Hlavní obsah

Pouhé výpočty stačit nemusí: Jak poznat, že ovulujete a je tedy ideální čas na otěhotnění

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Foto: Peakstock, Shutterstock.com

Reklama

Ženské tělo je připravené k početí pouze v ovulačním období. Každá žena má plodné dny jindy, takže ne vždy je snadné je vypočítat. Jak zjistíte, že ovulujete, a jak ještě zvýšíte šance na početí?

Článek

Vědět, kdy probíhá ovulace, je pro páry, které se pokouší o miminko, velmi důležité. Je to totiž období, při němž dochází k uvolnění zralého vajíčka a zvyšuje se tak šance na otěhotnění.

Jak dlouho trvá ovulace?

Ovulace jako taková trvá pouze 24 hodin, ale plodné dny jsou zhruba čtyři dny před ovulací a jeden den poté. Vajíčko musí být oplodněno nejpozději do 24 hodin po ovulaci, někdy jen pouhých 17 hodin. Spermie ale můžou v těle ženy zůstat životaschopné i pět dnů, takže otěhotnět lze i v případě, pokud jste měly pohlavní styk v době před ovulací (i čtyři dny).

Které dny jsou plodné?

Ovulační období nastává obvykle uprostřed tohoto cyklu, v případě 28denního menstruačního cyklu je to 13. až 14. den od prvního dne poslední menstruace. Vajíčko v této době putuje vejcovodem k děloze, a jedině pokud se setká se spermií, může dojít k oplodnění. Když k oplodnění nedojde, vajíčko odejde z těla během následující menstruace, spolu s děložní sliznicí.

Jak zjistit, že ovulujete?

Některé ženy poznají přesně, kdy ovulují, a to podle následujících příznaků:

· Mohou mít citlivá a nateklá prsa.

· Mohou cítit tlak či pobolívání v podbřišku.

· Břicho může být nafouklé.

· Objevit se může bolest zad, především v oblasti beder.

· Vlasy se můžou více mastit a padat.

· Změní se vaginální sekret, který je v době ovulace průhledný a táhlý, podobně jako vaječný bílek.

· Některé ženy v době ovulace pociťují vyšší libido.

· U některých žen se objevuje špinění nebo hnědavý výtok. To je způsobeno změnou hladiny estrogenu.

· Bazální teplota (uvnitř pochvy) je zvýšená zhruba o půl stupně celsia.

Foto: 9dream studio, Shutterstock.com

Ovulační kalendář vám může pomoci při snaze otěhotnětFoto: 9dream studio, Shutterstock.com

Nejlepší metoda na zjištění plodných dnů?

Nejpřesnější je zjišťování ovulace z moči pomocí takzvaných ovulačních testů. Jsou pohodlné a poměrně spolehlivé. Provádějí se z moči, podobně jako těhotenské testy, a fungují na principu zjišťování hladiny LH hormonu (luteinizační hormon). Jeho koncentrace je před ovulací nejvyšší. Slabě pozitivní test může ovulaci zachytit už 16 až 28 hodin před ovulací. Podle výrobců je přesnost až 99 %. Nevýhodou může být cena – ty kvalitní digitální stojí i 700 Kč (jiné se ale dají sehnat i do 100 Kč).

Jak si měřit bazální teplotu?

Levnější, i když zdlouhavější možností, jak zjistit, kdy ovulujete, je měření bazální teploty. Probíhá dlouhodobě pomocí běžného digitálního teploměru každé ráno po probuzení, a to buď v pochvě, nebo konečníku po dobu 3-5 minut.

Před ovulací se bazální teplota pohybuje od 36,3 do 36,7 ⁰C. Ovulace se projeví výrazným nárůstem teploty o 0,3 až 0,6 ⁰C. Během ní a po ní (zhruba do 26. dne cyklu) zůstává v hodnotách okolo 37 ⁰C a výše. Ovšem nemusí to být pravidlo, každá žena je individuální, proto je nutné měřit bazální teplotu dlouhodobě a pečlivě sledovat teplotní křivku.

Proč mít ovulační kalendář?

Naměřené hodnoty se zapisují do takzvaného ovulačního kalendáře, kde lze sledovat teplotní výkyvy. Průběžné sledování vám pomůže lépe poznat svůj menstruační cyklus, a tak můžete snadněji předvídat, kdy dojde k ovulaci. Teplotu je nutné zaznamenávat každý den. Pokud nedojde ke změně teploty, pravděpodobně k ovulaci nedošlo.

Je možné, že k ovulaci nedojde?

K ovulaci totiž nemusí každý měsíc dojít. Příčinou bývá hormonální nerovnováha nebo syndrom polycystických vaječníků (PCOS), který způsobuje, že vajíčko nedozrává vůbec nebo k jeho uvolňování dochází nepravidelně. Za poruchy ovulace je zodpovědná často i hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy), anémie či vysoká hladina prolaktinu.

Odborná konzultace: Eva Šlingová, soukromá porodní asistentka, Lysá nad Labem

Reklama

Načítám