Hlavní obsah

Nechcete přijít o peníze? Pozor na kupce, půjčky i falešné kamarády!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Přijít zbytečně o peníze není nic příjemného. Proto byste měli být jako ostříži a chránit se před podvodníky, kteří rozhazují své sítě na internetu – ať přes inzertní portály, e-maily, nebo přátele na sociálních sítích. Na co si musíte dávat pozor?

Článek

Internet je prostředí, kde se dá mnohé získat, ale i ztratit. Zvlášť pokud nejste dost pozorní a naletíte podvodníkům, kteří mají velmi dobře promyšleno a zorganizováno, jak vás připravit o peníze i na dálku – a ještě za vaší asistence. Na co tedy velký pozor?

Podvodné zprávy z banky

Vypadalo to jako zpráva z banky… Přesně tak už připravil mnoho lidí o peníze falešný e-mail či SMS. Podvodníci skvěle napodobí stránky i přihlašovací formuláře vaší banky a můžete snadno naletět.

Jak takový podvod probíhá? Většinou dostanete e-mail či zprávu, že je nějaký problém se zabezpečením vašeho účtu a je nutné, abyste se rychle přihlásili přes přiložený odkaz. Vaši paniku a strach z problémů přiživí varování, že když to rychle neuděláte, bude účet zablokován, či dokonce „zkonfiskován“.

Kliknutím na uvedený odkaz se dostanete na falešnou stránku, která vypadá jako obvyklá přihlašovací. Když zadáte přístupové údaje, pootevřete podvodníkům dveře ke svému účtu. Hned je použijí, a pokud ještě potvrdíte SMS, jíž si banka ověřuje platbu, můžete si být jisti, že přijdete o peníze.

Někdy k podobnému podvodu bohužel stačí, jen když chodíte do bankovnictví přes vyhledávač a dostanete se na falešné stránky k nerozeznání podobné od vaší banky.

Občas se velice zdatní podvodníci telefonicky vydávají za zaměstnance banky či policisty a lidem tvrdí, že byl jejich účet napaden (dokonce někým z banky), a přímo po telefonu je instruují, co mají na dělat, aby svoje peníze „tajně zachránili“! (Většinou se jedná o výběry či převody větších částek.) Používají přitom drsný psychologický nátlak a dokážou napodobit telefonní číslo banky!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Internetové bankovnictví je úžasný vynález, který ovšem přinesl i novou formu kriminality, a naletět může i odborníkFoto: fizkes, Shutterstock.com

Falešní bankéři

Podobně se vám může stát, že vás osloví někdo jménem vaší banky po telefonu nebo e-mailem třeba s nabídkou velmi výhodné půjčky. Pod záminkou, že zjišťuje, zda nejste v registru dlužníků a můžete půjčku dostat, z vás falešný bankéř vymámí vaše osobní údaje a číslo občanky – a díky nim si pak na vaše jméno může on-line založit účet. Poté vás požádá o zaslání symbolického poplatku na číslo účtu, které vám předá. A aniž byste to tušili, právě jste podvodníkům zajistili půjčku, kterou bude banka chtít splácet po vás.

Nikdy nesvěřujte citlivé údaje nikomu neznámému a už vůbec ne na dálku! Všechny SMS potvrzující platby si pečlivě přečtěte a teprve pak případně platbu schvalte.

A obrana? Zásadní je vědět, že banka po nikom nechce po telefonu ani po e-mailu žádné citlivé osobní ani finanční informace: pokud jste její klient, tak už je má. Zrovna tak k řešení případných problémů nepotřebuje, abyste rychle vstoupili do svého účtu anebo klikali na jakési odkazy. Banka si umí poradit bez vás i bez vašeho PINu či hesla!

Nabídky půjček posílá přes bankovnictví a ke sjednání můžete požadovat osobní schůzku přímo v pobočce, abyste měli kontrolu. Vždy tedy raději zavolejte na infolinku své banky, kde vše ověříte!

Prodej přes inzerát

Na podvodníky můžete narazit, i když něco přes internet prodáváte. Ozvou se vám, že mají o nabízenou věc velký zájem a nabídnou vyšší cenu i to, že se postarají o dopravu. Navrhnou, že si pro zboží pošlou kurýra a peníze za zboží uloží u kurýrní služby. Pokud to odsouhlasíte, pak vám během chvíle přijde info od údajného přepravce (zneužívají přitom názvy a kopírují loga a stránky existujících firem). Vypadá to jako potvrzení o zadání přepravy zboží s žádostí o vyplnění údajů o vaší kartě, kam chcete peníze poukázat.

Pokud to uděláte, získají podvodníci možnost vaší kartou platit nebo z ní poslat peníze na svůj účet. Zvlášť, když vám namluví, že potvrzující SMS (tu posílá banka a chce jí potvrdit platbu z vaší právě zneužité karty) slouží jen k tomu, aby si ověřili vaši totožnost.

Obranou je nikdy a nikomu nesdělovat údaje ze své karty, natož PIN, a vždy si dávat velký pozor na podivně výhodné nabídky.

Falešní přátelé v nouzi

Ahoj, ztratil jsem mobil a nemám tvoje číslo. Můžeš mi ho poslat? Možná i vám došla taková zpráva na sociální síti od některého z přátel. Podivili jste se, ale číslo jste poslali, kdyby se něco dělo… Možná vám za chvíli na mobil přišla od „přítele“ SMS s prosbou o půjčku nebo vás prosí přeposlat jakýsi kód na nějaké další číslo. V obou případech jde o podvod – půjčku vám nikdo nevrátí a onen kód většinou slouží k zaplacení nějakého zboží a částku vám operátor připočte do vyúčtování.

Obranou je být opatrný a ověřit si, zda kamarádovi někdo nenapadl účet, a rozhodně nikdy neposílat peníze ani nepřeposílat žádné kódy podle pokynů z cizího telefonního čísla.

Výše popsané podvody jsou jen příklady, podvodníci jsou mimořádně vynalézaví a bohužel jsou vždy o krok napřed. Proto se vyplatí být stále ostražitý!

Reklama

Načítám