Hlavní obsah

Chcete mít na důchod miliony? Šetřit se nevyplácí, zkuste to jinak. Stačí pětistovka měsíčně

Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

Foto: Nattakorn_Maneerat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už je jasné, že spoléhat se v důchodu na přiměřenou apanáž od státu asi není moc reálné. A zdá se, že bude nutné si na důchod našetřit. Jenže jak to udělat, když sotva vyjdete s výplatou? Pomůže vám v tom třeba i pivo!

Článek

V rámci akce Suchej únor si mnoho lidí odpustilo sklenku vína s kamarády nebo sklenici piva u oběda. A možná si přitom všimli, že bez alkoholu se cítí lépe nejen oni, ale i jejich peněženka. Ona totiž ta sklenička nebo půllitr v měsíčním součtu „hodí“ docela pěknou částku. Jak toho využít ve prospěch vlastní budoucnosti?

Když oželíte pivo, můžete mít i 2 miliony

Češi a pivo patří tradičně k sobě a podle toho vypadají i statistiky jeho spotřeby. Kromě toho, že alkohol nesvědčí zdraví, nedělá dobře ani peněžence. Kdybyste vycházeli z průměrné měsíční konzumace 65 piv, o kterých mluví statistika, pak každý Čech utratí minimálně 700 Kč měsíčně jen za zlatavý mok. (Průměrná cena za lahvové pivo je 11 Kč, takže to vychází 715 Kč, ale pro usnadnění výpočtu jsme zaokrouhlili na 700 Kč.)

Ročně to je 8400 Kč, za deset let už 84 000 Kč. A kdybyste to jen bez jakéhokoli zhodnocení házeli „do prasátka“, měli byste za třicet let k lepšímu čtvrt milionu. „Ještě rozumnější by bylo tyto peníze investovat. Kdybyste s tím začali včas, tedy 40 let před důchodem, pak například při průměrné výnosnosti amerického akciového trhu, což je 10 procent, budete mít do důchodu více než 1,7 milionu korun,“ říká Eva Hlavsová z online investiční platformy Fondee.

1000 Kč měsíčně: Šetřit, nebo investovat?

Abyste měli představu, jak snadno a docela „bezbolestně“ si na důchod naspořit velmi slušnou částku, nabídneme vám pár příkladů. Pro lepší výpočet vyjdeme z toho, že každý měsíc uložíte, tedy prostě ušetříte, anebo investujete tisíc korun. Výpočet pro vás připravila Eva Hlavsová z Fondee a počítala přitom se složeným úročením: pokud přispíváte v pravidelných (zde měsíčních) intervalech, neustále se zvyšuje částka, ze které se počítá úrok.

Odkládání 1 000 Kč měsíčně bez zhodnocení
Za 1 rok12 000 Kč
Za 5 let 60 000 Kč
Za 10 let 120 000 Kč
Za 20 let 240 000 Kč
Za 30 let 360 000 Kč
Za 40 let 480 000 Kč
Investování 1 000 Kč měsíčně při zhodnocení 2 % ročně
Za 1 rok 12 130 Kč
Za 5 let 63 123 Kč
Za 10 let 132 816 Kč
Za 20 let 294 718 Kč
Za 30 let 492 075 Kč
Za 40 let 732 652 Kč
Investování 1 000 Kč měsíčně při zhodnocení 7 % ročně
Za 1 rok 12 450 Kč
Za 5 let 71 598 Kč
Za 10 let 172 019 Kč
Za 20 let 510 406 Kč
Za 30 let 1 176 065 Kč
Za 40 let 2 485 516 Kč

Investovat můžete i pětistovku

Nemám na to! To je nejčastější argument lidí, když se jich ptáte, proč neinvestují a nenechají peníze pracovat, aby měli třeba přilepšení na důchod. Opravdu byste měsíčně nedokázali dát stranou třeba pětistovku? I s takovou částkou můžete začít.

Je to rozhodně dobrý způsob, jak bojovat s inflací. „Investování peněz je důležité, ať jste v jakékoli fázi života, protože životní náklady rostou a pravděpodobně nevyděláváte tolik, aby to odpovídalo inflačnímu nárůstu. Hodně lidí si myslí, že investování je příliš riskantní, ale ještě riskantnější je nemít část peněz investovanou ve prospěch vaší budoucnosti,“ říká Jan Večerka, zakladatel crowdfundingové platformy BrikkApp.

