Hlavní obsah

4 důvody, proč ženy mužům tolerují nevěru

Foto: Profimedia

Partnerova nevěra hodně bolí, přesto jsou ženy, které svému muži zálety tolerujíFoto: Profimedia

Reklama

Je jí nevěrný a ona o tom ví. Buď má stálou milenku, nebo se dopouští opakovaných úletů. Ale ona mlčí a tiše to toleruje. Proč? Jaké důvody k tomu ženy mají? A vážně i tak mohou být spokojené?

Článek

Nevěra je bohužel součástí života. Pro mnohé je to okamžitý impuls k rozchodu, nebo alespoň k tomu, aby se vztah pokusili opravit, a nevěru tak překonali. Jsou ale ženy, které o záletech svého muže vědí, přesto s tím nic nedělají. Co je k tomu vede? Tohle jsou nejčastější čtyři důvody.

1. Nízké sebevědomí

Pokud nevěříte v samy sebe, těžko se vzepřete něčemu, co se vám nelíbí. Nemáte dost odvahy. Co kdyby mě opustil? Zůstanu navždy sama! Nikdo mě už nebude milovat, protože za to nestojím! To jsou věci, které ženám s nízkým sebevědomím letí hlavou, a proto raději mlčí. „Žena, která si nevěří, si v manželství jen těžko nastaví zdravé hranice. A muž svou ženu samozřejmě zná, ví, že mu zálety projdou, že to vždy nějak ,vysvětlí´,“ popisuje koučka partnerských vztahů ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.

Zdravě sebevědomá žena totiž na partnerovu nevěru reaguje, nehodlá se smířit s rolí podváděné. „Žena s nízkým sebevědomím se ale spíš stáhne do sebe, tiše trpí a navenek raději nedá nic znát,“ popisuje Kateřina Matláková.

Foto: Profimedia

Možná samy sobě namlouváte, že vás nevěrný muž nerozhází, ale jen v sobě smutek potlačujete a tiše trpíteFoto: Profimedia

2. Existenční obavy

Pro spoustu žen je případný rozvod úzce spjat s existenčními obavami: Jak uživím sebe a děti? Seženu práci, když jsem doposud byla s dětmi doma? Kde budeme bydlet? „Někdy se člověk opravdu může rozchodem dostat do velice tíživé životní situace, a tak může být volba partnerovu nevěru tolerovat vskutku lepší než jít pod most,“ přiznává psycholožka Katarína Filasová z Centra zvyšování psychické odolnosti.

Je ale potřeba rozlišit, nakolik je to reálná obava a nakolik spíš neochota vzdát se určitého standardu. „To je pak věc volby, co komu přijde lepší. Zda dát přednost bydlení v hezkém domě s nevěrníkem, nebo žít v garsonce a nakupovat v diskontním supermarketu, ale bez pocitu ponížení,“ dodává Katarína Filasová.

3. Kvůli dětem

Tohle je jeden z nejčastějších důvodů, proč ženy zůstávají s nevěrnými muži. Přece nevezmou dětem otce! Přece nerozbijí rodinu!

Je pravda, že dětem je nejlépe v úplné rodině, a proto je správné udělat maximum pro záchranu rodiny. Pokud ale manželství není funkční, rozhodně tím dětem neprospíváte. „Pokud chcete pro své děti to nejlepší, tak jim potřebujete zajistit funkční vzor. A nejsem si jistá, zda vzor podváděné matky a záletnického otce je zrovna to, co chcete své děti učit,“ říká Katarína Filasová. A argument, že o vašich problémech děti nevědí? Nebuďte naivní! „Děti jsou nesmírně citlivé, a v tom, kdo s kým má jaký vztah, se orientují daleko lépe než my dospělí,“ dodává Katarína Filasová.

Foto: Profimedia

Zůstávat v nefunkčním vztahu kvůli dětem? Chyba! Nijak jim tím neprospíváteFoto: Profimedia

4. Z pohodlnosti

Jste spolu už dlouho, hodně jste toho vybudovali, máte krásné bydlení, dostatek financí na klidný život, a jednoduše se vám nechce nic z toho jakkoli ohrozit. Jste pohodlní na jakékoli změny, a tak si řeknete, že když on má milenku, vy si najdete milence, a budete všichni spokojení.

Jenže to většinou nefunguje! Je to jen povrchová spokojenost a sebepopírání! I když se lidem dost často daří vsugerovat si pocit, že takhle je jim fajn, pod povrchem to stále vře. „Každá podvědomě vytěsněná záležitost se chce projevit, dřív nebo později stejně nastane situace, kdy s ní budete konfrontovaní. Já se třeba nezřídka setkávám s případy, kdy žena v takovém manželství těžce onemocní. Tak se právě somatizuje velké sebezapření a potlačení,“ varuje Kateřina Matláková.

Podvedl vás někdy partner? Co jste dělaly?

Reklama

Načítám