Hlavní obsah

Začněte jaro důkladnou očistou. Máme tipy na procedury, potraviny i nápoje

Foto: racorn, shutterstock.com

Právě je ideální čas na to, abyste tělo zbavili všeho, co ho zatěžuje!Foto: racorn, shutterstock.com

Reklama

Letošní zima byla bohužel pro mnohé ve znamení vleklého nachlazení, nepříjemné chřipky a kašle, který ne a ne odejít. I když už se cítíte být fit, je dobré tělo očistit od všeho, co tam nemoc i léky zanechaly.

Článek

Léky mají tělu pomoci se vypořádat s chorobou rychleji a snáz. Je jedno, zda jste použili přípravky proti horečce, bolesti, antivirotika či antibiotika. Zanechaly v těle zbytky stejně jako viry či bakterie, proti kterým jste je užívali.

Kdy čistit tělo?

Ideálně již během nemoci. Může se totiž stát, že po nasazení léků budete mít pocit, že se váš stav spíš zhoršuje. Pokud je léčba razantní a účinná, máte v sobě najednou spoustu mrtvých virů, bakterií a třeba i parazitů či plísní. Ty při svém rozkladu uvolňují toxiny, se kterými se musí tělo vypořádat.

Co zmůže detox?

„Detox by měl zrychlit látkovou výměnu, odstranit toxické usazeniny v těle. Ovšem jde o to nejen něco z těla dostat, ale i doplnit vitaminy, minerály a antioxidanty. Například selen, zinek či hořčík, které vážou těžké kovy,“ říká výživová poradkyně Ing. Alice Hynková.

Upravte jídelníček tak, aby v něm byl dostatek zeleniny, ovoce a i bílkovin. Pokud stojíte o silnou imunitu a dobře fungující tělo, je zásadní vyváženost jídelníčku, tedy žádné hladovění ani jednostranné diety,“ uvádí výživový poradce Petr Havlíček.

Foto: Dean_Drobot, shutterstock.com

Nemusíte se dopovat tabletkami z lékárny, vitaminy a minerály doplníte i čerstvým ovocemFoto: Dean_Drobot, shutterstock.com

Co pomůže?

Jak tedy tělo po nemoci očistit od toxinů? Máme pro vás hned několik možností, kterými neuděláte chybu:

Zelené potraviny – mezi ně patří například sladkovodní řasa chlorela, nejlépe v biokvalitě, která na sebe váže znečišťující látky. Skvělé je, že pomůže nejen čistit, ale dodá i bílkoviny, antioxidanty, vitaminy, minerály, stopové prvky a karotenoidy. Užívejte ji asi měsíc.

„Zařaďte do jídelníčku zelené potraviny, díky obsaženému barvivu jsou velmi léčivé pro játra. Naklíčenou řeřichu můžete dát na chleba, do salátu hoďte listy pampelišky – nebojte se hořké chuti, ta léčí a prospívá tělu. Prospěšné jsou i čaje, například z mařinky vonné či mateřídoušky. Seženete je v lékárně,“ radí lektorka jógy a zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Sport a vhodná relaxace. Protože tělo k boji se škodlivinami potřebuje hodně kyslíku, vyberte si pohyb venku, na vzduchu. „Kyslík odstraňuje z krve kyselé produkty, které způsobují nejen okyselení, ale i mají vliv na jarní únavu. Celou zimu jste žili hlavně pod umělým světlem, potřebujete slunce, potřebujete kyslík i vitamin D,“ říká Jarka Kučmášová. Klidně jen hodně choďte – a vyzkoušejte si chodit bosky.

Foto: Max_kegfire, shutterstock.com

Opravdový detox se neobejde bez pohybu a dostatku kyslíku, takže místo do posilovny vyrazte třeba na procházku po okolíFoto: Max_kegfire, shutterstock.com

Relaxace – masáže, saunování, meditace. Relaxujte i při detoxikační koupeli – do vany s horkou vodou přidejte hrnek jablečného octa, pár lžic epsomské či mořské soli, jedlé sody nebo dle návodu dávku balneo rašeliny.

Jestli je nemáte po ruce a nechce se vám do obchodu či lékárny, uvařte konvici detoxikačního nebo kopřivového čaje a nalijte do koupele tu.

Před detoxíkační koupelí se vysprchujte a tělo vydrhněte kartáčem. Voda by měla být horká, ale tak, aby vám to bylo příjemné. Do vany se naložte asi na dvacet minut a nezapomeňte u toho pít, třeba vodu s citronem. Jestliže se neradi koupete, můžete celkovou koupel nahradit koupelí nohou, která potrvá také asi dvacet minut.

Bylinky – tou zásadní při očistě je ostropestřec mariánský. Můžete si ho koupitt v lékárně ve formě čaje, ale také tinktury, jejíž dávka je závislá na vaší váze – obě varianty se užívají asi měsíc.

Dopřáváte tělu jarní detox? Napište nám svou osvědčenou metodu!

Reklama

Načítám