Hlavní obsah

Co se stane s hypotékou a dluhy u banky, když člověk zemře: Na co se musí pozůstalí připravit

Foto: CrizzyStudio, Shutterstock.com

Foto: CrizzyStudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijít o někoho z rodiny či blízkých je vždy těžké. Ještě zhoršit to může fakt, že v souvislosti s tím musíte začít řešit i jeho finanční pohledávky. Jak postupovat, když zjistíte dluh u banky, a jak to udělat v případě hypotéky, která byla na zemřelého?

Článek

V souvislosti s úmrtím nastává nejen doba, kdy se musíte vyrovnat se smutkem a ztrátou, ale kdy vám začíná mnohdy nepříjemné jednání o financích – tedy hlavně dluzích, které zemřelý měl. Již jsme se věnovali tomu, jak a co udělat s jeho účtem v bance a poradili věřitelům, jak se domoci po dědicích zaplacení dluhu. Dnes vám dáme pár rad, které vám usnadní jednání s bankou o případném dluhu nebo hypotéce.

Pohledávky u banky

Zjistili jste, že zemřelý měl dluh u některé z bank? Pak je zapotřebí jí smrt dlužníka co nejdřív oznámit. „Pokud jste na úvěru, hypotéce, úvěru ze stavebního spoření nebo jiném úvěrovém produktu vázáni jako spoludlužník či ručitel, pak je vaší povinností i nadále hradit sjednané splátky. Pokud šlo o produkt bez ručitele či spoludlužníka bude zahájeno dědické vypořádání v souladu s nastavením a podmínkami jednotlivých produktů,“ vysvětluje Jiřina Jančíková z České spořitelny.

Splácení hypotéky

Nezapomeňte na to, že smrtí nezaniká povinnost platit měsíční splátky hypotéky. „Pokud je v hypoteční smlouvě uveden další spoludlužník, přechází závazek platit hypotéku do skončení dědického řízení na něj. Je-li spoludlužníků více, musí se mezi sebou dohodnout na pokračování ve splácení. To samé platí i v případě, není-li ve smlouvě uveden žádný další spoludlužník. Závazek pozůstalých platit hypotéku je totiž společný a nerozdílný,“ uvádí Veronika Kráčmar Hegrová z firmy on-line hypotéčních specialistů Hyponamir.

Co když na splátky nemáte? Pak se může ke splácení přidat ještě někdo z příbuzných nebo lze banku požádat o restrukturalizaci úvěru, a to například prodloužením jeho splatnosti, kterým docílíte snížení měsíční splátky. „Pokud měl dlužník životní pojištění, lze uhradit alespoň část úvěru z vyplaceného pojistného plnění. Zbytek úvěru už může být snazší splácet,“ radí Veronika Kráčmar Hegrová. Jestliže vše výše uvedené selže, nezbývá než uvažovat o prodeji nemovitosti a předčasném splacení úvěru.

Pokud by pozůstalí dědictví odmítli, nesplacená a nepojištěná hypotéka přechází společně s ostatním zajištěným majetkem a závazky zemřelého na stát zastoupený Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Ten vypořádá závazky zůstavitele vůči bance prodejem zajištěného majetku.

Reklama

Načítám