Hlavní obsah

Vyrobte si domácí jablečný ocet! Bude lepší než z obchodu

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Můžete jej mít pořád po ruce a skoro nic nestojí. Domácí jablečný ocet. Jeho použití je skutečně široké, proto neváhejte a pusťte se do práce. Navedeme vás krok po kroku.

Článek

Jablečný ocet je poslední dobou velký hit, i když zas taková novinka to není. Jeho účinky znali naši předci už po staletí. Vzhledem k tomu, že je jeho výroba až překvapivě snadná, můžete ho mít k dispozici pořád. Největší výhodou domácí verze je, že si sami určíte intenzitu kyselosti.

Na kvalitě plodů záleží

Podle starých receptů byly základem jablečného octa pouze slupky. Obsahují vše, co je potřebné k dobrému prokvašení. Pokud ovšem chcete výraznější chuť a taky trochu spěcháte, využijte celá jablka. Zapomeňte však na nějaká padavčata nebo „jeté“ kousky. Nechcete přece mít v octě plísně, ale jen kvasinky.

Odborníci doporučují použít jablka v bio kvalitě. Ne, není to žádný moderní vynález. Jde o to, že jablečná slupka by se před zpracováním neměla nějak extra drhnout a zbavovat přirozené svrchní mikroflóry. Měly by na ní zůstat všechny „originální“ bakterie, které zajišťují kvasný proces.

Jestli koupíte obyčejná jablka v supermarketu, můžete si být jisti, že byla minimálně šestkrát za sezonu ošetřena nějakou chemií. Ta do octa opravdu nepatří! Jak chemické přípravky z plodů odstraníte, to zjistíte v našem videu. Jenže důkladná hygiena není na místě, takže jsme zpátky u bio ovoce.

Strouhat a zase strouhat

Šest velkých jablek lehce omyjte teplou vodou a nastrouhejte na hrubém struhadle, včetně jádřince, ovšem bez stopky a takzvaného bubáka na opačné straně. Je to docela fuška, tak si klidně vezměte na pomoc robota, nebo zapojte ostatní členy domácnosti.

Foto: Mona Martinů

Tohle je fyzicky asi nejnáročnější fázeFoto: Mona Martinů

Startér z droždí

Foto: Mona Martinů

Chcete-li proces zrychlit, přidejte kvasniceFoto: Mona Martinů

Doba je rychlá, takže se vám patrně nechce na ocet dlouho čekat. Pomůže „startér“. Funguje na podobném principu, jako když zaděláváte kynuté těsto. Lžičku sušeného nebo čtvrtku kostky čerstvého droždí rozmícháte ve zhruba dvou litrech vody, řádně promícháte a necháte několik minut odstát.

Do kvasnicového základu nasypte nastrouhaná jablka, přikryjte utěrkou, aby dovnitř nelétaly mušky, a uložte na teplé místo, kde vám sklenice nebo mísa nebude překážet. Bude potřebovat „odpočívat“ tak týden až dva.

Foto: Mona Martinů

Nevypadá to vábně, ale to se brzy změníFoto: Mona Martinů

Poblíž si nechte plastovou lžičku, protože směs je třeba alespoň jednou denně, ale lépe častěji, zamíchat. Tím se podpoří kvasný proces.

Už se to rýsuje

Foto: Mona Martinů

Tenké plátno je na cezení ideálníFoto: Mona Martinů

Teď potřebujete odstranit všechny pevné části, takže budete cedit přes jemné plátýnko. Výsledkem by měla být tekutina, která je sice kalná, ale neplavou v ní žádné kousky.

Podle vlastní chuti

Foto: Mona Martinů

Teď už stačí ocet nechat dojítFoto: Mona Martinů

Vzniklou tekutinu můžete ochutnat. Pokud jste spěchali a jako my vydrželi čekat jen týden, v chuti bude převažovat štiplavost kvasného procesu. Tekutina bude mít stále tendenci bublat, což je znamení, že ocet chce ještě odpočívat a zesílit. Také se usadí kal, který pak můžete odstranit opětovným přecezením.

Scezenou tekutinu tedy přelejte do láhve a opět uložte na týden až měsíc (záleží na vás) na teplé místo. Pozor, nevíčkujte, jen lehce přikryjte utěrkou!

A máme hotový ocet

Foto: Mona Martinů

Barva je závislá na surovinách a délce kvašeníFoto: Mona Martinů

Pokud jste použili červená jablka, bude výsledný ocet nejspíš jemně narůžovělý. Drobné zakalení také není na škodu. Ocet přelejte do menších lahví, zavíčkujte a uchovávejte v lednici. Vydrží vlastně neomezeně. Postupem času bude sílit, jeho chuť bude nabývat na kyselosti, ale první měsíc či dva bude chutnat relativně příjemně. Pokud ocet budete užívat pravidelně, déle vám stejně nevydrží.

Domácí jablečný ocet můžete pít, prospívá totiž zdraví. Ten koupený, lihový, raději využívejte jen v domácnosti. Ideální je například na vyčištění varné desky nebo skleněných povrchů.

Reklama

Související témata:

Načítám