Foto: M M Vieira, Shutterstock.com

Investovat můžete i od malé částky. I tak můžete sledovat, jak peníze pracují a vydělávají.Foto: M M Vieira, Shutterstock.com

4 tipy, jak začít investovat

Chcete zkusit investovat, ale straší vás, že byste prodělali? Začněte pomaličku a od malých částek. Většinou stačí do začátku tisícovka, která nebude „bolet“, kdybyste o ni přišli, ale navnadí vás, pokud se zadaří.

1. Dávejte si peníze stranou

Spoření a investování spolu souvisí. Než začnete investovat, naspořte si. Můžete si dát týdně dvě stovky stranou třeba do obálky a považovat je za blokované. Ani si nevšimnete jak a naspoříte pár tisíc, které pak můžete investovat.

  • Míra rizika: Pokud vás nevykradou, pak o peníze v krabici nepřijdete, ale budou ztrácet na hodnotě kvůli inflaci.

2. Obraťte se na robotického poradce

Asi před deseti lety se objevili robotičtí poradci. Položí vám několik jednoduchých otázek, aby zjistili váš cíl a toleranci k riziku, a poté investují vaše peníze tak, aby byly co nejbezpečněji rozprostřené. Vyžadují většinou jen velmi malou hotovost a účtují si mírné poplatky podle velikosti účtu. Nabízejí automatizované plány investování, které vám pomohou zvýšit váš zůstatek. Investiční roboty najdete na internetu.

  • Míra rizika: Díky investičním robotům můžete dosáhnout velmi dobrého poměru výnosnosti, rizika a nákladů. Sázejí na rozložení investic, takže byste neměli nikdy přijít o všechno.

3. Nebojte se akcií

Dobrou možnost, jak investovat i menší částky, představuje nákup podílových, tedy částečných akcií. Tak můžete i za pár korun vlastnit drahou akcii – byť jen její část. Do akcií můžete investovat na burzách po celém světě: stačí mít připojení k internetu a účet u brokera neboli burzovního makléře, přes kterého se akcie nakupují. Většina lidí si ale netroufne to dělat sama, takže investují do podílových fondů.

  • Míra rizika: Akciový trh kolísá a lze prodělat, dokonce i přijít o všechno, ale právě podílové fondy toto riziko zmenšují díky odborníkům a rozložení investic.

4. Investujte do nemovitostí

Nákup nemovitosti si většinou lidé spojují s rozsáhlou investicí a nutností velkého úvěru. To nemusí být pravda, pokud využijete možnost realitního crowdfundingu. Jak to funguje? Půjčíte své peníze, byť malý obnos, na konkrétní realitní projekt. Nejste jeho vlastníky, ale výnos se obvykle pohybuje mezi 6 až 12 procenty.

  • Míra rizika: Výhodou této investice je, že riziko absolutní ztráty vložené investice je velmi nízké.

Bezpečnost a rizika investování

Investice vás lákají, ale zatím si nevíte moc rady? Vždy musíte mít představu, kolik můžete odkládat a také kdy budete peníze potřebovat. Pak se poraďte s odborníky. Ptejte se na doporučení, hledejte reference. Neukvapujte se při výběru. Jde o vaše peníze. Nechte si udělat víc nabídek. Na co pozor?

● Pokud se v investicích nevyznáte a jen chcete, aby peníze neležely ladem, kombinujte různé možnosti: dluhopisy, akcie a podobně. Prostě nevsadit vše na jednu kartu.

Spořicí účet využijte pro peníze, které nenecháte ležet na běžném účtu. Peníze jsou dostupné ihned a mohou sloužit v případě, když vám náhle vypadne příjem. Ideální je mít na něm peníze na půl roku života bez příjmu. Není to ale nástroj pro úspory na stáří!

Nedůvěřujte lákavým nabídkám na rychlé zbohatnutí, zvláště ne po telefonu. Akcie, zlato, dluhopisy, krypto… Jedinečná příležitost pouze pro vás? Tak to je většinou podvod. Okamžitě zavěste a poraďte se s prověřeným odborníkem.

● Nepodléhejte emocím a nátlaku prodejců čehokoliv. Nekývněte hned na nabídku, ale přemýšlejte o ní, poraďte se a hledejte další informace.

Reklama

Související témata:
Podílové fondy

Načítám