Hlavní obsah

Kdy si nechat odebrat a zamrazit vajíčka? Ideální období pro social freezing je do 35 let

Foto: ruigsantos, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.Foto: ruigsantos, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborně se tomu říká social freezing. Což v praxi znamená, že si necháte odebrat a zamrazit vajíčka, která se v příhodný okamžik dají použít k umělému oplodnění. Proč se k takovému kroku ženy odhodlávají a co všechno to obnáší?

Článek

Veronice je 38 let, vypadá ale sotva na 30. Hezká štíhlá manažerka, do které byste na první pohled neřekli, jaké černé myšlenky se jí honí hlavou. Ráda by byla mámou, ale netuší, zda k tomu vůbec někdy dojde.

Povídá si se mnou pod slibem naprosté anonymity, ale o to je otevřenější. Je to přesně měsíc, co se odhodlala ke kroku, o kterém si až donedávna myslela, že nebude nic pro ni. Ale právě nedávné narozeniny pro ni byly jakýmsi mementem. Navíc se jí po sedmi letech rozpadl vztah a nejlepší kamarádka otěhotněla, tak si řekla, že není nač čekat. „Poprvé jsem o odebrání a zamrazení vajíček uvažovala už v 31 letech, tehdy jsem sice měla vážný vztah, ale na dítě jsme se ještě necítili,“ svěřuje se. „Stát se mámou, když nemáte toho správného partnera, je těžké, dítě bych ale v budoucnu moc chtěla,“ říká Veronika.

Vhodný věk ke zmrazení vajíček

Její gynekoložka jí ale krok tehdy rozmluvila s tím, ať raději ještě počká, že zákrok není bez rizika a má na něj ještě čas. Což je z dnešního hlediska značně diskutabilní krok, protože ideální věk k odběru je mezi 25 až 35 rokem. „V tomto období je žena na svém reproduktivním vrcholu, a zvyšuje se tak šance, že se nám u ní podaří odebrat dostatek kvalitních vajíček pro zmrazení a pozdější použití. U dříve odebraných vajíček (zejména do 30 let) je také vyšší šance, že se oplodněné vajíčko vyvine ve zdravé embryo,“ vysvětluje lékařka Michaela Novotná z Prague Fertility Centre. A dodává, že vzhledem k osvětě dnes na social freezing už naštěstí chodí ženy častěji před 35. rokem. Starším ženám se provádí také, ale s upozorněním, že očekávaný výsledek nemusí být co do počtu a kvality vajíček ideální.

Foto: Chisco Ferrer, Shutterstock.com

Moderní medicína dnes nabízí ženám mnoho možností, jak se i v pokročilejším věku stát matkou. Není to ale levné a přináší to i spoustu otázek a dilematFoto: Chisco Ferrer, Shutterstock.com

Samotný odběr není náročný

Před odběrem je nutné podstoupit hormonální substituci, která zajistí, že vajíček během jednoho cyklu dozraje co nejvíc. V praxi to znamená, že si žena po absolvování gynekologických a dalších vyšetření sama aplikuje injekce hormonů a dle pokynů lékaře dochází na ultrazvukové kontroly, kde se sleduje, kolik folikul dozrává a kdy je ten správný čas na odběr oocytů. „Snášela jsem to dobře,“ svěřuje se Veronika, jen jí vadilo, že v té době nemohla sportovat a celkově se musela šetřit.

Vaječníky jsou v době substituce totiž křehčí a náchylnější k poranění. „Ani jsem neměla žádné zvláštní nálady, jen jsem byla hodně nafouklá,“ uvádí Veronika. I samotný odběr proběhl bez problémů. „Odběr oocytů je krátký gynekologický výkon, který má v rukách erudovaného lékaře minimální rizika. Probíhá v celkové anestezii, trvá asi 10-15 minut a nevyžaduje hospitalizaci,“ říká Nicole Mardešićová, vedoucí lékařka Pronatal Group.

Co je dobré vědět o social freezing

  • Odběr oocytů se v ČR může provádět do 49. narozenin. Podle odborníků ale už po 44. roce věku nedává bohužel žádný smysl vzhledem k jejich špatné kvalitě.
  • Zákrok je, vyjma indikace z onkologických důvodů, plně hrazený pacientkou a celkově za něj zaplatíte zhruba 45-55 000 Kč.
  • Kontraindikací je velmi nízká ovariální rezerva a dále některé interní choroby (kardiologické, neurologické), kdy stimulace ani odběr vajíček nejsou pro ženu bezpečné.
  • Standardně se vajíčka uchovávají 3 roky, pak se žena může rozhodnout, zda chce zmrazení prodloužit. Teoreticky mohou zůstat zmrazená až neomezeně dlouho. Nevyužitá vajíčka lze nabídnout k vědeckým účelům, ženy mladší 35 let je mohou i darovat.

Nejistý výsledek

Veronice nakonec odebrali 7 vajíček, ke zmrazení ale byla vhodná jen 4. „Z toho jsem byla docela zklamaná,“ přiznává. Dobře ví, že pro pozdější úspěšné otěhotnění je to málo. „Optimální počet pro zamrazení je alespoň 15 oocytů. Pokud se daného cíle nedosáhne při první stimulaci, je vhodné s odstupem minimálně dvou až třech měsíců stimulaci zopakovat, abychom dosáhli vhodného počtu,“ vysvětluje lékařka Michaela Novotná.

K tomu se ale Veronika možná ani neodhodlá. „Zatím nevím, jestli na to půjdu znovu. Spíš asi ne. Je to celé finančně i psychicky náročné. Navíc mám teď nový vztah, takže naděje, že otěhotněním přirozeně, tu pořád je,“ věří. Ale zároveň dodává, že je ráda, že má alespoň nějaká zadní vrátka, která jí případně cestu k vytouženému miminku v budoucnu snad usnadní.

Načítám