Hlavní obsah

Sex za střízliva? Čím dál víc lidí ani neví, co to je!

Foto: THINKSTOCK

Alkohol se stává nedílnou součástí milostného života mnoha párůFoto: THINKSTOCK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střízlivý sex? Řada párů už ani neví, co to je. Před každým jejich milováním si totiž nějaký ten alkohol vždycky dopřeje. Uvolňuje atmosféru, odstraňuje zábrany. Ale tenhle nešvar má i svá rizika.

Článek

Nedávná studie, kterou zveřejnil britský deník Daily Mail, přinesla šokující závěry. Až nebezpečně mnoho lidí neprovozuje milostné hrátky za střízliva.

Alkoholový sex v číslech

První, na co se výzkumníci partnerů v rámci studie ptali, bylo, kdy naposled spolu měli sex. Celých šestadevadesát procent uvedlo, že během posledních šesti měsíců. Jenže druhá otázka se týkala toho, kdy se spolu milovali, aniž by předtím požili jakýkoli alkohol. V tomto případě „zklamal“ každý desátý pár! Střízlivý sex nezažil více než půl roku.

Třetí otázka se logicky zaměřila na to, proč lidé potřebují před sexem alkohol. Dvě třetiny dotazovaných, přesně šestašedesát procent, uvedly, že pár drinků jim pomůže navodit správnou atmosféru a vyvolat náladu na milování. Dalších osmnáct procent to vysvětlilo tím, že s partnerem večer popíjejí pravidelně, je to jakýsi jejich zvyk. Jenže když se měli lidé zamyslet nad tím, zda jim alkohol v posteli s něčím pomáhá, celých dvaačtyřicet procent se přiznalo k tomu, že jim pár skleniček dodává sebevědomí a odvahu zkoušet v posteli nové věci.

Zároveň ale polovina dotazovaných přiznala, že alkohol nemá na jejich sexuální život příliš dobrý vliv. Dvě pětiny pak dokonce řekly, že alkohol se nehezky odráží na jejich výkonnosti (převážně to byli muži).

Foto: thinkstock

Sex bez jediné sklenky alkoholu? Pro řadu lidí nemožnéFoto: thinkstock

Ženy jsou ohroženy více?

Podobným tématem se zabývala i studie z roku 2009, ta se ale zaměřila především na ženy. Zapojily se do ní tři tisíce žen ve věku od osmnácti do padesáti let. Výsledek? Téměř polovina z nich uvedla, že rozhodně dávají přednost sexu po troše alkoholu, protože jsou pak mnohem odvážnější, bezstarostnější a snáze překonají stud i nejistotu ohledně své postavy a vzhledu.

Zarážející je, že celých šest procent žen se přiznalo k tomu, že vlastně nikdy neprovozovaly sex s úplně čistou hlavou. „Studie ukázala, jak bídně jsou na tom ženy se sebevědomím. Alkohol je pro ně způsob, jak si ho zvednout, a fakt, že alkohol hraje v milostném životě žen tak významnou roli, to jen potvrzuje,“ říká Kathryn Lakeland z britské společnosti Femfresh, která vyrábí dámské hygienické pomůcky a studii zorganizovala.

Foto: thinkstock

Umět se milovat i za střízliva je důležitéFoto: thinkstock

Není to dobře

Nejde jen o sebevědomí a rozhodně se to netýká jen žen. I muži využívají alkohol k tomu, aby si dodali odvahu. Problém je i v tom, že rande se velmi často odehrává v baru, vinárně či útulné hospůdce. „Bohužel tenhle kulturní zvyk sociálního pití může vést i k jakési závislosti na alkoholu ve spojení s romantickými či milostnými situacemi,“ varuje Rowan Pelling, britská novinářka, která se zabývá partnerskými vztahy a problémy v sexu.

I tady platí staré dobré pořekadlo „všeho s mírou“. „Alkohol obecně uvolňuje napětí a někdy i stud. Pro spoustu lidí je sklenička před sexem jen prostředkem k navození fajn atmosféry. Problém nastává ve chvíli, kdy k sexu alkohol vyloženě potřebujete a bez něj to nedokážete. To není standardní a v pořádku to určitě není,“ varuje psychoterapeutka Lucie Horníková. Navíc s věkem většinou spotřeba alkoholu stoupá a začínají se objevovat i vyloženě fyzické problémy. U mužů jde o potíže s erekcí, u žen pak o neschopnost dosahovat orgasmu.

A co vy? Kdy jste měli naposled sex bez kapky alkoholu?

Načítám