Hlavní obsah

Z puberťáka je vegetarián? Rodiče, víme, jak zareagovat

Foto: Thinkstock

Dospívající děti mají podle odborníků právo se rozhodnout, zda budou jíst maso, nebo ne. Rodiče by to měli respektovat, ale zároveň musí potomky informovat o tom, jak živočišné bílkoviny nahraditFoto: Thinkstock

Reklama

Může být bezmasá strava pro dospívající dítě zdravá? Ano, ovšem za předpokladu, že je jeho jídelníček promyšlený a co nejpestřejší. Pro vás, rodiče, to znamená spoustu práce navíc!

Článek

Přiznejme si to: vegetariánství může být cool, zvlášť pro někoho, kdo propadá ve škole, je samý pupínek a má pocit, že ho nikdo nebere vážně. S jakou převahou může takový uvědomělý mladý vegetarián shlížet na své konzumní, nevědomé, masožravé rodiče! Copak o to, tohle potěšení mu s klidem můžete dopřát. Z druhé strany, pořád jste zodpovědní za jeho zdraví. Nezbývá než mu pomáhat – a hlídat ho.

Bez bílkovin to nepůjde

Bílkoviny jsou základní stavební kameny organismu, a dospívající „stavějí“ přímo překotně. „Jíme luštěniny, v těch je bílkovin spousta,“ prohlašují vegetariáni. Jenomže není bílkovina jako bílkovina. Ty v luštěninách nebo obilovinách nejsou plnohodnotné, protože obsahují jen některé z nezbytných esenciálních aminokyselin. Je tedy velmi důležité doplňovat ty správné z mléka, mléčných výrobků a vajec.

„Pro zdravý růst a vývoj dětí je potřeba, aby alespoň 40 procent všech bílkovin v jejich stravě bylo živočišného původu. Jako optimální hodnota se dokonce uvádí 50–70 procent,“ upozorňuje Jitka Tomešová, nutriční terapeutka z Poradenského centra Výživa dětí.

Foto: Thinkstock

Menší děti by neměly maso z jídelníčku vyřazovatFoto: Thinkstock

Vápník, zinek a železo

Dalším problémem jsou některé minerální látky, především železo, zinek a vápník. Z živočišné stravy je lidské tělo schopno využít asi 15 procent železa, z rostlinné sotva 3 procenta. Obiloviny a sója navíc jeho vstřebávání ještě ztěžují. Nedostatek železa může být problém zvlášť u dívek, které mívají v prvních letech velmi silnou menstruaci. Zinek je důležitý pro tvorbu hormonů, správnou činnost imunitního systému a hojení ran. Kromě masa jsou jeho zdrojem ořechy, vejce, sýr a fazole, i tady je ale využitelnost horší.

A vápník? Opět mléčné výrobky, na sóju a tofu příliš nespoléhejte. Podle údajů Nadace Nutrivit odpovídá množství využitelného vápníku, obsaženého v hrnku plnotučného mléka, osmi litrům mléka sójového nebo jednomu kilogramu tofu!

Co když si nedá říct?

„Přechod na vegetariánství by měl vycházet z našeho dlouhodobého přesvědčení, nikoli z přečtení pár článků, které propagují vegetariánství a odsuzují cokoli jiného. Existují knihy, které by přivedly k vegetariánství i největšího milovníka masa. Pokud teenagerovi někdo znechutí pohled na zabíjení zvířat a racionální stránka výživy jde stranou, těžko mu to budete vymlouvat,“ myslí si výživová poradkyně Iva Veselá z poradny Food-Life. Přesto byste se podle ní neměli o stravování potomka přestat zajímat. Přechod na vegetariánskou stravu by měl být pozvolný, a hlavně informovaný.

Foto: Thinkstock

Rostlinné bílkoviny ty živočišné nemohou nahradit. Je třeba je doplňovat z mléka, mléčných výrobků a vajecFoto: Thinkstock

Jak se s ním domluvit? Vyjednávejte!

Ať už jsou motivy vašeho dítěte etické, ekologické nebo zdravotní, jeho přesvědčení nezpochybňujte. Koneckonců, má kus pravdy. Uznejte jeho právo na svůj způsob výživy, vstřícný krok ale požadujte i od něj. Zkuste ho přivést k semivegetariánství, které kombinuje rostlinnou stravu s mléčnými výrobky a občas i rybím nebo drůbežím masem, nebo aspoň k laktoovovegetariánství (bez masa, ale s mlékem a vejci). Vybavte ho odbornou literaturou a snažte se vařit tak, aby mohl jíst většinu toho, co je doma na stole (třeba jen vynechat maso). A do přípravy jídelníčku ho samozřejmě i zapojte. Ať uplatní své nápady, ale také přiloží ruku k dílu!

Z „úletu“ vašeho potomka může mít užitek celá rodina. Naučíte se vařit nové věci a odlehčený jídelníček prospěje všem, nemyslíte?

Reklama

Načítám