Hlavní obsah

Chcete mít gauč stále jako nový?

Foto: Thinkstock

Má-li být sedačka krásná, potřebuje pravidelnou péčiFoto: Thinkstock

Reklama

Ta je jako nová! Také máte radost, když vám někdo pochválí vaši pět nebo dokonce deset let starou sedačku? Pokud patříte do druhé skupiny a pohovka u vás stárne rychleji, než byste si přáli, máme pro vás tipy, jak jí dopřát omlazovací kúru, aby stále vypadala, jako když jste ji přivezli z obchodu!

Článek

O tom, jak moc se budete muset o pohovku starat, rozhoduje i správná volba barvy a materiálu. Také jste si koupili černou či tmavě hnědou v naději, že na ní nebude vidět špína a teď jste z toho nešťastní? Je to chyba, nečistoty jsou vidět na každé barvě a na tmavé většinou více než na té světlé. Proto odstín volte podle toho, jaký se vám líbí a hodí do interiéru. A raději se zaměřte na materiál. Praktické jsou kvalitní kožené výrobky. Více o výhodách koženého nábytku se dočtete v článku Kůže luxus pro každého.

Jestliže dáváte přednost látce, zkuste se poohlédnout po pohovce se snímatelným potahem. Když bude špinavý, stáhnete ho a vyperete v pračce. Ale ověřte si, zda je pratelný a na kolik stupňů. Stále se můžete sem tam setkat s tím, že je lepší ho nechávat čistit, což není ani moc praktické, ani levné. Pohovky se snímatelnými potahy mají další výhodu, pokud ho zcela zničíte, zpravidla není problém koupit nový a pohovka pak vypadá opravdu jako nová. Ale dlouhá léta můžete dopřát i klasickému čalouněnému nábytku. Zvlášť když platí: Trendy v pohovkách – staré gauče jsou in!

Foto: IKEA

Snímatelný potah pohovek stačí jen sundat a dát vypratFoto: IKEA

Jak na čalouněnou sedačku?

U čalouněného nábytku se držte pravidla, že je třeba mu věnovat jak pravidelnou péči, tak aspoň jednou do roka větší údržbu. „Pravidelná údržba, nejlépe jednou za týden, spočívá v tom, že vezmete vysavač, nastavíte ho na střední nebo nízký výkon a z nábytku odstraníte prach a další drobné nečistoty,“ říká Lukáš Horváth z české společnosti Polstrin Design, která vyrábí čalouněný nábytek. Chcete pro svou sedačku to nejlepší, a tak jste se rozhodli dopřát jí opravdu velkou očistu a nastavili jste vysavač na plný výklon a ještě k tomu přidali takzvanou klepací hlavu, která se tak osvědčila na koberce? Je to špatně a akorát ji zničíte.

Jiná cesta platí pro fleky například od rozlitých tekutin. Zde jde hlavně o rychlost – tekutiny co nejdříve odsajte buď čistým hadrem, nebo papírovými utěrkami. Že tohle znáte, ale zajímalo by vás, co dělat, když na flek od kakaa, čokolády nebo jiných potravin přijdete až po několik hodinách, ne-li dnech? I pro vás má Lukáš Horváth radu: „K odstranění zaschlých skvrn doporučujeme použít tupý plochý předmět, například kraj lžičky a oškrábat, co jde. Poté skvrnu mírně navlhčete a zkuste to znovu. Stejný postup platí napříkld i pro rozlité víno. Většinu nečistot tak lze odstranit pomocí jemné savé houby nebo hadru či utěrek a vlažného roztoku neutrálního mýdla. Pokud to nepomůže, můžete zkusit osvědčené tipy a triky z článku Domácnost bez fleků.

Foto: BoConcept

Mezi výhody kůže patří jednoduchá údržba, zapomeňte ale na indulonu!Foto: BoConcept

Ideální je čistit potah krouživými pohyby, které směřujete od okraje doprostřed, aby se vám flek nezvětšoval. Zbylou tekutinu – nemělo by jí být moc, aby se potah nepromáčel – pak odsajte opět hadrem nebo utěrkami, a když povrch látky uschne, jemně ho překartáčujte jemným kartáčem.“ Nakonec ještě doporučuje celou sedačku přeluxovat.

Jednou za rok pak výrobci doporučují dopřát pohovce větší péči, kdy ji můžete umýt buď speciálními prostředky, které k ní nabízejí sami výrobci, nebo takzvanou suchou pěnu. Pokud se na to necítíte, využít můžete i úklidovou službu.

Látka, o kterou je radost pečovat

Jednodušší úklid mají ti, kdo si pořídí místo klasické potahové látky tu utkanou z ultra tenkého vlákna, známá je pod obchodním názvem Alcantara. Vyrábí se z vlákna, které je dvacetkrát tenčí než klasický vlas. Navíc je hustě tkaná, proto například rozlitá tekutina se do ní nevsákne tak rychle jako do klasické, to samé platí o běžných nečistotách. Má tak velmi podobné vlastnosti jako kůže, jen na dotyk zůstává stejně příjemná jako látky. S kůží má společnou velmi jednoduchou údržbu. I pro ni platí, že byste ji měli jednou za týden vyluxovat vysavačem puštěným na mírný nebo střední stupeň s nástavcem na čalouněný nábytek. Pokud se vám na ni něco vylije, zpravidla to stačíte díky vysoké hustotě látky odsát hadříkem nebo papírem. „Na starší skvrny pak zpravidla stačí také jen jemný hadřík nebo utěrky navlhčené ve vlažné vodě nebo v mýdlovém roztoku. To zpravidla pomůže a fleky zmizí,“ konstatuje Lukáš Horváth. Na závěr ji ještě přeluxujte.

Foto: Polstrin

Textilní potah jednou za týden vyluxujte, jednou za rok umyjte speciálním přípravkemFoto: Polstrin

O kůži se starejte jako o svou

Jednoduchá údržba – to je důvod, proč mnozí investují do koženého nábytku. Ale opravdu víte, jaká ta péče má být, abyste tento přírodní materiál nezničili? Jednoduché pravidlo říká, starejte se o ni jako o vlastní kůži.

Podobně jako textilní nábytek jednou za týden vysajte prach luxem na mírný výkon, tím odstraníte usazený prach a kůže zase může dýchat. Čas od času, nebo když se na povrchu objeví flek, ji omyjte. Pozor ale čím! Také byste si vzali do sprchy místo mýdla jar? „Právě použití běžných prostředků, které se používají v domácnosti, může tomuto nábytku ublížit,“ říká Hana Šináglová z úklidové firmy Pohodlnější život a přidává častý omyl: „Lidé ji umyjí vodou s hadrem, a pak napustí indulonou, což je zcela špatně. Kůže potřebuje látky s přírodním lanolinem, které ji ošetří, ale neucpou póry, a tak jí dovolují dýchat.“

I když firmy tvrdí, že pohovku si člověk kupuje tak na sedm až deset let, s naším návodem vám vydrží krásná klidně i dvakrát či třikrát delší dobu. Jak starou sedačku máte doma vy?

Reklama

Související témata:

Načítám