Hlavní obsah

Vosk na ovoci: Jak ho opravdu důkladně odstranit? Máme tři tipy!

 

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby vám hrušky, jablka nebo hroznové víno déle vydržely a snesly transport přes půl světa, pokrývají se vrstvou vosku. Umýt ho nestačí! Víme, jak se ho zbavit!

Článek

Věděli jste, že konvenčně pěstovaná jablka jsou minimálně osmkrát za sezonu chemicky ošetřena? Postřiky se aplikují jak na kořen stromu, listy, květy, tak především na plody. V poslední fázi je pak ovoce postříkáno speciálním druhem vosku, který zamezuje množení mikroorganismů, které způsobují hnilobu a plíseň.

Když jablko nebo hrušku normálně omyjete pod tekoucí vodou, odstraníte většinou jen nepatrné částečky prachu, které mohly na povrchu ulpět. Ovšem vosku se zbavíte až řádným umytím. A pozor! Už žádné chemické prostředky! Stačí obyčejný ocet, v případě drobnějšího ovoce pak doplňte ještě mechanickým působením.

Samostatnou kapitolou jsou citrusy, jejichž strouhaná kůra se používá při pečení nebo do salátových zálivek. Pokud nechcete koláče a zeleninu kořenit zároveň i koktejlem chemikálií, odstraňte vosk z kůry důkladně. Ukážeme vám jak.

Když už jsme v té kuchyni, což takhle usmažit si palačinky z PET láhve?  Nebo budete čistit mikrovlnku bez chemických prostředků?

Reklama

Související témata:

Načítám