Hlavní obsah

Pro zimní dny ideální: Francouzská cibulačka s krutony a sýrem

Foto: Autorka

Také milujete vůni hutné cibulačky s rozpuštěným sýrem?

Právě teď je ideální čas na pořádné a hutné domácí polévky. A tak si s námi uvařte dokonalou francouzskou cibulačku. Určitě vám zachutná.

Článek

V zimě je čas na dlouhé vaření a chuť na jídla plná másla a vína. Francouzská cibulačka splňuje obě tyto podmínky. Tak pojďme na ni.

Dokonalá cibulačka po francouzsku

Pro 4 osoby budete potřebovat: 1 kg cibule (můžete použít napůl bílou a červenou cibuli, nebo jen bílou), 100 g másla, bobkový list, rozmarýn, tymián, 2 dcl bílého vína, 1 lžíci hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, světlé pečivo (bageta), 100 g ementálu, gruyéru nebo jiného tučného sýra

Postup: Nejprve cibuli očistěte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Poté si v silnostěnném (ideálně litinovém) hrnci rozehřejte část másla, přidejte cibuli, rozmarýn, tymián a bobkový list. Za stálého míchání restuje zprudka asi pět až deset minut, až cibule změkne a zezlátne. Poté snižte plamen na minimum a restujte pomalu a dlouho, klidně třeba hodinu. Zamíchat cibuli teď stačí už tak jednou za čtvrt hodiny, takže rozhodně nemusíte pořád stát u sporáku.

Když je cibule krásně zkaramelizovaná, přilejte víno, díky kterému se cibule deglazuje a odlepí ze dna hrnce. Když se víno alespoň částečně vypaří, zaprašte cibuli moukou, chvilku opékejte a pak přilejte vývar. Vařte pak ještě asi 20 minut, polévku také osolte a opepřete.

Mezitím si nastrouhejte sýr nahrubo a nakrájejte bagetku na plátky a opečte ji na másle. Polévku podávejte ozdobenou plátky pečiva a posypanou sýrem.

Pokud máte rádi hutné zimní polévky, určitě vám udělá radost i naše vymazlená česnečka se slaninou a krutony. A pokud hledáte další zimní jídlo a nelitujete času stráveného vařením, připravte si o víkendu třeba pomalu dušená hovězí líčka se zeleninou.

ynezorPumanzeSaNyknalC