Hlavní obsah

Zázrak jménem vibrační plošina: Zhubnete díky ní?

Foto: thinkstock

Vibrační plošiny slibují jen deset minut práce a ani ne moc velké. Zkusíte je?Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez pocení, námahy a v krátkém čase – takové je cvičení na vibračních plošinách. Novinky, které vám mají za 10 minut zpevnit tělo i pomoci zhubnout. Co jsou zač a skutečně fungují? Zjišťovali jsme!

Článek

Ten pohled za průhlednou výlohu mě trochu šokoval: jedna žena vedle druhé stojí na „klepajícím se“ přístroji. Na sobě tepláky, za krkem ručník, ruce držící se madel – žádný pohyb, krok, skok…

Tak tohle jsou „vibrostations", chcete-li vibrační stanice. Možná jste je také zahlédli v nákupních centrech či cvičebních studiích. O co jde? „Naklápěcí plošiny procvičují tělo na základě rychlého kmitání na rozdíl od klasických vibračních plošin, na kterých klientka musí navíc provádět různé cviky. Tady jen stojí a vibrace jí procvičují téměř všechny svaly v těle," vysvětluje Irena Jelínková, ředitelka studií Vibrostation. Je to ale vážně tak, a co tedy umí? Chtěli jsme znát názor zkušených odborníků.

Jako naklepaný řízek

Zhruba tak se dá popsat pocit, když si na přístroj postavíte a spustíte ho. „Nedělám vůbec nic, jen stojím a přístroj se různě naklápí a klepe," říká čtenářka Kateřina, která se za deset minut nestihne ani zpotit, přesto je spokojená. „Mám pocit, že aspoň tak pro sebe něco dělám."

Nemohou vám ale vibrace do těla nějak ohrozit svaly nebo kosti? „Frekvence vibrací je nastavena tak, aby byl cvičenec schopen stimulovat patřičné svaly, aniž by došlo k riziku nadměrného zatížení vnitřních orgánů,“ říká instruktorka kondičních lekcí a aerobiku Radka Vandasová. S tím souhlasí i osobní trenér z wellness centra FitTop Jakub Šula: „Teoreticky má každá část těla – kosti, svaly, vazy, vnitřní orgány – svou frekvenci, při jaké může dojít k takovému rozkmitání, že se struktura poškodí, ovšem dle mého názoru to není dosažitelné na těchto strojích, proto není potřeba se vibrací a jejich škodlivých dopadů bát,“ dodává trenér.

Foto: isifa

Při powerplate cvičení děláte i cviky i používáte pásy. Na vibračních plošinách jen stojíteFoto: isifa

Neočekávané se nekoná

V čem však odbornící spatřují problém, jsou reklamní hesla: „Výčet pozitivních účinků těchto strojů zní až zázračně,“ říká Radka Vandasová. Kolega Jakub Šula ji doplňuje: „S devadesáti procenty z nich bych nesouhlasil.“ Například pokud totiž uvěříte, že 10 minut cvičení denně vás zbaví kil navíc, tak spláčete nad výsledky. Pro ty potřebujete aktivitu delší než 30 minut, neboť až po této době dochází v těle ke spalování tuků.

„Jestliže očekáváte avizované vylepšení celulitidy, detoxikaci, vyhlazování vrásek, zlepšení krevního oběhu, a mnoho dalších, tak věřte, že vibrační plošiny nejsou v tomto ojedinělé,“ upozorňuje trenér pro posilování a fitness Radek Mirovský z Health a Fitness clubu Olgy Šípkové. „To lze totiž říci úplně o každé pohybové aktivitě, pokud ji člověk dělá dobře a s rozumem.“

Takže jak?

„Jako jedinou alternativu bych toto cvičení nepřeceňoval, ale jako zpestření a změna je v pořádku,“ dodává Jakub Šula. Hledáte-li tedy doplněk, jste na správné adrese. „Dobře nastavené vibrace – v optimálních směrech, frekvenci a délce trvání – nemohou správně cvičícímu cvičenci ublížit. Zdůrazňuji správně, což znamená, že musíte umět ovládat vlastní váhu těla, techniku cviků a umět zapojit hluboký stabilizační systém,“ doplňuje Radka Vandasová.

Zkuste ale cvičení nebrat jako nutnou povinnost, abyste měli splněno. Když už se přece donutíte převléknout do tepláků, chtějte od něj víc: relaxaci, zábavu i radost. Co říkáte?

Související témata:

Načítám