Hlavní obsah

Zbavte se zvířecích chlupů na nábytku i oblečení!

Foto: Thinkstock

Stačí malé pomazlení a můžete začít odstraňovat chlupyFoto: Thinkstock

Reklama

Chlupy, chlupy, chlupy...! I když se mnozí majitelé psů a koček drží hesla „chlupy nejsou špína", jak mohou, někdy je třeba ho opravdu porušit. A pak nastává nekonečný boj, neboť dostat tuto zvířecí krásu z černého oblečení, sedačky či koberce opravdu není nic jednoduchého. Možná pomohou tipy z naší redakce. Zkuste je také.

Článek

Sušička prádla se zatím ukazuje jako jedna z nejúčinnějších metod odstranění zvířecích chlupů. Jde to snadno a moc se u toho nenadřete. Jenže vlastní ji jen několik málo procent domácností, jedni na ni nemají peníze, druzí zase místo. A hlavně koberec nebo čalouněné křeslo, které si váš pes oblíbil, do ní nedáte. Pak musíte zvolit jiné řešení. Způsobů, jak odstranit zvířecí chlupy z oblečení i z bytu, je několik. Zapomeňte ale na to, že by některý z nich byl stoprocentně účinný a zároveň rychlý. Takový bohužel neexistuje.

Je to nekonečný boj

Jedna z možností, jak se zbavit chlupů na nábytku, je zbavit se všeho, na čem by se mohly držet. Jenže komu by se chtělo chodit jen po dlažbě, parketách či laminátu bez jediného koberečku a sedět na kožené pohovce bez deky a polštářků? Nikomu, a tak zřejmě budete zkoušet různé metody jako u nás v redakci.

Foto: Miele

Vysavač s rotační hlavicí je nejlepší přítel majitele psaFoto: Miele

Poctivou, ale pracnou metodu zvolila Jana Chmelíková, majitelka kočky a psa: „Koberce čistíme tak, že vždycky vezmeme mokrý hadřík, inkriminované místo z našeho nevyluxovatelného koberce vytíráme, čímž se vytvoří chuchvalce, které pak posbíráme. A na závěr přijde na řadu ještě vysavač.“ Je to sice účinná metoda, ale pracná. Jak Jana přiznává, šestimetrový koberec takto čistí zhruba hodinu.

Nejen pro ni pak může být určený tip, který tuto metodu trochu ulehčí: jmenuje se obyčejné gumové rukavice. Pokud si je oblečete a navlhčíte, měly by chlupy z koberce pustit o něco lépe, než když je stíráte jen obyčejným hadrem, nebo dokonce pouze rukou. Zkusit můžete i hadr z umělé jelenice, efekt by měl být stejný.

Zdá se vám tato metoda stále velmi pracná? Pak můžete zkusit doporučení šéfredaktorky Kamily Tomsové, jak si poradit se psí srstí: „Jediné, co já opravdu ocením, je dobrý vysavač. Teď jsem si koupila jeden s elektrokartáčem a funguje. Tedy hlavně ten kartáč dostane chlupy z koberce přímo krásně. Předtím jsem měla taky dobrý lux, ale bez toho kartáče, a tak dokonale je nevyluxoval.“

Foto: Zoohi

Červený kartáč je ideální na hrubší látku pohovek nebo zimní kabátyFoto: Zoohi

Že vás tato metoda zaujala? Pak se podívejte v obchodech po vysavačích s označením animal, cat and dog a podobně. Jejich kouzlo spočívá ve speciální hubici, takzvaném turbokartáči, který si ale můžete extra dokoupit prakticky k jakémukoli vysavači.

Tyto hlavice se dělí dále na dva typy: mechanické a elektrické. „Těm prvním se také říká rotační, protože na spodní straně hlavice jsou umístěné dva kulaté kartáče, které se točí a tímto rotačním pohybem lépe vyčesávají z koberce či čalounu všechny chlupy, prach a další nečistoty,“ vysvětluje Ondřej Vyhlídal ze společnosti Miele a pokračuje: „Ty elektrické mají stejný základ, jen je jejich součásti elektromotor s vlastním napájením, který ještě zvyšuje sací výkon hubice, proto odstraní z plochy maximum chlupů a špíny.“ Pozor však na některé typy potahových látek, tyto hlavice jsou na ně zakázané, jak se dočtete v článku Chcete mít gauč stále jako nový?.

