Hlavní obsah

Pryč se zlozvyky při jídle!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jídlo si užívejte, nehltejteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Ze všech stran se na nás hrnou rady jak zhubnout. Jenže ta naše ručička na váze se stále nechce hnout směrem dolů. Jak to? Na vině mohou být špatné návyky, které v sobě máme zakořeněné už odmalička. Poradíme vám, jak je odstranit.

Článek

Nedojídejte po dětech

Velkou chybou je dojídání po dětech a přemýšlení nad tím, kolik to stálo, a proto je to škoda vyhodit. Myslete na to, že jste už jedla a že vlastně hlad už nemáte. A jeden vyzkoušený tip: nalepte si na lednici fotku, kdy jste byla štíhlá, nebo fotku svého ideálu, jak byste chtěla vypadat. Kdykoliv byste chtěla dojíst zbytky jídla - utíkejte k lednici a podívejte se na ten obrázek!

Jídlo 5x denně

Určitě jste slyšela něco o tom, že se má jíst minimálně 5x denně. Ale jak se to v tom každodenním shonu dá stihnout? Jednoduše, prostě si jídlo naplánujte. Třeba jablko nebo jogurt na svačinu vám tolik času nezaberou.

Neobalujte maso

Máte ráda řízky? Nic proti tomu, ale musíte vědět, jak na to, aby nebyly příčinou přibývání na váze. Zkusila jste si už někdy vaše oblíbené maso posypat kořením, připravit ho „přírodně", s novými bramborami?

Stres? Pomůže zelenina a ovoce

V dnešní době vládne stres a ten tělu komplikuje práci. Žaludek je stažený, trávicí šťávy se téměř nevylučují. Co se tedy stane, když neodoláte a dáte si něco sladkého? V první řadě si můžete bez mrknutí oka připsat nějaký ten energetický příjem, který je zbytečný - za pár minut budete mít znovu hlad. Za druhé, poté, co sníte sladké, se prudce zvýší hladina cukru v krvi a organismus vyplaví inzulin. Inzulin se však podílí na ukládání tuků do zásoby. Pak hladina cukru v krvi prudce klesne, a tělo ji bude chtít vyrovnat. A jak ji vyrovná? No nejlépe dalším cukrem. Abyste se neocitla v tomto začarovaném kruhu, tak zejména ve stresu jezte hodně ovoce a zeleniny, které vám cukry dodají také, ale ty jednoduché, k tomu navíc dostatek vitaminů a minerálů.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tělo potřebuje zdravé živinyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Budí vás hlad? Potřebujete vitaminy!

Noční jedení souvisí s tím, že v průběhu dne jste nedala tělu správnou výživu. Proto se v noci vzbudíte, a něco byste snědla. Rada - dodejte tělu hodně vitaminů, pak se určitě nebude v noci budit a bloudit kuchyní.

Méně solte!

Přesolování - tělo si snadno zvykne na velmi slanou chuť, a potom vám nic méně slaného nechutná. Z tohoto zvyku se vám ale může hodně zvýšit hladina cholesterolu, zvýší se tlak nebo vzniknou jiné zdravotní problémy. Pokud jídlo méně osolíte, nebude vám a možná i rodině tolik chutnat. Rada: zkuste sůl nahradit kořením nebo bylinkami - jídlo bude tzv. jinak dobré, a určitě za to sklidíte pochvalu.

Nejezte z nudy

Také jíte z nudy? Ano, to je dosti rozšířený zlozvyk. Jenže, když koukáte v televizi na váš oblíbený film, zobat přece jen něco musíte... Rada: jezte pouze v kuchyni, protože tam jíme proto, že skutečně máme hlad. Jestli ale přecejen musíte něco jíst, pokrájejte si na tenké plátky okurku nebo papriku a tuky si na vás nepřijdou.

Ochuťte si vodu

Nepijete čistou vodu, protože nemá chuť? Jenže co vám pak zbývá - minerálky, sirupy a sladké limonády. A za to vám tělo rozhodně nepoděkuje. Rada: Zkuste si do vody vymačkat citron (ten velmi dobře odbourává tuky z těla) nebo si uvařte dobrý bylinkový čaj.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Voda s citronovou šťávou odbourává tukyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jezte pomalu!

Jídlo „zhltnete" hned jak usednete ke stolu a dojíte první? Ano, i tohle je zlozvyk. Zvláště když máte nadváhu, tak byste se měla snažit jíst velmi pomalu, každé sousto vychutnat.

Neochutnávejte při vaření

Neustále ochutnáváte při vaření? Než dovaříte, tak se dá říct, že máte „po jídle". Ale přitom jdete znovu jíst, protože nemáte pocit, že jste něco snědla. Rada: Vždy při ochutnávání používejte co nejmenší lžičku, a co nejméně často. Uvidíte, že se budete cítit příjemněji, pokud se najíte s rodinou společně a nebudete si dělat výčitky, že vlastně jíte podruhé.

Milé čtenářky, abychom se cítily fajn, měly dobrou náladu a snadněji překonávaly různé chutě, tak k tomu již jen jedno - každý den věnujme alespoň půlhodinku pohybu. Rozdíl bude znát!

Reklama

Související témata:

Načítám