Hlavní obsah

Žádný sex, jen žhavé flirtování. Je to nevěra?

Foto: Thinkstock

Žádné fyzické sblížení, jen sexy konverzace. Je to nevěra, nebo není?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný člověk na internetu či na sociální síti flirtuje nejen se svým partnerem, ale ještě se dvěma dalšími lidmi. Je to výsledek studie amerických vědců. Otevírá se tak otázka, zda i tohle je nevěra?!

Článek

Když nebyly počítače, internet a svět neznal sociální sítě, bylo jasné, co je nevěra. Jenže vědci z americké University of Indiana přišli na to, že internetová milostná či sexuální konverzace je na vzestupu a oddávají se jí i lidé, kteří jsou zadaní.

Tohle virtuální flirtování sice nezahrnuje fyzický kontakt, ale je to vážně omluva? Nejde i tak o podvádění partnera? A existuje vůbec nějaká definice toho, co je a co není nevěra?

Dva názory

Podle jedněch nejde o nic špatného. Pokud nedojde na sex či jiné fyzické sblížení, o nevěru prý nejde. Navíc když o tom jejich partner neví, nemůže to jejich vztah nijak narušit. Tento názor svým způsobem potvrzují i vědci. Ti totiž u zadaných lidí, co na internetu vedli či vedou horkou konverzaci s někým cizím, nezaznamenali nijak snížený zájem o oficiálního partnera.

Přesto jsou lidé, kteří tvrdí, že virtuální flirtování je pro vztah stejně nebezpečné jako úlet na jednu noc. Vzniká tu tedy zásadní otázka. Jde o nevěru, když v tom nefiguruje sex?

Foto: Thinkstock

Když dojde na sex, tak je jasné, že jste partnerovi zahnuliFoto: Thinkstock

Změní vás to

Vztahoví odborníci rozhodně nejsou tak tolerantní jako američtí vědci. I kdyby vám váš protějšek skutečně na nevěru (ať už klasickou nebo jen na internetové flirtování) nikdy nepřišel, na vztahu se to podle nich stejně podepíše.

„Málokteří lidé skutečně věří, že na podvádění není nic špatného. A to je ten problém. Vědomí, že jste udělali něco, co by mohlo vašeho partnera zranit, jemně a nenápadně mění to, jak ho vnímáte. Dělá to z něj ve vašich očích naivu, případně zranitelného a beznadějně bezmocného jedince. Dobrý vztah je ale založen na vzájemném obdivu a respektu, ne na soucitu,“ tvrdí v britském deníku Daily Mail sexpertka Tracey Cox.

Podobně uvažuje i kouč partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy. „Dalo by se to označit za virtuální nevěru. Jestliže je člověk ve vztahu, a přesto má touhu si psát a rozvíjet fantazii o sexu s jinými, poukazuje to na určitou nespokojenost v partnerství," tvrdí Kateřina Matláková.

Může za tím být samozřejmě cokoli, ale ve své podstatě na důvodu moc nezáleží. „Ať už takové jednání nazveme jakkoli, důsledky mohou partnerovi ublížit stejně jako klasická nevěra," říká Kateřina Matláková.

Foto: Thinkstock

Kdyby věděl, co děláte, byl by smutný? Ano? Tak se dopouštíte nevěryFoto: Thinkstock

Pořád si nejste jisti?

Encyklopedická definice nevěry sice neexistuje, ale jsou věci, s jejichž pomocí ji definovat lze. Jestli si tedy nejste jisti, zkuste malý test. Položte si následující otázky. Když si na kteroukoli z nich odpovíte ano, jde o nevěru!

  • Byl by můj partner smutný, kdyby o mém jednání věděl?
  • Vadilo by mně, kdyby tohle dělal můj partner
  • Nahrazuji tím něco, co mi ve vztahu chybí (partnerův obdiv, vzrušení, sex...)?

Jestliže vám vyšlo, že se dopouštíte nevěry, měli byste přemýšlet, proč to děláte. „Ať už podvádíte osobně nebo online, neobelhávejte sami sebe. Něco to znamená,“ varuje Tracey Cox. Pokud vám žhavé flirtování nahrazuje něco, co vám u partnera chybí, je potřeba to získat od něj. Promluvit si a říci si o to.

Velmi často si ale lidé pomocí flirtování zvedají sebevědomí. V tom případě je potřeba zapracovat na své sebeúctě, ne si ji uměle budovat s pomocí virtuálních milenců.

A co vy? Také za zády partnera flirtujete s někým na internetu?

Načítám