Hlavní obsah
4,0
(2)
Foto: David Háva

Foto: David Háva

Slaný závin se zelím a slaninou zná snad každý. Recept na tento závin je ale o něco výše. Je totiž s mrkví a koriandrem. Ten budete prostě milovat.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 180 g hladké mouky
  • 80 g bílého jogurtu
  • 80 g másla
  • 300 g mrkve
  • 200 g čerstvého sýra (Philadelphia, Lučina, Buko)
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce oleje
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do mísy odměřte mouku, přidejte na kostky nakrájené máslo, jogurt a půl lžičky soli. Vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu.

02.

Mezitím připravte náplň. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Pak je orestujte na oleji. Přidejte lučinu, osolte, opepřete, promíchejte, stáhněte z ohně, pak vmíchejte nasekaný koriandr.

03.

Vychlazené těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi půl centimetru. Poklaďte vychladlou mrkvovou směsí, opatrně zaviňte a okraje pevně přimáčkněte.

04.

Závin dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Na několika místech propíchněte vidličkou a dejte přibližně na 20 až 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Pokud je pro vás koriandr příliš aromatický, nahraďte ho nasekanou hladkolistou petrželkou.

Jste spíše na maso než na mrkev? Upečte si smetanový závin s masem.

Reklama

Související témata:

Načítám