz obličeje aktivuje u mužů schémata související s flirtováním. Na co se tedy zaměřit?

Proč mají ženy propracovanější mimiku

Výrazy obličeje jsou považovány za klíčové nástroje pro komunikaci, vyjádření (ne)zájmu a sbližování – a to zvlášť u žen. Evoluční biologové se domnívají, že právě ony mají silnější motivaci ke kvalitnímu výběru potenciálních partnerů. Jako budoucí matky víc investují do reprodukce, tedy těhotenství, kojení a výchovy dětí, proto si dávají záležet a zodpovědněji „třídí genetický materiál“.

Jejich gesta při smyslném svádění jsou proto podle vědců důmyslnější a propracovanější a – kromě toho, že mají přilákat nápadníky – zároveň odhalují muže, kteří se dají utáhnout na vařené nudli, a proto nejsou vhodní (mohou být promiskuitní, což ohrožuje budoucí stabilitu rodiny). Muž, který aspoň chvíli odolává svodům, je silnější, solidnější a stojí za to. A jak vypadá pánská zkouška ohněm v praxi?

Nemusíte mít obličej jako modelka

Výzkum publikovaný v časopise Journal of Sex Research se zaměřil na ženskou tvář a jeho cílem bylo zjistit, zda pro samce existuje něco jako zaručený signál spojený s pářením. Tým vědců vedený psycholožkou Parniou Haj-Mohamadi z Cornellovy univerzity pracoval se souborem 482 obrázků devíti různých žen.

Skupina univerzitních studentů hodnotila míru koketnosti předložených snímků a vědci pak podle toho určili 18 fotografií, které získaly nejvyšší hodnocení. Tento top výběr potvrdil, že muži v první chvíli ani tak nehodnotí atraktivitu ženských obličejů, ale spíš jejich mimiku. Z toho vyplývá, že je jedno, zda (ne)máte obličej jako izraelská modelka Yael Shelbia, jejíž tvář byla v prosinci 2020 vyhlášena jako nejkrásnější na světě. Důležitější jsou jiné věci.

Foto: Profimedia.cz

Yael Shelbia má podle sdružení nezávislých filmových kritiků nejkrásnější tvář světa Foto: Profimedia.cz

S úsměvem to nepřehánějte

A k jakému závěru akademici došli? Pozitivní odezvy u 77 % zúčastněných mužů se dostalo fotografiím, na kterých měly ženy hlavu skloněnou k jedné straně, bradu mírně přitisknutou k tělu, oči upřené do objektivu (tedy na muže) a to celé doprovází drobný laškovný úsměv. Podle všeho právě tuhle souhru pohybů muži berou jako podnět pro zahájení seznamovací akce. Pakliže se ale rozzáříte až příliš, v samcích to spíš vyvolává pocity radosti a přátelství, tak pozor na to!

Vědci sice tvrdí, že jejich studie byla omezená pouze na vysokoškolské studenty, proto bude zapotřebí provést další zkoumání, zda lze tyto nálezy zobecnit, ale i tak jde o slušný náhled do fascinujícího světa flirtu a komunikace mezi muži a ženami. Nebo si to nemyslíte?

Když flirtovat, tak pořádně! Je přijatelné mít sex na první schůzce?

Reklama

Související témata:

Načítám