Hlavní obsah

Zákeřná chřipka: Jak se jí ubránit a nepadnout v horečkách?

Foto: Thinkstock

I když kolem vás všichni chytili chřipku, můžete se proti virům a nemoci bránitFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní chřipka má těžší průběh, rychleji se šíří a i odborníci přiznávají, že proti ní nefunguje očkování tak, jak by si přáli. Proč to tak je a jak se nově zmutovanému viru bránit?

Článek

Letošní chřipkovou epidemii má na svědomí známý, ale zmutovaný virus H3N2. Jeho mutace je příčinou, proč se nemoc nevyhýbá ani očkovaným. „Očkování proti sezonní chřipce má svůj význam – i přes prokázané odlišnosti cirkulujícího kmene subtypu A/H3N2. Očkování ovšem může mít v některých případech nižší efektivitu,“ říká zástupkyně hlavního hygienika ČR MUDr. Jarmila Rážová.

Proč lidé umírají na chřipku?

Jestliže jste už měli s chřipkou tu čest, pak víte, že ignorovat ji či přecházet tak úplně nejde. Bolest hlavy, kloubů, zimnice a horečka. To jsou první příznaky, které bohužel nepřejdou za pár dní, ale právě kvůli zmutovanému viru se drží nezvykle dlouhou dobu.

„Odborníci očekávali letos horší průběh chřipkového období, právě proto, že zmutovaný virus je nový, imunitní systém na něj není připravený, navíc ani s původním virem H3N2, ze kterého vycházela vakcína, jsme se pár let nepotkali, nejsme na něj imunitně tolik připraveni,“ komentuje předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

V souvislosti s chřipkou se mluví i o úmrtích. „Chřipkové viry nebývají příčinou smrti, ale oslabí organismus natolik, že, když nastoupí bakteriální infekce, například zápal plic, člověk na něj může zemřít,“ uvedl Roman Prymula.

Dalšími pochřipkovými komplikacemi může být zánět dutin, hrtanu, středního ucha, ale i srdce nebo postižení nervového systému. S takovými potížemi už je nutná hospitalizace a následky mohou být dlouhodobé, až fatální.

Foto: Thinkstock

Viry chřipky zůstávají i na kapesníku, proto by měli nemocní používat jen papírové a hned je vyhoditFoto: Thinkstock

Jak nechytit chřipku?

Za nejlepší považují lékaři očkování, i přes jeho letošní nižší účinnost je vhodnou prevencí hlavně pro chronicky nemocné a starší. Jeho sezona je ideálně na podzim, v tuto chvíli už je na ně pozdě. Co tedy dělat, pokud všichni kolem vás kašlou, smrkají a kýchají?

Virus se přenáší hlavně dotykem a největší riziko hrozí první dny nemoci. V případě, že onemocní člen vaší rodiny, pak mu vyčleňte samostatnou místnost, postarejte se, aby měl dostatek jednorázových kapesníků, které bude po použití hned vyhazovat. Vždy, kdy se dotýkáte jeho věcí, oblečení nebo nádobí, umyjte si důkladně ruce. Místnost větrejte – virus je schopný přežít ve vzduchu až dvanáct hodin.

Zásady ochrany proti virům:

  • Vyhněte se místům, kde je hodně lidí. Na tyči v tramvaji, ale i klice nebo rukojeti nákupního vozíku může vir vydržet až 48 hodin!
  • Nejezte, nepijte a nesahejte si na obličej, pokud kolem vás lidé kýchají, smrkají a kašlou.
  • Omezte líbání a objímání při pozdravu.
  • Nepůjčujte mobil, tablet ani klávesnici počítače – i tam mohou viry pár hodin přečkat.
Foto: Thinkstock

Na očkování proti chřipce je v tuhle dobu už pozděFoto: Thinkstock

Léčba a prevence přírodní cestou

Základem prevence i rychlého vyléčení je silná imunita. V souvislosti s chřipkou se v přírodní léčbě mluví hlavně o česneku v syrovém stavu, zázvoru, vitaminu C, mořských řasách a bezinkách – ty například v čaji nebo lze po lžičkách užívat i klasickou babičkovskou „vzpruhu“, tedy nastrouhaný křen s medem.

„Pijte hodně tekutin, nejlepší je čistá voda a minerálky. Důležité jsou také horké tekutiny – čaje, zeleninové a masové vývary, které váš organismus hydratují, zahřejí a zároveň vyplaví toxiny,“ doporučuje PharmDr. Tomáš Arndt z webu Prozdravi.

Víc o přírodní prevenci chřipky najdete v článku Necítíte se dobře? Tyhle potraviny umí zahnat chřipku!.

Pomoc z lékárny

Foto: archiv firem

V případě, že vás dostihne choroba nebo potřebujete posílit imunitu, je dobré se v lékárně dobře vyzbrojitFoto: archiv firem

Jak bojujete s chřipkou vy? Napište nám svůj způsob prevence i léčby!

Reklama

Načítám