Hlavní obsah

Tři tipy na skvělé slané záviny: S mrkví, balkánským sýrem a houbami!

Foto: David Háva

Hostina může začít!

Něco voňavého, chutného a rychlého třeba již dnes k večeři? Zkuste závin s mrkví a koriandrem, žampionový se slaninou nebo plný zeleniny s balkánským sýrem.

Článek

Slaný závin přijde vhod jako lehký oběd, večeře i svačina. Navíc dává prostor vaší kreativitě. Naplnit ho můžete podle vlastní fantazie. Snese sýry, maso, zeleninu. V kombinaci s kořením nebo bylinkami připravíte bleskovou pochoutku. Ideální je mít po ruce vždy chlazené listové těsto, ale i náš tip na jogurtové zvládnete rychle.

S mrkví a koriandrem

Na 1 závin potřebujete: 180 g hladké mouky, 80 g selského bílého jogurtu, 80 g másla, 300 g mrkve, 200 g lučiny, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, sezamové semínko na posypání, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potření

Foto: David Háva

Mrkvový závin vypadá v řezu dokonale

Postup: Do mísy odměřte mouku, přidejte na kostky nakrájené máslo, jogurt a půl lžičky soli. Vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu. Mezitím připravte náplň. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Pak je orestujte na oleji. Přidejte lučinu, osolte, opepřete, promíchejte, stáhněte z ohně, pak vmíchejte nasekaný koriandr.

Vychlazené těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi půl centimetru. Poklaďte vychladlou mrkvovou směsí, opatrně zaviňte a okraje pevně přimáčkněte. Závin dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte sezamem. Na několika místech propíchněte vidličkou a dejte přibližně na 20 až 30 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Pokud je pro vás koriandr příliš aromatický, nahraďte ho nasekanou hladkolistou petrželkou.

S balkánským sýrem a zeleninou

Na 1 závin potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta, 1 malou cuketu, 1 menší červenou papriku, ½ lilku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, 200 g balkánského sýra, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 1 vejce na potření, sůl, pepř, olej

Foto: David Háva

Rozmarýn a tymián závin krásně provoní

Postup: Cuketu a lileknakrájejte na kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte asi půl hodinyvypotit. Cibuli nakrájejte na hrubo, papriku na širší proužky, česnek na kousky. Balkánský sýr nadrobte nebo nakrájejte na kousky. Z lilku a cukety papírovým ubrouskem setřete přebytečnou tekutinu. Pak plátky nakrájejte na poloviny. Na oleji krátce orestujte cibuli, pak přidejte lilek, cuketu i papriku.

Vše chvíli opékejte, osolte, opepřete a nakonec vmíchejte bylinky, sýr a česnek. Směs nechte vychladnout. Pak ji rozložte na plát listového těsta. Zatočte a okraje k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila. Závin potřete rozšlehaným vejcem, na několik místech propíchněte vidličkou a pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip: Do závinu můžete přidat i hrst černých oliv.

S houbami a slaninou

Na 1 závin potřebujete: 180 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g bílého řeckého jogurtu, 300 g čerstvých žampionů, 2 cibule, 120 g anglické slaniny, 2 lžičky čerstvého tymiánu, špetku drceného kmínu, sůl, pepř, olej, 1 vejce na potření, hrubou kořeněnou sůl na posypání

Foto: David Háva

Slanina, houby a cibule jsou dokonalá kombinace

Postup: Těsto připravte stejně jako u receptu na mrkvový závin. Cibuli nakrájejte na kolečka, houby na čtvrtinky a slaninu na kostičky. Vše orestujte na oleji dozlatova. Směs osolte, opepřete, přidejte kmín a vmíchejte tymián. Vychladlou směs pak rozložte na vyválené těsto, zatočte a okraje pevně přimáčkněte. Závin potřete vejcem, posypte kořeněnou solí a propíchejte vidličkou. Pečte ho asi 20 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Pro pikantnější chuť vmíchejte do směsi tři prolisované stroužky česneku.

Pečete záviny? Podělte se s námi o váš nejlepší recept!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama