Hlavní obsah

Tip na parádní večeři: Tři slané koláče, které nemají chybu!

Foto: David Háva

Napečeno, můžete podávat!

Ať už je připravíte jako večeři nebo pohoštění na oslavu, ihned se po nich zapráší. Slané koláče připravíte během chvilky a chutnají teplé i za studena!

Článek

Tradičně se ve slaném koláči potkává sýr, slanina i vejce, další kombinace už jsou na vaší fantazii, chuti i možnostech. Na křehké těsto vystačíte s moukou, máslem, vejcem a špetkou soli, popřípadě můžete přidat trochu vody. Pokud spěcháte, sáhněte po chlazeném listovém těstu, díky němu máte připravený koláč opravdu bleskově.

Cibulový s tymiánem

Na 1 kulatou formu o průměru 25–30 cm potřebujete: 125 g hladké mouky, 125 g cizrnové mouky, 120 g másla, 500 g červené cibule, 1 lžíci třtinového cukru, sůl, pepř, 4 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (30 % tuku), 1 lžíci nasekaného tymiánu, 2 lžíce oleje

Postup: Obě mouky dejte do mísy, přidejte nakrájené máslo, lžičku soli, jedno vejce a vypracujte hladké těsto. Pak ho vyválejte, rozložte do formy tak, aby vznikly i okraje. Korpus pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C.Mezitím nakrájejte cibuli na kolečka a orestujte ji na oleji. Mírně osolte, zasypte cukrem, míchejte a nechte zkaramelizovat. Nakonec vmíchejte tymián. Směs rozložte na předpečený korpus. Zbylá vejce rozšlehejte se smetanou, osolte a opepřete. Nalejte na cibuli a koláč vraťte do trouby na dalších 30 minut.

Foto: David Háva

Koláč ozdobený bylinkami dostane šmrnc!

Tip: Cibulovou směs můžete dochutit ještě troškou rýžového octa.

Cuketový se slaninou

Na 1 kulatou formu o průměru 2530 cm potřebujete: 250 g hladké mouky, 125 g másla, sůl, pepř, 1 středně velkou cuketu, 150 g anglické slaniny v plátcích, 2 stroužky česneku, 2 šalotky, 4 vejce, 100 g nastrouhané goudy, 2 lžíce olivového oleje, 100 ml smetany ke šlehání (30 % tuku)

Postup: Z másla, mouky, 1 vejce a lžičky soli vypracujte těsto. Vyválejte ho, přeneste do formy, přesahující části seřízněte.Samotný korpus pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Šalotku nasekejte nadrobno, stroužky česneku prolisujte, cuketu a slaninu nakrájejte na kousky. Na oleji orestujte šalotky, pak přidejte slaninu a dál opékejte. Přidejte cukety, dobře promíchejte a ještě vše krátce opečte. Směs osolte, opepřete a nakonec vmíchejte prolisované stroužky česneku. Směs rozložte na předpečený korpus a zalejte zbylými vejci rozšlehanými se smetanou a smíchanými se sýrem. Koláč pečte dalších 20 až 30 minut na 180 °C.

Foto: David Háva

Koláč dozdobte nasekanou petrželkou

Tip: Pro zdravější variantu slaninu nahraďte šunkou a vyzkoušejte korpus z celozrnné mouky.

Tuňákový s cibulí

Na 1 kulatou formu o průměru 25–30 cm potřebujete: 1 balení chlazeného vyválenéholistového těsta, 1 malý hermelín, 1 konzervu tuňáka v oleji, 1 červenou cibuli, 4 vejce, 150 ml smetany ke šlehání (30 % tuku), sůl, pepř

Postup: Listové těsto rozložte na dno formy, okraje mohou mírně přesahovat. Dno propíchněte na několika místech vidličkou. Na těsto rozložte na plátky nakrájený sýr, okapaného tuňáka a plátky červené cibule. Vejce a smetanu rozšlehejte, osolte a opepřete. Nalejte na koláč a dejte do trouby. Koláč pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Foto: David Háva

Rychlá varianta z listového těsta, která bude chutnat i u vás doma

Tip: Místo tuňáka můžete koláč vyzkoušet i s uzenou makrelou.

Pečete doma slané koláče? Jaký u vás vede?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama