Hlavní obsah

Pro zimní dny ideální: Francouzská cibulačka s krutony a sýrem

Foto: LUCIE FENCLOVÁ

Také milujete vůni hutné cibulačky s rozpuštěným sýrem?Foto: LUCIE FENCLOVÁ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě teď je ideální čas na pořádné a hutné domácí polévky. A tak si s námi uvařte dokonalou francouzskou cibulačku. Určitě vám zachutná.

Článek

V zimě je čas na dlouhé vaření a chuť na jídla plná másla a vína. Francouzská cibulačka splňuje obě tyto podmínky. Tak pojďme na ni.

Dokonalá cibulačka po francouzsku

Pro 4 osoby budete potřebovat:

1 kg cibule (můžete použít napůl bílou a červenou cibuli, nebo jen bílou)

100 g másla

bobkový list

rozmarýn

tymián

2 dcl bílého vína

1 lžíci hladké mouky

1,5 l zeleninového vývaru

sůl a pepř

světlé pečivo (bageta)

100 g ementálu, gruyéru nebo jiného tučného sýra

Postup

01.

Nejprve cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Poté si v silnostěnném (ideálně litinovém) hrnci rozehřejte část másla, přidejte cibuli, rozmarýn, tymián a bobkový list. Za stálého míchání restuje zprudka asi pět až deset minut, až cibule změkne a zezlátne. Poté snižte plamen na minimum a restujte pomalu a dlouho, klidně třeba hodinu. Zamíchat cibuli teď stačí už tak jednou za čtvrt hodiny, takže rozhodně nemusíte pořád stát u sporáku.

02.

Když je cibule krásně zkaramelizovaná, přilejte víno, díky kterému se cibule deglazuje a odlepí ze dna hrnce. Když se víno alespoň částečně vypaří, zaprašte cibuli moukou, chvilku opékejte a pak přilejte vývar. Vařte pak ještě asi 20 minut, polévku také osolte a opepřete.

03.

Mezitím si nastrouhejte sýr nahrubo a nakrájejte bagetku na plátky a opečte ji na másle. Polévku podávejte ozdobenou plátky pečiva a posypanou sýrem.

Pokud máte rádi hutné zimní polévky, určitě vám udělá radost i naše vymazlená česnečka se slaninou a krutony. A pokud hledáte další zimní jídlo a nelitujete času stráveného vařením, připravte si o víkendu třeba pomalu dušená hovězí líčka se zeleninou.

Související témata:

Načítám