Hlavní obsah

Zapečte si francouzský sendvič Croque monsieur i vy. Je dokonalý!

Foto: autorka

Tahle dobrota prostě nemá chybuFoto: autorka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připravte si francouzský sendvič Croque monsieur a přeneste se v duchu do malebné kavárny uprostřed Paříže.

Článek

Croque monsieur znamená v překladu něco jako křupavý pán. Jde o zapečený sendvič se šunkou a sýrovým bešamelem. Pokud chcete sendvič ještě vylepšit, můžete si připravit třeba Croque madame, která má navíc nahoře sázené vejce.

Sendvič Croque monsieur

Pro dvě osoby budete potřebovat: 4 plátky chleba, 8 plátků šunky od kosti, 150 g strouhaného ementálu, dijonskou hořčici, máslo. Na bešamel: 1 lžíci hladké mouky, 2 lžíce másla, 50 g parmezánu, 100 ml mléka, muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup: Nejprve si připravte sýrový bešamel tak, že v hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přidejte 1 lžíci hladké mouky a míchejte, než jíška lehce zezlátne. Pak po troškách přilévejte mléko, vždy přilejte jen kapku a promíchejte dohladka. Poté bešamel osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku a nakonec parmezán. Vypněte sporák a připravte si ostatní suroviny.

Plátky chleba opečte buď nasucho v topinkovači, nebo je z obou stran pomažte máslem a opečte je na pánvi nebo v troubě. Poté je z jedné strany potřete dijonskou hořčicí, na každý dejte dva plátky šunky, potřete je sýrovým bešamelem a posypte trochou sýra. Přikryjte druhým plátkem chleba a na něj dejte zase trochu bešamelu a trochu sýra. Připravené sendviče zapečte při 180 stupňích Celsia v troubě dozlatova, trvá to asi 10–15 minut. Sendviče můžete podívat jen tak samotné nebo s lehkým salátkem.

Máte rádi francouzskou kuchyni? V tom případě si určitě uvařte i francouzskou cibulačku s krutony a sýrem. Nebo si můžete upéct některý z těchto úžasných slaných koláčů.

Reklama

Související témata:

Načítám