Hlavní obsah

Proč je alkohol nebezpečnější pro obézní lidi a co se stane, když s pitím přestanete

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Nepít alkohol celý měsíc? Přijde vám to jako naprosto bezproblémový závazek a jste si jisti, že to pro vás bude hračka? Pak se přidejte k těm, kdo drží Suchej únor, a uvidíte, jak to půjde!

Článek

Loňský únor se dobrovolně nenapil alkoholu asi každý pátý Čech. Akce Suchej únor se stává tradicí a možností, jak dát tělu i duši vědět, že poměrně rozdováděné a na popíjení bohaté období Vánoc a oslav nového roku je definitivně pryč. Přidáte se?

Proč být v únoru na suchu?

Suchej únor je výzva Ligy otevřených mužů. Je pro každého, kdo si chce ověřit svůj vztah k alkoholu. Letos startuje už jedenáctý ročník této zdravotně osvětové kampaně s heslem Nepít je umění! Důvodem, proč se akce koná, je nadměrná spotřeba alkoholu v ČR. Rizikově u nás pije více než 1 000 000 lidí! Loni se podle průzkumů zúčastnilo „Sucháče“ přes 13,5 % dospělé populace, a když se letos přidáte, může to být zas o trochu víc.

Jaké má Suchej únor výhody

I když se snadno řekne, že to zvládnete, někdy je těžké uhlídat celý měsíc pivo po obědě nebo skleničku bublinek na oslavě. Proč byste to měli nejen vyzkoušet, ale i dodržet? Zatleskají vám především vaše játra, pro která alkohol představuje velkou zátěž. A nemusejí to být litry piva nebo řádka panáků denně.

K prvnímu stadiu poškození, ztučnění jater (= steatóza), může totiž dojít už po třech až sedmi dnech intenzivního pití. „Spektrum poškození jater způsobených dlouhodobou konzumací alkoholu je velmi široké a sahá od prostého ztukovatění jater až po alkoholovou hepatitidu a cirhózu,“ upozorňuje primářka Emilie Niedobová, interní lékařka z nemocnice v Kolíně.

Foto: Nitr, Shutterstock.com

Měsíc bez piva k jídlu? Dodržet Suchej únor může být pro leckoho velká výzvaFoto: Nitr, Shutterstock.com

Alkohol a tloušťka se sčítají

Pokud pijete opravdu hodně, pak se může již po roce až dvou rozvinout cirhóza jater. Při průměrné konzumaci pak po 10 až 15 letech. A na množství byste si měli dávat opravdu pozor – bezpečná dávka alkoholu neexistuje a každému škodí něco jiného. Velkou roli přitom hraje i to, kolik vážíte. „Při nadměrné tělesné hmotnosti se škodlivost alkoholu zdvojnásobuje: dvě láhve vína týdně se z hlediska toxicity stávají pro játra čtyřmi. Podobné je to u infekce virem hepatitidy C,“ varuje lékařka. Odbourávání alkoholu se navíc zhoršuje i s věkem a pozor by si na to měly dát především ženy během menopauzy.

Nejen játra, ale i slinivka a mozek

Za měsíc abstinence by se přimlouvala nejen játra, ale i ostatní orgány. „Dlouhodobé a soustavné požívání alkoholu způsobuje řadu poruch, které se při abstinenci mohou částečně nebo úplně zlepšit. Není to jen cirhóza, ale i záněty slinivky a jater či poruchy oběhové soustavy. Alkohol poškozuje i svaly a nervy, podílí se na vzniku nádorů jater a žaludku a může dojít k demenci,“ vysvětluje docent Pavel Kohout, přednosta interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice.

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Na uklidnění si v únoru místo sklenky vína dejte šálek čaje. Uklidňovat se alkoholem je cesta do závislosti!Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Suchý únor pomůže zhubnout

K novoročním předsevzetím často patří i hubnutí. Suchý únor vám s tím může pomoci, protože energetická hodnota alkoholu je vysoká a často srovnatelná s velkou porcí jídla. Pozor ale i na to, čím pití alkoholu nahradíte: rozhodně by to neměly být slazené nápoje, to byste si – co se kalorií týče – moc nepomohli. „Dejte si raději slabě a středně mineralizované přírodní vody, které nemají žádné kalorie, zato doplňují důležité minerální látky, což se hodí zvláště při hubnutí a pravidelné pohybové aktivitě,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Bez alkoholu ušetříte

Chcete ušetřit? Únor bez alkoholu je skvělá příležitost zjistit, kolik z rodinného rozpočtu padne právě na něj. Pokud je pro vás šetření hlavní motivace, proč přestat na měsíc pít, pak si raději odpusťte návštěvy restaurací – nealko nápoje bývají za velmi podobnou cenu jako alkohol.

Reklama