Hlavní obsah

Vyšly z dětských domovů a potřebují pomoc: Na koho se mohou obrátit?

Foto: Thinkstock

Jsou oficiálně dospělé, bohužel s reálným životem příliš zkušeností nemají. Děti z dětských domovů to opravdu nemají jednoduchéFoto: Thinkstock

Reklama

Ročně jich jsou stovky! Dětí, které opouští dětský domov a čeká je samostatný život. Střet s realitou mnoho z nich neustojí. Naštěstí existují nadace, které se jim snaží pomoci.

Článek

Tito mladí lidé doposud nepoznali nic jiného než život v dětských domovech. Teď jsou čerstvě plnoletí a čeká je samostatný život. Jenže oni si s ním nevědí rady.

Plavou skoro ve všem

Pravda je taková, že nemají s reálným životem téměř žádnou zkušenost. „Plavou v podstatě téměř ve všem. Ale když už se podaří zajistit jim nějaké bydlení a sehnat jim práci, největší problém pro ně je si tu práci udržet. Jejich míra zodpovědnosti je v drtivé většině případů bohužel trochu jinde. Proto potřebují pomoc, odlišný přístup, více péče a zájmu,“ vysvětluje Michaela Chovancová, ředitelka organizace Dejme dětem šanci.

Mezi další problémy těchto mladých lidí často patří nedostatečná kvalifikace a vzdělání. Chybí jim vzory pro vytvoření pracovních návyků. Proto mají sklony k častému měnění zaměstnání, k nezaměstnanosti, závislosti na sociálních dávkách. Naštěstí již existují organizace a nadace, které se jim snaží pomoci.

Foto: Thinkstock

Nikdy neměly rodinu, a tak se potýkají s řadou problémů. Chybí jim správné pracovní návyky i odpovědnost, neumí si udržet práciFoto: Thinkstock

1. New Job New Life

Tento projekt nyní spustila Nadace Terezy Maxové spolu s platformou Byznys pro společnost. Jeho cílem je pomoci mladým lidem získat pracovní zkušenosti a zaměstnání. „Spolupracujeme s firmami, které chtějí dát šanci lidem, kteří odcházejí z dětských domovů, opouštějí ústavní péči a mají chuť pracovat a osamostatnit se,“ říká Karolína Sieglová, manažerka projektu z Byznys pro společnost.

Součástí projektu je takzvaná burza práce, kde si ti, co opouští ústavní péči, mohou najít práci, ale zároveň si je tam může vyhledat sám zaměstnavatel. V nabídce nejsou jen stálá pracovní místa, ale i různé brigády či stáže. Projekt se zaměřuje i na to, aby zaměstnavatelé věděli, jak těmto lidem pomoci začlenit se do pracovního procesu.

Více se o projektu dozvíte na www.newjobnewlife.cz.

2. Pomoz mi do života

To je název projektu, který organizuje občanské sdružení Dejme dětem šanci. „Pořádáme například víkendové pobyty s dětmi z domovů, kde se vzájemně seznamujeme, budujeme si důvěru a snažíme se je seznámit s reálným životem,“ popisuje Michaela Chovancová.

Foto: Thinkstock

Potřebují pomoc! Když se jim ale někdo věnuje, postaví se za ně, mohou odstartovat normální a kvalitní životFoto: Thinkstock

V praxi je pak projekt rozdělen na tři části:

  • Stipendijní program – je zaměřen na děti starší čtrnácti let a na jejich studium. Z něj je hrazeno například školné, školní pomůcky, ubytování na internátu, různé kurzy a podobně.
  • Startovací balíčky – jde většinou o dary firem, které využijí ti, co se stěhují do takzvaných startovacích bytů (lůžkoviny, nádobí, příbory, domácí spotřebiče,…).
  • Pomoc v začátku samostatného života – v této části se sdružení snaží dětem pomoci s hledáním práce, bydlení a vůbec s běžnými životními situacemi, které jsou ale pro ně zcela nové.

Více se o projektu dozvíte na www.dejmedetemsanci.cz.

3. Postav se na vlastní nohy

Tento projekt zaštiťuje nezisková organizace Spolu dětem. Jde o workshopy, víkendové pobyty, kde se děti z dětských domovů seznamují s tím, jak vypadá skutečný život a co všechno obnáší. Jde o jakýsi trénink dospělosti a samostatnosti. Děti se na workshopech seznamují s tématy, jako jsou vztahy kolem nás, práce, finance a bydlení. Jeho nedílnou součástí je také umožnit dětem ve věku šestnáct až šestadvacet let zapojit se do pracovního procesu, především formou krátkodobých brigád.

Více se o projektu dočtete na www.spoludetem.cz.

Děti z dětských domovů potřebují pomoc. Můžete jim start do života ulehčit i vy.

Reklama

Načítám