Hlavní obsah

Zabijáci sexu! Rajčata a další potraviny, které kradou chuť na milování

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

O potravinách, které libido zvyšují, se mluví neustále. Existují ale i jídla, která vám chuť na sex můžou ubírat?

Článek

Propojení mezi účinkem některých potravin a sexuálním libidem je známé již po staletí. Pro zvýšení vášně se doporučují ústřice, čokoláda i ne zrovna sexy působící celer. Napadlo by vás ale, že některé potraviny mohou mít efekt zcela opačný?

„Na každého působí jinak, nicméně existuje několik druhů potravin, které při nadměrné konzumaci mohou chuť na sex snižovat. Než však hledat konkrétní potraviny, je rozumnější zaměřit se na celkový životní styl,“ zdůrazňuje Ing. Monika Bartolomějová, hlavní nutriční specialistka Světa zdraví.

Plný talíř, prázdná postel

Nejde jen o to, co jíte, ale kolik toho sníte. „Chuť na sex obecně negativně ovlivňuje přejídání. Sexuální apetit mizí ve chvíli, kdy si budete dopřávat jídla těžká a také bohatá na sacharidy. Vaše tělo se bude zabývat trávením a na sex nebude mít ani pomyšlení,“ shrnuje odbornice.

Zmenšete proto velikost příloh nebo si místo těstovin, knedlíků a bílého pečiva dopřejte třeba zeleninu. Večer se zkuste sacharidům vyhnout úplně, raději zařaďte jídlo bohaté na bílkoviny, jako jsou šunka nebo sýr.

„Velkým zabijákem sexu je také obezita. Problém nespočívá jen ve váze samotné, ale obezita mění hormonální panel u mužů i u žen, snižuje potenci, v řadě případů způsobuje i neplodnost,“ dodává odbornice.

Glykemický index hlídejte nejen kvůli váze

Pokud ve snaze zhubnout počítáte u potravin GI, můžete se díky němu propočítat k lepšímu sexu. „I nadměrná konzumace potravin s vysokým GI, jako jsou bílé pečivo, corn flakes či sladké limonády, vede ke snížení libida. Kromě možného nadýmání a bolesti břicha rychle uvolňují cukr do krve. Jeho následný pokles pak vede k únavě, a na sex tak vlastně nezbude energie,“ zdůvodňuje Monika Bartolomějová.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Alkohol je v kombinaci se sexem velmi zrádným nápojem. Příliš velké množství milostné choutky tlumí...Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Pozor na zeleninu, sladkosti i alkohol

Na „černou listinu“ můžete přidat produkty s lékořicí, která obsahuje kyselinu glycyrrhizovou. „Její nadměrná konzumace může snižovat hladinu testosteronu. A ten, jak známo, podporuje sexuální touhy mužů i žen,“ vysvětluje odbornice.

Zajímavostí je například pivo. Podle některých výzkumů u žen chuť na sex zvyšuje, ale muže tlumí. Špatně můžete dopadnout i po konzumaci většího množství jakéhokoli alkoholu.

Mezi afrodiziaka rozhodně nepatří rajčata. „Obsahují lykopen a fytofluen, které mohou nárazově snížit hladinu testosteronu,“ objasňuje odbornice a dodává, „na druhé straně snižují riziko rakoviny prostaty.“ Rajská jablíčka proto z jídelníčku striktně neškrtejte (Lahodná rajčata: Nejlepší recepty).

Vegetariánky, zbystřete

Pokud máte ve stravě hojně zastoupenou sóju, tofu a různé sójové produkty, může narušené libido souviset i s jejich konzumací. Obsahují totiž takzvané fytoestrogeny. „Jedná se o přírodní rostlinné hormony, které mají podobné účinky jako lidské hormony,“ vysvětluje nutriční terapeutka Mgr. Tamara Starnovská z Thomayerovy nemocnice. Mohou snižovat hladinu testosteronu, což je před sexem nežádoucí.

Tyto fytoestrogeny jsou však předmětem výzkumu. „Nastolují rovnováhu mezi estrogenem a progesteronem a dokážou kompenzovat pokles hormonální hladiny spojený s menopauzou. Rovněž potlačují nepříjemné vedlejší příznaky přechodu, jako jsou návaly horka, pocení či vysychání sliznic,“ dodává terapeutka.

Hormonální bouře

Fytoestrogeny se nacházejí rovněž v dalších potravinách, například ve lněných semínkách. Nejsou ale jedinou látkou, která ovlivňuje hormonální pochody v lidském organismu. „Například pokrmy obsahující sacharidy ovlivňují vylučování inzulinu, což je jeden z hormonů regulující hladinu krevního cukru. Kofein zase podněcuje vyplavování stresových hormonů,“ upozorňuje Monika Bartolomějová, před kterými produkty je s ohledem na sex třeba mít se na pozoru.

Po kterém jídle ztrácíte chuť na sex vy? 

Reklama

Načítám