Hlavní obsah

Zázračné účinky bylinek a koření. Víte, co umí anýz, šafrán nebo máta?

Foto: Thinkstock

Okořeňte si svůj život. Nejen že si pochutnáte, ale budete i zdravější!Foto: Thinkstock

Reklama

Časté záněty, různé bolesti, nachlazení aneb Když vám něco je, saháte po tabletkách? Zkuste to tentokrát jinak! Tyhle bylinky a koření vám pomůžou, a bez zbytečné chemie!

Článek

Přijmete-li více přírodních látek místo chemických, uděláte pro své zdraví úplně nejvíc. Znáte přísloví ‚lékař léčí, ale příroda uzdravuje‘? Z přírodních léčivých zdrojů si stačí jen správně vybrat.

Kurkuma snižuje riziko cukrovky

Rozložte si jednu čajovou lžičku mleté kurkumy do každodenního jídelníčku a snížíte riziko diabetu až o polovinu! Za vším stojí kurkumin, silný antioxidant, který podporuje slinivku břišní k produkci dostatku inzulinu.

V čem chutná? Kurkuma se hodí do masových, zeleninových nebo rýžových pokrmů.

Zázvor pomáhá od bolesti

Zázvor obsahuje rostlinné látky, které podněcují tvorbu endorfinů, a tak budete odolnější vůči bolestem například hlavy či svalů. Pomáhá i při chřipce a nachlazení, zlepšuje krevní oběh a uvolňuje napjaté svaly. Jezte jednu lžičku čerstvě strouhaného zázvoru (nebo tři plátky kandovaného zázvoru) denně.

V čem chutná? Čerstvým zázvorem si ochuťte čaj, studenou vodu a omáčky k masu. Sušený použijte do jídel orientální kuchyně.

Foto: Thinkstock

Bolí vás často hlava? Zkuste zázvor!Foto: Thinkstock

Rozmarýn uleví při nachlazení

Cítíte-li se pod psa, přidejte 1/4 čajové lžičky rozmarýnu do jídla, rychleji se zotavíte. „Rozmarýn je antioxidant, tlumí zánět vedlejších nosních dutin, zlepšuje odvodnění a posiluje tělo proti nachlazení,“ říká bylinkářka Květa Horáčková.

V čem chutná? Rozmarýn přidejte do omelet, k pečeným bramborám a drůbeži. Lze i denně pít jeden šálek čaje, dokud příznaky neustoupí: vařte dvě polévkové lžíce sušeného rozmarýnu v jednom šálku vody po dobu pěti minut, a pak přefiltrujte.

Šafrán bojuje s depresemi

Jezte denně špetičku šafránu, mírní deprese šetrněji než předepsaná antidepresiva.„Na rozdíl od klasických antidepresiv má šafrán výrazně méně nežádoucích účinků, a představuje tak velmi nadějnou a šetrnou alternativu pro řešení depresivních stavů," říká neurolog Zdeněk Holoubek. Kreditem šafránu je barvivo – antioxidant, který stimuluje mozek k vyšší produkci serotoninu, hormonu dobré nálady.

V čem chutná? Šafrán má nasládlou, lehce zemitou chuť a je úžasný v kombinaci s mořskými plody, rýží, hovězím nebo rajčaty. Ale pozor, 1 g šafránu stojí 150 korun!

Máta klidní zažívací potíže

Máta brání nadýmání, čistí střeva, uvolňuje žaludeční křeče, tlumí nevolnost. Mentol snižuje napětí hladkého svalstva.

V čem chutná? Pijte dva šálky mátového čaje denně nebo přidejte jednu polévkovou lžíci čerstvé máty do ovocných salátů, rýže, kuřecích a jehněčích marinád, ale i jen do čisté vody.

Foto: Thinsktock

Mátou můžete ozdobit dezert nebo její lístky použít jako ingredienci zdravého nápoje...Foto: Thinsktock

Anýz zmírňuje plynatost

Semena anýzu obsahují 75 procent anetholu, který snižuje tvorbu plynů, a ty nahromaděné pomáhá uvolňovat. Internista Pavel Kocián tvrdí, že uvolňovat plyny 14 až 20 krát denně je naprosto normální. Jestli nechcete být „normální", žvýkejte 1/4 až 1/2 lžičky anýzu po obědě a po večeři. Plynatost budete mít pod kontrolou.

V čem chutná? Anýz skvěle ochutí sladké koláče, pikantní slaná jídla, nakládané okurky...

Paprika tlumí zánět

1/2 čajové lžičky mleté papriky denně zmírní záněty v těle. Paprika je bohatá na saponiny, které se vážou na zánětlivé molekuly v zažívacím traktu a blokují jejich vstřebávání. Proč byste měli zánět rychle potlačit? Chronický zánět zhoršuje desítky různých zdravotních problémů, včetně kožní vyrážky, artritidy, diabetu, a dokonce i Alzheimerovy choroby.

V čem chutná? Paprikové koření můžete přidat na jakákoli masa, fazole, rýži, těstoviny nebo pečenou zeleninu.

A co vy, okořeníte si život?

Reklama

Načítám