Na oblečení fungují kartáče a válečky

Také máte pocit, že zvířata poznají barvy? Jak jinak si vysvětlit, že černá kočka si zásadně lehá na bílé oblečení, které jste si vyžehlili a připravili na sebe. Bílá a světlá zvířátka logicky zásadně vyhledávají černé věci.

Foto: Zeko Trade

Omyvatelné kartáče zasucha lepí, vyčistíte je pod tekoucí vodouFoto: Zeko Trade

Do základní výbavy každého majitele tak patří různé odchlupovací kartáče a válečky, které použijete jak na oblečení, tak nábytek. Jejich cena se pohybuje v desetikorunách a lze rozlišit tři základní typy:

První jsou kartáče se speciální červenou látkou, na níž se chlupy, ale i prach či uvolněná vlákna z textilie, nepřichytí. Je ale třeba dávat pozor na šipku, která označuje správný směr pohybu. Kartáče totiž fungují tak, že při pohybu jedním směrem se na ně chlupy zachycují, při opačném se pouštějí, což zjednodušuje jejich čistění. Ty nejlevnější se dají koupit už za padesát korun.

Druhou skupinu tvoří gumové omyvatelné kartáče - jsou-li suché, krásně lepí, mokré „pouští chlupy“. Oproti těm prvním se vám nestane, že musíte dávat pozor na směr pohybu, oproti lepicím válečkům zase není třeba hlídat, zda máte doma náhradní náplně. Problém nastane, když chcete vyčistit velkou nebo hodně zachlupacenou plochu. Pak čekáte, než kartáč uschne. Také jejich cena se pohybuje do stokoruny.

Své nezastupitelné místo mají v domácnostech se zvířaty lepicí válečky. S válečkem stačí jezdit po oblečení a chlupy se na samolepicí plochu nachytají. Díl potom odtrhnete a pokračujete v čistění. Podle velikosti stojí od dvaceti do sta korun, náplně se prodávají extra.

Foto: IKEA

Lepicí váleček přijde na dvacet korun, náplně lze dokupovat zvlášťFoto: IKEA

Tip do práce: Zjistili jste až v zaměstnání, že se o vás zvířátko otřelo na rozloučenou, a vy teď máte kalhoty od kolen dolů samý chlup? Požádejte asistentku o izolepu či lepenku, odtrhněte kus a nalepte na oblečení, pak odtrhněte a chlupy zůstanou na lepicí části. To opakujte, dokud nejste opět jako ze škatulky.

Vyzkoušená rada z mé domácnosti, kde se pohybuje dvě až pět koček, říká, že je dobré doma mít vždy více „odchlupovačů“. Záleží totiž i na materiálu, z něhož je oblečení či potah ušitý. Na hladké věci, jako jsou košile, trika nebo džíny se mi osvědčil lepicí váleček, na flaušový kabát, manšestr a potah sedačky zase používám právě „červený“ kartáč.

Ať to řeší pračka

Samozřejmě ideální by bylo, pokud by si s chlupy poradila přímo pračka a vy z ní vyndavali oblečení čisté, voňavé a odchlupené. Pokud je to také váš sen, zkusit můžete takzvané prací kuličky – do bubnu jich dáváte šest až deset – a na ně se chytí nejen zvířecí chlupy, ale i vlasy, nitě a podobně. Je to jeden z 10 tipů, jak dokonale vyprat prádlo. Na stejném principu by prý měla fungovat molitanová houbička na mytí nádobí, na jejíž zdrsněnou stranu se chlupy nachytají.U mě to však nefungovalo.

Máte jiný osvědčený způsob, jak si poradit se zvířecími chlupy v domácnosti a na oblečení? Řekněte to v diskusi pod článkem i ostatním!

Reklama

Související témata:

Načítám